Dodaj do ulubionych

Poziom cukru we krwi

03.06.02, 15:13
Chciałam się dowiedzieć jaki jest normalny poziom cukru we krwi. Szukałam w
wielu miejscach, ale za każdym razem znajduję inną odpowiedź. Interesuje mnie
zarówno poziom cukru na czczo jak i po wypiciu glukozy. Jaka dieta jest
wskazana przy zbyt wysokim poziomie cukru i jakimi lekami może być wspomagana?
Zosia
Obserwuj wątek
    • lily Re: Poziom cukru we krwi 03.06.02, 16:57
      U zdrowej osoby poziom cukru powinien wynosić do 100 mg%, po posiłku do 140 mg%.
    • lily Re: Poziom cukru we krwi 03.06.02, 17:00
      A wysokie poziomy cukru we krwi wskazują najprawdopodobniej na cukrzycę -
      bezwzględnie należy się więc zwrócić do lekarza! Dieta oczywiście bez cukrowa,
      diabetykom często poleca się Glucobay.

pzdr
      Lily
      • zosia Re: Poziom cukru we krwi 03.06.02, 22:31
        Dziękuje za szybką odpwiedź. Ja mam na czczo 100 a po drugiej godzienie 149, a
        na końcu spada do 69. Czyli wszystko na granicy normy. Cukrzyca to chyba
        jeszcze nie jest. Ale muszę się ostro wziąć za siebie.
        Mam jeszce jedno pytanie: Skąd to się bierze (ten wysoki poziom cukru)? Jedni
        się obżerają i nic a inni od razu mają problemy. Dlaczego?
        Pozdrawiam
        Zosia
    • paris3 Re: Poziom cukru we krwi 05.06.02, 10:57
      A co to znaczy jak mojemu facetowi poziom cukru po wypiciu glukozy spadł do
      40!!!?. A wcześniej przy podstawowym badaniu miał cukier podwyższony.
      Dodam że lakarka też była zdziwiona. Zastanawiam się czy nie zrobić badania
      jeszcze raz ale gdzieś indziej.Pozdrawiam.
    • irga Re: Poziom cukru we krwi 06.06.02, 19:25
      A ja jestem w ciąży (15 tydzień)
      Na czczo miałam 75 (norma 74-110), a po 50g glukozy po godzinie 171..
      Doktor ginekolog mówi, że to cukrzyca ciężarnych, i skierowała mnie do poradni
      diabetologicznej. Jestem w lekkiej panice. Skąd się to bierze? Czy szkodzi
      dziecku? Może ktoś był w takiej sytuacji..
      • szczescie Re: Poziom cukru we krwi 07.06.02, 08:18
        HEj. Ja byłam w takiej sytuacji. Choć troszkę innej. U mnie lekarz wykrył
        podwyższony cukier ale nie skierował na leczenie. PRzez to moja córka urodziła
        się w ciężkim stanie, dwa miesiące wcześniej i miesiąc walczyliśmy o jej życie.
        Na szczęście wszystko jest ok, ale prawie rok mieliśmy z głowy (ciągłe
        kontrole, ćwiczenia na wszelki wypadek itp.). Natomiast mi pozostała pamiątka w
        postaci cukrzycy insulinozależnej. I tak zostanie już do końca życia. I nie raz
        zadaję sobie pytanie czy gdyby wtedy mój lekarz był bardziej odpowiedzialny to
        mój los byłby inny.
        Dlatego czym prędzej biegnij do poradni. Tam albo zadecydują że będziesz
        musiała trzymać bardzo scisłą dietę ograniczającą pokarmy które podwyższają
        cukier. Może się też okazać że będziesz musiała brać insulinę. To wszystko dla
        dobra dziecka, które dzięki temu urodzi się zdrowe.
        Sam podwyższony cukier i cukrzyca wpływa niekorzystnie na dziecko, rodzi się
        zazwyczaj z dużą wagą (makrosomia), może mieć chore serduszko, bo cukier
        głównie atakuje wszelkiego rodzaju naczynia.
        Więc biegnij szybciutko i stosuj takie leczenie jak wyznaczy lekarz a wszystko
        będzie dobrze.
        Trzymam kciuki.
    • krycha1981 Re: Poziom cukru we krwi 07.06.02, 09:27
      Słyszałam,że są dwa typy cukrzycy. Czym one się różnią i jak się je leczy? Skąd
      wiadomo na który typ się choruje?
      Krycha
      • szczescie Re: Poziom cukru we krwi 07.06.02, 11:35
        Podział na dwie grupy jest bardzo ogólny bo wyróżnia się kilka typów. Te dwie
        podstawowe to tz. insulinozależna (zwana młodzieńczą) i insulinoniezależna
        (dotyczy raczej starszych osób i przeważnie (ale nie zawsze) leczona jest
        tabletkami i dietą. Polecam strony www o cukrzycy bo jest ich trochę. Wystarczy
        tylko w wyszukiwarce wpisać cukrzyca... i już. Informacje są bardzo jasne.
        Cukrzyca to choroba bardzo skąplikowana do tłumaczenia bo jej przyczyny są
        różne, leczenie różne. Jedno jest pewne nie leczona prowadzi do poważnych
        powikłań, utraty wzroku, chorób serca, naczyń, nerek.
        Przy pierwszym typie... objawy są widoczne szybko i choroba rozwija się
        błyskawicznie, szczególnie u dzieci i ludzi młodych. Można zapaść w śpiączkę
        jeżeli odpowiednio szybko nie zostanie to zinterpretowane (mojej koleżanki
        córka przyjechała z kolonii i schudła przez 2 tygo. 10 kg i prawie zasypiała na
        stojąco). Cukrzyca II może rozwijać się bardzo powoli przez wiele lat i być
        wykryta przypadkowo przy zawale, problemach z oczami itp.

Cukrzyk z 6-letnim stażem.
    • aleksandra.cichocka Re: Poziom cukru we krwi 07.06.02, 12:47
      Cukrzyca jest chorobą złożoną i koniecznie wymaga stosowania diety. Jeśli ktoś
      choruje na cukrzycę lub jest podejrzenie, że może chorować musi stale być pod
      kontrolą lekarza i wszelkie informacje dotyczące diety i leczenia uzyskać od
      prowadzącego lekarza. Wszelkich interpretacji badań laboratoryjnych powinien
      udzielić prowadzący lekarz. Natomiast warto wzbogacać swoją wiedzę o tej
      chorobie i czytać książki, broszurki na jej temat.
      Ogólnie dieta w cukrzycy polega na unikaniu cukrów prostych (czyli cukru i
      słodyczy a także nie przekraczania zaleconej przez lekarza ilości owoców) oraz
      na spożywaniu ilości węglowodanów zaleconych indywidualnie przez lekarza. W
      cukrzycy obowiązują zasady diety przeciwmiażdżycowej, która jest opisana w
      wątku nr 333, ponieważ chorzy na cukrzycę mają zwiększoną skłonność do rozwoju
      miażdżycy. Osobom otyłym z cukrzycą (jest to na ogół typ 2) zaleca się
      schudnięcie, po schudnięciu poprawia się wyrównanie cukrzycy. Osoby z
      upośledzoną tolerancją glukozy (jeszcze nie cukrzyca) po schudnięciu,
      stosowaniu odpowiedniej diety i zwiększeniu aktywności fizycznej mają większą
      szansę na to, że nie rozwinie się u nich cukrzyca. Zagadnienia związane z
      cukrzycą (również dieta) są profesjonalnie opisane na stronie Polskiego
      Towarzystwa Diabetologicznego www.cukrzyca.pl
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka