Dodaj do ulubionych

Rok za nami

07.11.13, 09:32
Jak powinien wyglądać optymalny jadłospis dziecka po pierwszym roku?

Nasz wygląda tak:
9:00 śniadanie - kasza jaglana z owocami, kawałek chleba z serem, wędliną, warzywa
12:00 deser - ekołukta, jogurt naturalny z owocami itp.
bułka/chleb do ręki na spacerze
15:00 obiad - staramy się bardzo różnorodnie, różne mięsa, ryby, owoce
18-19:00 podwieczorek - ekołukta, jogurt naturalny z owocami itp.

20:00 - 210 ml mleka
w nocy 210 ml mleka
4-6:00 210 ml mleka

Jakiej konsystencji dziecko powinno jadać posiłki, bo nasz jada wszystko miksowane, jak wyczuje kawałek większy to wypluwa, ale nie ma problemu z jedzeniem w rączce, jabłka, chleba.
Obserwuj wątek
    • Gość: niochy Re: Rok za nami IP: *.dynamic.chello.pl 07.11.13, 19:40
      ja bym ok 13 podała najpierw zupkę a potem o tej 15 II danie generslnie dziecko powinno jeśc ok 5-6 posiłków dziennie
      śniadanie II śniadanie obiad (2 dania) ew.podwieczorek i kolacja

w tym wieku to już powinny być wyczuwalne kawałki aby stymulować żucie/gryzienie
    • marcowa_aprilla Re: Rok za nami 07.11.13, 19:54
      tak jakos malo je w dzien, dwa deserki w sumie apotem w nocy i nad ranem dorabia mlekiem, moze warto ro zmienic?

co to jest ta ekolukta?
      • 11mm22 Re: Rok za nami 07.11.13, 20:05
        Eko Łukta to serek. No też mi się wydaję, że trochę mało, ale nie chce więcej, 2 butle piję o 4 rano, także trochę wcześnie na śniadanie...

- śniadanie - jaglana
        - II śniadanie - serek
        - obiad
        - podwieczorek - owoce

W międzyczasie podjada, chrupki, owoce.

Nie mam pomysłu jak zwiększyć ilość posiłków, pierwsze śniadanie jest jedzone dosyć słabo, sporo zabawek trzeba podać, aby zostało zjedzone. Bez zabawek niema jedzenia ogólnie.

Tak to niestety wygląda :)
        • marcowa_aprilla Re: Rok za nami 07.11.13, 20:15
          a w nocy tez je mleko raz?
          moze trzeba sprobowac go przestawic bo jak zje 2 butle w nocy/nad ranem to potem w dzien gorzej je bo nie jest glodny i znowu musi w nocy nadrobic i bledne kolo
          i to podjadanie w miedzzyczasie tez nie pomaga, i ta bułka na spacer tez zapycha
          • 11mm22 Re: Rok za nami 07.11.13, 20:30
            To co byś proponowała.

Je na kolacje w łóżeczku 210 ml, potem w nocy się budzi raz i je 210 ml i nad ranem 4-6 jeszcze raz.
            • niuniek3 Re: Rok za nami 08.11.13, 12:49
              Roczniak powinien jeść już to co rodzice. I bez zabawiania. Przy stole nie w łóżeczku. Wrzuć na luz poprostu. Co jesz na śniadanie? Daj to samo dziecku. Zobaczysz pierwszego drugiego dnia nie zje dużo. Ale za dwa tygodnie będzie jadł tyle co ty. Albo na kolana i ze swojego talerza. I zero przegryzek. Jak go bułka zapcha to obiad slabo idzie. Zobacz masz o 9 śniadanie a potem desery i przekąski aż do 15.
              O 9 śniadanie i o 11 drugie. Jeśli pierwsze zje ładnie to na drugie owoce czy warzywa. Jeśli słabo to coś konkretniejszego. O 13 zupa a o 15 drugie. A potem dopiero deser.
              I nie miksuj. Jeśli je z ręki postaw przed nim obiad i niech sobie radzi.
              • 11mm22 Re: Rok za nami 08.11.13, 21:08
                Jak je samemu to wszystko fruwa, na boki nic nie trafia do ust, ogólnie wyrzuca wszystko za siedzonko do karmienia. Problem jest tego typu, że żona jest w zaawansowanej ciąży i większość czasu z synem, także ciężko jej co moment podnosić to jedzenie, a co gorsza sprzątać 5 razy dziennie kuchnie, dlatego stara się go karmić. Muszę chyba wziąć 2 tygodnie urlopu :)
                • Gość: gosc Re: Rok za nami IP: *.29.249.221.coditel.net 09.11.13, 00:13
                  u nas tez grudki z chiny ludowe nie szly, az jednego dnia sie dzicko totalnie zbuntowalo na zupi i jadlo tylko kawalki. Pierwszy tydzin wlasciwe jadla nonstop bo potrzebowala duzo czasu zeby sie najesc+milala straszna radoche z tego jedzenia. Teraz jest juz normalnie, je to co my :)
                  zamiast melka w nocy dajcie wode. Zje sniadanie ze smakiem :)
                • marcowa_aprilla Re: Rok za nami 09.11.13, 10:17
                  moj ma 9 mcy i tez jak na razie co ktorys kes do buzi a reszta na podlodze
                  i z dorosłego jedzenia mlody je zupy (te mu podaje lyzeczką) i ziemniaki z miesem i warzywami
                  na sniadanie troche skubnie naszego jedzenia a podstawa to butla nadal
                  czekam cierpliwie i nie daje zadnych deserkow ani chrupek, jedynie owoce
                  w nocy budzi sie czasem raz, czasem dopiero nad ranem

a co karmienia, to ok, jak zonie wygodniej to niech go karmi, ale bez zabawiania itp
                  zje ile zje, nie wypychac, najwyzej doje reszte za godzine, czy dwie
                  ale wg mnie trzeba mu dawac normalne dorosle jedzenie, a nie deserki
                  • 11mm22 Re: Rok za nami 09.11.13, 16:22
                    Wiadomo, kobieta się martwi, że jak zje tylko 3-5 łyżek kaszki jaglanej z owocem to będzie głodny, ale ja myślę, że to kwestia tygodnia, nauczenie go jedzenia ;). W końcu będzie głodny, ograniczymy mleko w nocy:
                    - 210 ml
                    - 150 ml
                    - 150 ml

Zobaczymy co to da.
    • agnieszka.lelen Re: Rok za nami 10.11.13, 13:07
      Ogólnie - 5 posiłków w ciągu dnia; w tym 3 główne i 2 małe. Śniadanie, obiad i kolacja to te główne. Posiłki nocne trzeba wyeliminować. O g. 12 zamiast deseru podać zupę. Codziennie powinny być 2 dania warzywne oraz dodatek warzyw do każdego posiłku. Nie karmić w łóżeczku- dziecko ma się uczyć, że jedzenie odbywa się przy stole. Oraz bez zabawiania; dziecko ma się skupiać na posiłku= ma jeść świadomie a nie mimowolnie otwierać buzię i łykać. Obiad o 15 to dobry pomysł ale bez przekąsek na spacerze oraz pomiędzy posiłkami. Podwieczorek może zostać albo lepiej przesunąć nieco wcześniej. Albo zamienić go z kolacją czyli mleko z g. 20 podać jako podwieczorek a na kolację ok. g. 20 jogurt z owocami + coś jeszcze (kasza, pieczywo, ryż itp.). Dobrze jest dostosować jadłospis i jeść to samo całą rodziną, razem. Skoro maluch sobie radzi powinien jeść sam ( potrawy do rączki, na talerzyku; nauka jedzenia łyżeczką/ widelcem; ew. z pomocą rodzica). Mleko może być dodatkiem/ piciem podawanym do posiłków.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
    • toya666 Re: Rok za nami 10.11.13, 15:03
      Ja bym podała tak (zachowując pory, do których jest przyzwyczajone Twoje dziecko):

9:00 - śniadanie takie, jak podajesz
      12:00 - zupa bez mięsa, można dodać łyżkę śmietany/jogurtu do zupki lub jogurt podać po zupce (mój syn tak je, szczególnie gdy zjada mniejszą porcję zupki)
      15:00 - II danie (różne kasze, może być sos warzywny lub starte surowe warzywo, pomidor do pociamkania - choć aktualnie pora roku do tego nie zachęca, może świeże warzywa zostaw na wiosnę)
      18-19:00 - kolacja (jajecznica, omlet, naleśniki, kaszka z owocami np. suszonymi...)

> Jakiej konsystencji dziecko powinno jadać posiłki, bo nasz jada wszystko miksow
      > ane, jak wyczuje kawałek większy to wypluwa, ale nie ma problemu z jedzeniem w
      > rączce, jabłka, chleba.

Mój długo też tak jadł - zupki wolał miksowane, a to co jadł z rączki, to świetnie sobie radził. Dałam spokój, podawałam mu takie, jak lubił - każdy przecież może mieć własny gust i smak, nawet taki mały krasnal. Aktualnie (ma 19 m-cy) ziemniaki i seler przechodzą, inne warzywa zmiksowane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka