czarnaksc 17.06.10, 16:44 Gdzie kupiłyście olej parafinowy? W 2 APTEKACH mi powiedzieli ,że ten z apteki się nie nadaje do użytku wewnętrznego tylko on sie nadaje dla zwierząt. Link Zgłoś Obserwuj wątek
czarnaksc Re: olej parafinowy. 17.06.10, 16:47 a czy olej jest obowiązkowy w diecie ,czy można go po prostu nie używać czy to ma jakies znaczenie? Link Zgłoś
mamalideczki Re: olej parafinowy. 17.06.10, 16:53 Ja nie używam, większe ilości tego oleju są podobno trujące. wiem, że robi się na nim majonez, ale osobiście bym nie ruszyła. Wolę tego nie stosować w ogóle. Nie jest obowiązkowy. Link Zgłoś
lili-2008 Re: olej parafinowy. 17.06.10, 17:02 Czarna na tym oleju się nie smaży! Z niego można zrobić winegret albo majonez. Smażymy na patelni teflonowej, bez tłuszczu albo przetartej ręcznikiem papierowym nasączonym paroma kroplami oliwy. Można też wrzucić na patelnię i dolać trochę wody. Czarna, czytałaś książkę? Link Zgłoś
czarnaksc Re: olej parafinowy. 17.06.10, 17:08 właśnie jestem w trakcie czytania... uffff ale dałam popalić ..... dziękuje teraz za nim zapytam dobrze się zastanowię,żeby nie zasmiecać forum > Link Zgłoś
toxicity1 Re: olej parafinowy. 17.06.10, 16:56 Na diecie jestem 53 dzień. Oleju parafinowego nie używałam i nie mam zamiaru używać. Dukan olej parafinowy wskazuje jako dopuszczalny. Czyli nie obowiązkowy. Link Zgłoś
toxicity1 Re: olej parafinowy. 17.06.10, 17:03 Placki otrębowe smażę na suchej patelni. Nie przywierają. Jaja sadzone tak samo. Mięso przygotowuję w sandwichu z wkladką grillową. Generalnie to mało smażę. Jeszcze naleśniki - kropla zwykłej oliwy roztarta na patelni na usmażenie pierwszego. Następne "na sucho".:) Link Zgłoś
imasumak ??? 17.06.10, 17:12 W Polsce olej parafinowy jest dostępny jako "parafina ciekła" i jak najbardziej jest do użytku wewnętrznego. Link Zgłoś
ven.to Re: ??? 17.06.10, 19:16 dokładnie, zwykłą aptekarska "parafina ciekła". taka jaką jeszcze niektórzy lekarze przepisują na zatwardzenia :D nawet sprawdziłam, na butelce widnieje napis "do użytku wewnętrznego". ja jej do jedzenia nie używam - tyle z niej kosmetycznych rzeczy wyrabiam że jakoś nie przełknęła bym. A i przyznam, oleju mi nie brakuje w diecie. Da się smażyc bez oleju, sałatki wszelkie na bazie sosu jogurtowego albo warzywnego. I git Link Zgłoś
dorotakatarzyna Re: ??? 17.06.10, 20:31 A ja zaczęłam uzywać na zaparcia. Były strasznym problemem mimo otrąb i litrów wody. Łyżka tego oleju daje niezły poślizg ;) Link Zgłoś
madzioreck Re: ??? 25.07.10, 15:54 ven.to napisała: > ja jej do jedzenia nie używam - tyle z niej kosmetycznych rzeczy wyrabiam że > jakoś nie przełknęła bym. Poczytaj to: www.jaworek.net/kosmetyki/czarne_owce.php#ropa Link Zgłoś
madzioreck Re: olej parafinowy. 18.06.10, 12:35 W 2 APTEKACH mi powiedzieli ,że ten z > apteki się nie nadaje do użytku wewnętrznego tylko on sie nadaje dla zwierząt. Matko jedyna, a od kiedy to leki "tylko dla zwierząt" sprzedają w zwykłych aptekach...? Głupota jakaś. No, ale ja też usłyszałam, pytając o słodzik do pieczenia: eee, a to jest jakaś różnica...? Farmaceutka od siedmiu boleści ;) W aptece kupiłam, ale tylko na wszelki wypadek, jakichś mega zaparć. Nie używam. Link Zgłoś
gandaja Re: olej parafinowy. 25.07.10, 14:01 bylam chyba w 3 aptekach to mi w kazdej powiedzieli to tylko w zdrowej zywności bo ta jest dla ludzi szkodliwa Link Zgłoś
gandaja Re: olej parafinowy. 25.07.10, 14:04 i nie dokonczylam - tylko w sporadycznych sutuacjach ale i tak nie polecamy Link Zgłoś
agick Re: olej parafinowy. 27.07.10, 13:39 skoro parafina z apteki jest nie ok, to gdzie w warszawie jadalny? Link Zgłoś
mia44 Re: olej parafinowy. 27.07.10, 17:04 W aptece pod nazwą Parafina ciekła. Daje się 1 kroplę i jest szkodliwy dopiero w nadmiarze. Link Zgłoś