Dodaj do ulubionych

uczucie goryczy

07.02.03, 23:48
co moze wywolywac uczucie goryczy? moja mama boi sie jesc cokolwiek , bo
nawet po syropie jest jej gorzko. co jest przyczyna-moze zawartosc cukru?
w takim razie, co mozna jej dawac do jedzenia?procz kaszki na wodzie, i
suchych bulek?
Obserwuj wątek
    • rowerzystka Re: uczucie goryczy 08.02.03, 20:50
      Podobno uczucie goryczy toarzyszy schorzeniom woreczka żółciowego. Wątroba
      produkuje za dużo żółci, ktora cofa się czasami do przełyku.
      • myladygoha Re: uczucie goryczy 08.02.03, 23:21
        jejku, czyli pewnie wizyta u lekarza? ona miala robiona juz rok temu
        gaskostropie i nic sie nie dzialo.
        • rowerzystka Re: uczucie goryczy 09.02.03, 17:29
          Po co zaraz gastroskopia. wystarczy USG. moja znajoma miałakamienie w woreczku,
          żółć się nie mieściła i zalewała co się dało/ Zresztą kobiety w ciąży często
          tak mają .Ucisk brzucha powoduje cofanie sie treści pokarmowej.Jak nic przy tym
          nie boli. To się nie martw, przydała by się jakaś dieta i przejdzie
    • brunosch Re: uczucie goryczy 26.02.03, 15:46
      W te pędy z mamą do HEPATOLOGA!!! (lekarza od wątroby) Tłumaczenie, że
      gastroskopia nic nie wykazała jest tak samo sensowne (w odniesieniu do wątroby)
      jak to, że skoro była u ortopedy... itd. Gastroskopia nie wykazuje zmian
      chorobowych wątroby - a uczucie goryczy w ustach może być efektem a) zapalenia
      pęcherzyka żółciowego, b) zapalenia wątroby, c) innych, dość parszywych zmian w
      funkcjonowaniu wątroby (lamblia etc).
      • myladygoha Re: uczucie goryczy 28.02.03, 01:00
        no to ladnie, dobrze ze jej przeszlo- po kuracji balsamem kapucynskim, ja sama
        lecze sie nim w przypadku przytrucia sie czyms.Jak na razie ustapilo,ale dobrze
        wiedziec gdzie z nia isc.poza tym dodaje do potraw majeranek ktory jest po
        prostu swietny.
        • brunosch Re: uczucie goryczy 03.03.03, 15:01
          To miło, że przeszło. Nie wiem, co to za cudowny eliksir, ale postaraj się
          jednak namówić mamę na wizytę u lekarza. Majeranek i inne ziółka (estragon,
          oregano) pomagają w trawieniu i łagodzą objawy np. wzdęcia, ale trudno je
          traktować jak lekarstwa. Dziwne, że "starsze Panie" lubią lekceważyć błahe
          dolegliwości. Moja mama przez kilka dni wmawiała bliźnim, że chyba jest
          przeziębiona - do czasu, aż nam zżółkła jak kanareczek. :((( Kilka tygodni
          leżenia, zastrzyki, dieta, bo zbagatelizowała pierwsze złe samopoczucie. Od
          tego czasu dmuchamy na zimne.
          • myladygoha Re: uczucie goryczy 03.03.03, 23:14
            racja, moja tez taka jest/ zawsze odpowiada ze jest ok- a bywa niestety roznie.
    • aleksandra.cichocka Re: uczucie goryczy 28.02.03, 21:44
      Dolegliwość Pani mamy powinien zdiagnozować lekarz, najlepiej gastrolog.
      Prawdopodobnie zleci on wykonanie pewnych badań, na podstawie których będzie
      mógł znależć przyczynę dolegliwości i zaleci leczenie, w tym również, jaki
      rodzaj diety powinna mama stosować. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka