Dodaj do ulubionych

LINOLIA olej lniany

17.04.07, 16:39
witam. widzialam w jakims sklepie olej tej wlasnie firmy, na butelce jest taka
info :,,jest to znakomity olej tłoczony z siemienia nowych, spożywczych odmian
lnu.
Tłoczenie i oczyszczanie oleju odbywa się w temperaturze poniżej 50C co
pozwala na pełne zachowanie właściwości odżywczych.
Jest idealny na zimno jako dodatek do wszelkich potraw np. białego sera,
kaszy, ziemniaków, śledzi, zielonej sałaty, surówek.
Ma zastosowanie również w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym jako środek
osłaniający błony śluzowe i skórę."
240ml kosztuje ok 7,50gr...
co Wy na to?
Obserwuj wątek
    • kompotzsushi Re: LINOLIA olej lniany 17.04.07, 18:24
      Bez rewelacji - cytuję:
      "Linolia to olej lniany ze zmutowanej odmiany oleju lnianego o nazwie Linola o
      bardzo niskiej zawartości kwasu alfa linolenowego (n-3), chyba 2% a dużej kwasu
      linolowego (n-6). Mimo, że obydwa należą do NNKT, których organizm sam nie może
      zsyntetyzować, ten drugi jest obecny w większości produktów, nawet w oliwie z
      oliwek (ok 10g/100g), drugi prawie nigdzie, a należy dążyć do proporcji między
      nimi jak 1:1 - 1:4"
      Czyli po to, by był trwalszy (a przez to tańszy), usunęli z niego to, co
      najcenniejsze. Zamiast 50% kwasu alfa-linolenowego ma tylko 2%.
      Voila!
      • ania_er Re: LINOLIA olej lniany 17.04.07, 21:52
        dzieki :)
        ale ten np z firmy eurolen bylby ok?
        obecnie mam ten z oleofarmu- ale wg mnie jest troche drogi...
        i jeszcze jedno pytanie: czy wyplukiwanie bez serwatki ma sens?? bo zamowilam
        juz ok 10dni temu ale ten priorytet cos do mnie dojsc nie moze...
        • olanc Re: LINOLIA olej lniany 18.04.07, 09:37
          Co do Eurolnu ja go stosuję (głownie dlatego, że jest u mnie w sklepie, kwestia
          oszczędnościowa), ale kompotzsushi na pewno wie najlepiej co i jak, więc tu się
          nie wypowiadam. Jednak biorąc pod uwagę cenę, to pewnie jest gorszy od tego z
          olefarmu....Co do serwatki, wcześniej wypłukiwczki jej nie stosowały i chudły
          że aż hej, więc spokojnie możesz zacząć dietę już teraz i włączyć serwatkę jak
          dojdzie. Ja czekałam na serwatkę z tydzień, Pan z firmy przewozowej tłumaczył,
          że był już dwa razy i nikt mu nie otwierał. Dziwne, bo moja mama była cały czas
          w domu z Małym...Stąd wniosek, że i Twój niebawem nadejdzie :) pozdrawiam
          • kompotzsushi Re: LINOLIA olej lniany 18.04.07, 22:26
            Wiecie co? Ja nie wiem, czy droższy jest na pewno lepszy - ostatnio spotkałam w
            sklepie ze zdrową żywnością faceta, który mnie przekonywał, że ten Oleofarmu
            jest wręcz trujący (metale ciężkie!), bo nie jest z upraw ekologicznych, i że
            najlepszy jest ten, który on sam wyciska ze swojego lnu i ma atest Ekoladnu.
            Można zgłupieć. Dodam, że ten jego olej on sam sprzedaje po 11 zł za 250 ml do
            sklepu, a sklep bierze 14,50 zł. Fajnie, nie?
            A propos Eurolenu, to gdzieś czytałam, że on jest ok, bo właśnie jest
            wysokolinolenowy (ale się obryłam ;)). W książce "Jedz tłuszcze i chudnij" A.G.
            twierdzi, że to właśnie ten kwas alfalinolenowy (ALA) jest dla nas najlepszy.
            A jeśli chodzi o serwatkę, to nie jest ona niezbędna, tylko ułatwia życie -
            koktaile serwatkowo-owocowe są łatwe, smaczne i sycące. Przecież większość tego
            forum odchudzała się drzewiej bez serwatki!
            Hej!
            • ania_er Re: LINOLIA olej lniany 18.04.07, 22:32
              dziekuje za odpowiedzi :) moja serwatka dzisiaj przyszla :]
    • drewniana7 Re: LINOLIA olej lniany 03.05.07, 16:36
      czy ktoś z was je siemię lniane? jakie efekty?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka