belcia26 08.08.13, 08:14 Zaczęłam od 3dni biegać tzn. wolny truchcik na przemian z marszem. Po tym miewam zakwasy a w nocy czuje nogi. Powiedzcie mi co z tym robić? Macie jakiś sposób na zakwasy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Marr Re: Zakwasy IP: *.31.127.244.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 10.08.13, 13:27 Jeśli to bardzo mocne zakwasy, to trzeba niestety odpocząć ze 2 dni. Ostre zakwasy są zwykle po długim okresie nic nie robienia i nagłym dorwaniu się do ćwiczeń. Jedz dużo białka żeby pomóc odnowić się mięśniom, a jeszcze lepiej kup sobie koktajl odżywczy węglowodanowo-białkowy taki jak dla kulturystów (w proszku), do nabycia np. w jakimś większym Tesco. Jest w nim najlepsze białko serwatkowe, a węglowodany dodatkowo zwiększą ci wytrzymałość biegową. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marr Re: Zakwasy IP: *.31.127.244.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 10.08.13, 14:59 Zapomniałem dodać wyjątkowo ważną sprawę. Po biegu koniecznie trzeba rozciągnąć mięśnie nóg i ścięgno achillesa, bo po pewnym czasie bieg stanie się dużym bólem, z powodu zmęczenia i przykurczenia się mięśni. Po treningu stosuje się statyczne rozciąganie przez 15-30 sekund. Czynność mało skomplikowana, łatwa do pokazania ale niestety trudna dla mnie do opisania na sucho. Odpowiedz Link Zgłoś
belcia26 Re: Zakwasy 13.08.13, 11:38 Problem w tym ze rozciągam się po każdym bieganiu. Odpowiedz Link Zgłoś
compressport Re: Zakwasy 23.09.13, 10:36 rozciągaj się przed i po, regularnie - nic nie przyjdzie od razu. Pomaga też masaż i uciskanie na łydki Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaidena Re: Zakwasy 26.02.14, 10:31 Idealnie działa ciepła kąpiel po treningu. i o dziwo - potem kolejny trening - taki leciutki - jak dasz radę - ale rozgrzane mięśnie momentalnie przestają boleć. Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki odrobinę odpuść 26.02.14, 11:32 Rób marszobiegi na początku co 3 dni, a nie codziennie, ale systematycznie. Zaczynaj od 24 minut, w ciągu których 1 minutę poświęcisz na trucht, a 5 minut na energiczny marsz. Po dwóch tygodniach wydłużasz trucht do 2 minut, 4 minuty poświęcasz na marsz, itd. W sieci jest dużo programów dla początkujących. Zakwasy są nieuniknione, ale nie można się zarzynać, a ty prawdopodobnie zaczęłaś za mocno. Warto przyjmować sobie magnez z witaminą B6 + potas, żeby nie przydarzały się skurcze. Do tego porządnie dobrane buty i specjalne skarpetki dla biegaczy (czyli nie bawełniane). Odpowiedz Link Zgłoś
sashka75 Re: Zakwasy 26.02.14, 11:50 To nie zakwasy tylko mikrouszkodzenia miesni. Odpowiedz Link Zgłoś
endru62 Re: Zakwasy 26.02.14, 12:41 Witaj. Zastosuj,kup w jakimś sklepie z odżywkami ...BCAA lub w necie. Pomaga i to dobrze.Poczytaj o tym i sie przekonaj sama.Stosowałem w pewnym momencie ciwczen,teraz organizm nie ptrzebuje.Jedynie przy duzo wiekszym natezeniu wysiłku. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: speedboat8 Re: Zakwasy IP: *.opera-mini.net 26.02.14, 18:36 Podstawowa sprawa jest to ze masz po bieganiu odwodniony organizm,polecam jednak po biegu wypic nieco zwyklej naturalnej wody mineralnej w ilosci ok 1-2 litrow .Mozesz dodac nieco piwa( pol butelki) Piwo wspomaga wyrownanie rownowagi plynowej i zmniejsza zakwaszenie.Bedziesz sikac jak pompa strazacka ale i przy okazji usuniesz substancje toksyczne z organizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sołtys Re: Zakwasy IP: *.xdsl.centertel.pl 28.02.14, 15:39 Po bieganiu wypij szklankę piwa i zakwasów nie będzie,100%. Odpowiedz Link Zgłoś
speedboat8 Re: Zakwasy 01.03.14, 19:41 Uwazam ze z tym piwem to ostroznie.Faktem jest ze pomoze, ale.... trzeba sie obserwowac jaka ilosc nam pomaga i jaki rodzaj piwa.Troche eksperymentow i bedziesz a wiedzila Odpowiedz Link Zgłoś