Dodaj do ulubionych

zdrowe odżywianie = chudnięcie ??? próbuję

10.01.11, 11:44
Czy ktoś jest mi w stanie odpowiedzieć na pytanie zadane w tytule?
Szukam jakiejś diety dla siebie, przejrzałam ich już dość sporo i zaczęłam się zastanawiać, co by było gdyby zastosować znane i wiecznie powtarzane zasady odchudzania- tak po prostu.
1)Pieczywo zastępuje pieczywem chrupkim.
2)Ograniczam owoce, na rzecz warzyw- teraz tych gotowanych, bo ze względu na porę roku surowe smakują... nie smakują w ogóle.
3)Odstawiam: słodycze, cukier, alkohol, mąkę pszenną i słodzone napoje.
4)Jem 5 małych posiłków, obowiązkowo śniadanie i kolacja najpóźniej na 3h przed snem.
5)Zwiększam ilość ruchu- basen 2x w tygodniu po 60 minut.
6) mięso- drób i ryby.
7) potrawy jeśli smażone to na oliwie z oliwek i na małej ilości.
8) wypijam dziennie min 2 l płynów.
startuję od jutra z wagą 75kg przy 173 cm

na śniadanie wjedzie jogurt naturalny z muesli fitelli, do tego kawa z mlekiem 0,5 %
na drugie śniadanie banan i cola light
na obiad jakieś warzywka podduszone z kawałakiem piersi z kurczaka
na podwieczorek 2 kromki chlebka chrupkiego z chudym serem białym, pomidorem, bazylia i oregano
na kolację jajko na twardo i plaster szynki.

Obserwuj wątek
    • Gość: Eia Re: zdrowe odżywianie = chudnięcie ??? próbuję IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.11, 12:57
      Hm, a jak się mają Twoje sniadania do punktu trzeciego? Poczytaj skład musli i sama się przekonasz...
      I jeszcze jedno: znalazłaś jakiś racjonalny powód do zastępowania pieczywa tekturkami?
      I ta deklaracja z punktu 2 w sprawie warzyw bardzo słabiutko wygląda w praktyce - są zaledwie w dwóch posiłkach.
      Ogólnie - kiepsko moim zdaniem
    • nowa64 Re: zdrowe odżywianie = chudnięcie ??? próbuję 16.01.11, 13:15
      Witaj.
      Zdrowe śniadanie= zdrowie, energia, spalenie tłuszczu. Czyli zdrowa, energiczna, z idealną figurą kobieta dzięki Programowi Zdrowy Posiłek z Herbalife. Sprawdż sama. www.pieknakobieta.eu
      Zdrowy posiłek to zdrowa ja. Spróbuj.
    • o2xlc Re: zdrowe odżywianie = chudnięcie ??? próbuję 16.01.11, 18:48
      W moim przypadku najlepiej działa zrezygnowanie z kolacji. Dzięki temu kurczy się żołądek i odchudzanie przychodzi łatwiej.
    • Gość: patrycja79 Re: zdrowe odżywianie = chudnięcie ??? próbuję IP: *.dynamic.chello.pl 17.01.11, 15:10
      zasady masz w mairę ok, poza tym pieczywem chrupkim. Zdrowe i polecane przy chudnieciu jest ciemne pieczywo pełnoziarniste, naprawdę jest to wazne bo ma duzo błonnika itp i ważne zjesz go mniej niż chrupkiego. Nie wiem czemu ale dziewczyny najczęściej jako pierwsze wyrzucają z diety pieczywo. Później mają wzdęcia, chodzą głodne, rozdrażnione itp.

Także najpierw zacznij od tych zdrowych nawyków, podstawy masz naprawdę dobre, ale nad jadłospisem bym porpawcowała. Jak masz ochote to napisz do mnie na maila, znam dziewczyny które nauczają układać pełnowartościowy, także odchudzający jadłospis na maila. I ci powiedzą dokładnie co powinnaś zmienić , na podstawie twoich szczegółowych danych. Wtedy napewno schudniesz zdrowo i bez efektu jo-jo. Mój mail pkozowska@gmail.com choć wiem że jak wprowadzisz te zdrowe zasady do swojego życia to też bardzo schudniesz, tylko obawiam się niedoborów :(
      • lu-lucy_lu Re: chleb 20.01.11, 12:51
        popieram.
        Ja zaczynając odchudzanie też planowałam wyrzucić całkowicie chleb z diety.
        Najpierw zredukowałam spożywanie go do jednej kromki dziennie na śniadanie. Potem zastąpiłam go jogurtem naturalnym z musli i w efekcie na obiad byłam tak głodna, że zjadałam większą porcję, co powodowało wzrost wagi.
        Obecnie zjadam dalej tę jedną kromkę chleba razowego na śniadanie, co pozwala mi poczuć sytość.

