Dodaj do ulubionych

Dieta rozdzielna

17.07.12, 17:10
Czy któraś z Was stosowała dietę rozdzielną czyli taka gdzie nie je się białka i węglowodanów razem tylko w odstępie co najmniej 3 godzin?. Czy to przynosi rezultaty i w ogóle co o tej diecie myślicie? Napiszcie, proszę.
Obserwuj wątek
    • malyszon1 Re: Dieta rozdzielna 17.07.12, 21:59
      Mi się zdaje że to niepotrzebne komplikacje dziennego jadłospisu.
    • rotkaeppchen1 Re: Dieta rozdzielna 18.07.12, 09:33
      Nie bialka, tylko tluszcze. Nie laczy sie weglowodanow i tluszczow. A bialko nalezy jesc do kazdego posilku. Poczytaj np o metodzie Montignaca.
    • Gość: olala Re: Dieta rozdzielna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.12, 19:55
      ma sens - pewne produkty są trawione szybciej niż inne, niektóre wymagają innych enzymów trawiennych, a jeszcze inne odmiennych warunków w przewodzie pokarmowym, żeby ich składniki zostały należycie wchłonięte,
      np do strawienia białek potrzebne są kwaśne soki trawienne - ich tarwienie przebiega wolno, a do rozłożenia węglowodanów - zasadowe,
      kiedy jemy jednocześnie białko i węglowodany, enzymy i soki trawienne działają na siebie antagonistycznie i neutralizują się nawzajem - pokarm nie zostaje strawiony, gnije w jeltach powodujac gazy, wzdęcia, złe przyswajanie składników
      i tak to wygląda - jeden posiłek to albo jedna grupa pokarmów, albo odpoweidnio połączone
      • dziku_ska7 Re: Dieta rozdzielna 19.07.12, 09:15
        Mi ostatnio wpadła w ręce książka pt. "Dieta Kensington", która również opiera się na niełączeniu składników. Brzmi to całkiem logicznie. Ja zazwyczaj i tak jem podobnie, więc trudno mi powiedzieć, czy działa. Na pewno nie zaszkodzi, gdyż niczego z diety nie wykluczasz, tylko zmieniasz sposób łączenia. Pozdrawiam! :)
    • szafirowa-ewa Re: Dieta rozdzielna 19.07.12, 13:37
      Spróbuję tej diety, choć najlepiej mi smakuje mięsko lub rybka z ziemniaczkami i jarzynką lub surówką.Trzeba będzie jednak z tych ziemniaczków zrezygnować .DZIĘKI wszystkim za opinie.
    • aeb456 Re: Dieta rozdzielna 20.07.12, 14:03
      Moja koleżanka stosowała taką dietę przez jakiś czas i w ogóle jej to nie pomogło. Jeszcze do tego niezbyt dobrze się po niej czuła. Nie polecam.
      • Gość: Klaudia Re: Dieta rozdzielna IP: *.tvk.torun.pl 28.10.12, 14:09
        Jestem w trakcie , już 3 tydzień diety rozdzielnej... Ale również jestem bardzo aktywnym sportowcem - 2 do 3 treningów dziennie 7 dni w tygodniu. Chudnę 2,2 kg na tydzień. Dzięki diecie jestem wciąż najedzona , wachlarz możliwości posiłków jest bardzo duży - jeśli dokładnie zgłębimy wiadomości znajdujące się w książce ( ja posiadam Ursuli Summ) lub wiadomości z internetu. Choć tyle bzdur co się naczytałam w internecie to faktycznie można zgłupieć.
        Nie łączy się białek i węglowodanów. Je się 5 posiłków dziennie - 3 główne (śniadanie, obiad i kolację ) i 2 przekąski ( jedna po śniadaniu ok. 2,5 h i druga około 3 godzin po obiedzie).Minusem diety jest to iż ostatni posiłek jest o godzinie 18.30 / 19.00. I dla osób które chodzą spać późno - np. jak ja koło północy już jest burczenie w brzuchu i głód.
        Sama dieta jest bardzo zdrowa, cukier czy słodycze można zastąpić łyżeczką miodu. Oczywiście ciężko jest się przestawić, ale nie jest to głodówka (nawet nie przypomina jej w jakimkolwiek stopniu) je się sporo. Ja się czuję dobrze - żadnych wzdęć, zgagi , polepszenie metabolizmu i spadek wagi ( ale bierzcie pod uwagę mój bardzo duży wysiłek fizyczny) :) pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka