nacht_vogel 18.05.05, 23:03 Chciałam się was spytać kiedy się to u was pojawiło i ile czasu już się męczycie.. Bo mi się zaczeło wraz z okresem dojrzewania, jak miałam około 10 lat, a więc notabene żyje juz tak, a raczej wegetuje 8 lat.. :( Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tatiana8 Re: ile lat? 19.05.05, 11:16 Wiesz, ja tak dokładnie to nie pamiętam. Chyba około 18 roku życia. Wcześniej miałam owłosienie normalne. Na nogach miałam takie włoski, że mogłam bez golenia chodzić, zresztą depilacja nie była wtedy taka popularna. I nagle owłosienie zaczęło ciemnieć i robić się twardsze, wyrosły włosy na udach i w okolichach bikini. Ja wtedy nie wiedziałam, co to jest hirsutyzm. W ogóle nie wiedziałam co o tym myśleć, zastanawiałam się, czy wszyscy tak mają. Z roku na rok było gorzej. Ale w porównaniu do tego, jak jest teraz, to wtedy problem był malutki. Wtedy myślałam po prostu, że nie umiem się depilować. Np. jeśli chodzi o nogi, pomimo, że ogoliłam maszynką, i tak czarne punkty przebijały pod skórą. Teraz mam 26 lat. Czyli już 8 lat się z tym męczę. Chociaż tak naprawdę, to duży problem z tym mam od jakichś 3 lat. Bo włosy pojawiły się na twarzy. :(( Odpowiedz Link
mika261 Re: ile lat? 19.05.05, 19:36 hmmmm.. to ja chyba miałam dużo szczęścia w nieszczęsciu..u mnie hirsutyzm pojawił sie ok 26 roku zycia czyli dopiero rok sie z nim męczę.przynajmniej sobie "pożyłam"... Odpowiedz Link
czarodziejka24 Re: ile lat? 19.05.05, 20:32 Ja mam obecnie 24 lata a u mnie bardzo stopiowo zaczynało sie to od 18 roku życia. Ale teraz mam największe nasilenie z dnia na dzien jest coraj gorzej. Jeszcze ubiegłego lata mogłam chodzic w bluskach z dekoltami dziś na całym dekolcie mam dosc długie czarne włosy no i czarne punkciki z których zapewne niedługo wyklują się kolejne paskudne włochy. To samo jest na szyji i ramionach, i sądze że naprawde teraz sie dopiero zaczyna na fulla hirsutyzm :( niestety Odpowiedz Link
crossi Re: ile lat? 23.05.05, 15:07 dziewczyny! ale sie boje!!!! mi zaczelo sie to w wieku dojrzewania. pierwsze wlosy nad warga zauwazylam ok. 7 klasy szkoly podstawowej. jeszcze wczesniej niz wasy wyrosly mi pod pachami(ze 3-4 lata wczesniej) i wlosy lonowe bardzo wczesnie byly geste i czarne!! dziewczyny w moim wieku w tym czasie jeszcze pewnie nie wiedzialy ze w takich miejscach tez rosna.... jak mialam 11 lat mialam problemy z miejscem intymnym i mama zaprowadzila mnie do ginekologa.. strasznie sie wstydzilam rozebrac,plakalam, prosilam mame zeby mnie zabrala stamtad, pani ginekolog probowala mi wytlumaczyc ze to dla mojego dobra i jako argument mowila: ze wie ze jestem w wieku dojrzewania i ze pewnie rosna mi tam pierwsez wlosy lonowe a ja poprostu juz tam milam włochy a nie wlosy... jak to zobaczyla to nie potrafila ukryc swojej miny... ale nic nie powiediala!!!!! Nie wiem czy jestem chora na hirsutyzm, chyba tak ale ja np. nie mam wlosow na klatce piersiowe... i myslalam ze juz nie bede miala skoro do tej pory mi nie wyrosly, ale jak wy mowicie ze w wieku 26 lat zaczynaja wam rosnac....to poprostu zalana jestem... ile jeszcze??? i gdzie jescze??????? Odpowiedz Link
neelolo Re: ile lat? 23.05.05, 17:02 pierwszy raz "ale masz owłosione nogi" usłyszałam w wieku 12 lat. to chyba wtedy mniej więcej się zaczęło, teraz mam 18 i nie mam ani jednego miejsca na sobie, gdzie by tych włosków kosszmarnych nie było. i widzę już pierwsze <ledwo widoczne, ale jednak> oznaki u swojej 10-letniej siostry... Odpowiedz Link
kimmay Re: ile lat? 24.05.05, 10:00 biedna mlodsza siostra :( i biedne wszystkie inne dziewczyny ja mysle, ze u mnie tez ok 18 roku zycia (brzuch,piersi-tam gdzie wczesniej bylo normalnie,czyli tylko 'sciezka' w okolicach pepka...) btw ja tez raczej szybko dojrzalam (tzn wlosy pod pachami i lonowe wyrosly mi ZNACZNIE szybciej niz kolezankom..) Odpowiedz Link
la_meuse Re: ile lat? 24.05.05, 17:04 od 12/13 lat mam te 'przyjemnosc'. Teraz mam 18 i wlosy na twarzy, zajebiscie w ogole, ide sie pokroic... Odpowiedz Link
panienka22 Re: ile lat? 24.05.05, 17:22 U mnie odkąd pamiętam mam włosy, mech na całym ciele! Czyli męczę się już z tym 23. lata :(( Odpowiedz Link
sussi Re: ile lat? 24.05.05, 18:29 ja pierwszy raz poszlam do endokrynologa majac lat 13/14 juz nie pamietam dokladnie. Ale wlasnie wtedy zaczelo sie uzeranie z lekarzami. Dzis mam 21 lat i dopiero teraz chyba wreszcie bede miala dobre leczenie. Bo wczesniej jakies glupie eksperymenty na mnie :( Odpowiedz Link