Aha przy okazji napiszę, ze stosuję dietę 1000 kal jem wszystko, ale w pięciu posiłkach i mniejszych porcjach. Kalorie wyliczam niestety na oko, bo nie mam wagi kuchennej.
        Wyszukałam ile mają kalorii, rzeczy które jem / zamierzam jeść i to pozwala mi w miarę racjonalnie komponować jadłospis na dzień.
        W ciągu pierwszych 2 tygodniach udało mi się schudnąć 3,4kg. Walczę dalej :)
    • Gość: dietetyk_amator Re: zdrowe odżywianie = chudnięcie ??? próbuję IP: *.petrovend.com.pl 20.01.11, 14:33
      więcej ruchu ! ... spokojnego
      w zasadzie co dziennie powinnaś się ruszać z a nie basenik 2 razy w tyg
      spacerek, marszobieg, brzuszki, rozciąganie itp

- z rana zjedz więcej by później nie podjadać ...
      - musli ma dużo kcal !
      - warzywa surowe są ok
      - wysypiaj się
      - fajnie że dużo pijesz ... ale nie na raz
      - zrezygnuj ze smażonego - rybki ok, mięsko gotowane ok
      - nie myśl za dużo o tej diecie....
    • emilia.gnybek-ciosek Re: zdrowe odżywianie = chudnięcie ??? próbuję 27.01.11, 16:10
      Podstawowy błąd został już wytknięty - rezygnacja z pieczywa. Owszem nie należy sięgać po białe, jednak pełnoziarniste jest jak najbardziej wskazane. Według piramidy żywieniowej to produkty pełnoziarniste powinny być podstawą menu. nie powinno zatem zabraknąć pieczywa, płatków zbożowych (jeśli musli to najlepiej samodzielnie komponowane), kasz, brązowego ryżu. Warzywa powinny występować w zasadzie w każdym posiłku, jeśli zaś chodzi o owoce to wystarczą 2 porcje dziennie. W miejsce tłustych miejsc należy wybrać drób oraz ryby. Najlepiej gotować, piec w folii czy dusić bez tłuszczu. Cola i kawa to nie płyny, które są organizmowi konieczne :). Jeśli zależy nam na pobudzeniu lepiej wybrać krótko parzoną herbatę zieloną bądź yerba mate. Warto także znaleźć czas na codzienny ruch. Może to być chociażby spacer.
    • Gość: Ania Re: zdrowe odżywianie IP: *.205.42.170.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 21.05.13, 14:39
      Dot.: Moja Sprawdzona- Zdrowa Dieta
      Witam serdecznie wszystkie Panie

Znalazłam w sieci filmik na You Tube bardzo tematyczny
      Rozmowa z Panią Doktor na temat zdrowego odżywiania
      Tytuł filmu dość intrygujący..

"JESTEŚ TYM CO JESZ" Polecam gorąco

www.youtube.com/watch?v=WwFIUx4HuRw
    • grazkavita Re: zdrowe odżywianie = chudnięcie ??? próbuję 01.03.14, 22:17
      Wasza dieta ma za mało węglowodanów, przypominam , że np.czerwone krwinki odżywiają się tylko glukoza... Więcej trochę pęłnoziarnistego pieczywa i dwa ziemniaki na obiad, bo...anemia się zbliża, a zastrzyki z żelazem w pupę nie należą do przyjemności!
    • aniatrojanowska1 Re: zdrowe odżywianie = chudnięcie ??? próbuję 04.03.14, 16:43
      Program kontroli wagi to rozwiązanie dla wszystkich, dla których zdrowie i bardzo dobra forma jest ważna. I nie ma tutaj znaczenia, czy masz 20, 30, 40, 50,60,70 czy więcej lat ! Na każdym etapie naszego życia powinniśmy się zdrowo odżywiać, aby móc dłużej cieszyć się zdrowiem i witalnością.

Odpowiednio skomponowany program wspiera procesy : -Odchudzania; - Przybierania na wadze; - Odtruwania organizmu; - Rekonwalescencji pooperacyjnej; - Uzupełniania poziomu energii - poprawa kondycji - produkty dla sportowców

www.facebook.com/herbalife.harrow

www.wellness-worldwide.pl
      Mozesz napisać już teraz!
      wellness.herbalife24@gmail.com
      trenerwellness@onet.eu
    • Gość: assska Re: zdrowe odżywianie = chudnięcie ??? próbuję IP: *.gtnet.net.pl 09.03.14, 18:30
      moim zdaniem trzeba się też trochę ruszać i zastosować dobre suplementy, żeby faktycznie schudnąc. restrykcyjną dietę trudno jest utrzymać na dłużej, a pół godziny ruchu dziennie tabletki herbalife skuteczniej rozwiązują sprawę
    • wega61 Re: zdrowe odżywianie = chudnięcie ??? próbuję 11.03.14, 14:28
      Jej, strasznie sie męczysz z tą dieta, ja jestem zabiegana i nie ma czasu na takie menu, a tym razem też skutecznie i zdrowo zrzucam kilogramy pod okiem trenera z Herbalife, który co tydzień do mnie dzwoni i pomaga w motywacji i systematyczności a przygotowanie posiłku zajmuje mi 2-3 minuty mówię tu o koktajlach odżywczych z bananem, mlekiem i cynamonem polecam mają tylko 200 kcal a nie jestem głodna przez 3-4 godziny i co najwazniejsze na wadze minus 11 kg a juem 5 posiłków dziennie, prowadzą bezpłątne konsultacje na sklepdiety.pl
      • szabatow Re: zdrowe odżywianie = chudnięcie ??? próbuję 01.07.14, 17:37
        ooooo! niezle rozwiazanie z tymi koktajlami, ja mam podobne zdanie. Po sobie tez widze. Ja w swojej diecie tez mam koktajle, ale nie tylko owocowe a tez warzywne i wcale nie sa mniej smaczne, chociaz sie obawialam. Dostalam diete jak zamawialam makkadi sth. myslalam, ze to moze byc jakas kaszana ta cala dieta i ten suplement zreszta, bo niewiele o nim w internecie ale dieta najwyzej klasy, kiedys mialam swoja 1sza od dietetyka, to byla moc! tu jest tak samo. co do suplementu, sklad mnie zadziwil na TAK. zero chemii wczesniej mialam slimcea i potrafil mnie potem bolec brzuch.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka