Dodaj do ulubionych

mrugający obraz

12.08.08, 18:56
Od tygodnia noszę soczewki kontaktowe. Wcześniej nosilam okulary o mocy -2 i -2,25 ale okulistka stwierdziła, że jestem już trochę bardziej ślepa niż ostatnio i dała mi szkła kontaktowe: jedno oko -2,25 drugie -2,75 (tj o 0,25 mniej niż wg. niej mam wadę wzroku). no i cóż, sprzedała mi po jednej soczewce dla każdego oka, powiedziala jak zakładać i zaczęłam nosić soczewki JJ oasys. Generalnie soczewki są wygodne, tj nic nie czuję i w dal widzę dobrze, natomiast mam problem z widzeniem z bliska: czytanie jest trochę niekomfortowe, patrzenie na literki na monitorze jeszcze trochę bardziej niekomfortowe. Trudno mi opisać to wrazenie, ale czasami muszę patrzezć na coś dłuzej,albo przysuwać się blizej, zeby wyraźnie widzieć czasami wydaje mi się że obraz troche mryga.
Ponieważ śledzę to forum :) wiec zgodnie z radami jakie Państwo udzielacie innym poszlam dziś znowu do okulistki, która doierała mi soczewki - i ona stwierdzila, że to zupełnie normalne (?), że jak chcę widzieć dobrze z daleka, to muszę się pogodzić sie z tym, ze gorzej będę widzieć z bliska. I że wydawało jej sie, że ja chce soczewki do chodzenia, a nie do pracy itd. Zaproponowała mi ew. okulary do czytania zakladane na soczewki (?) albo soczewki progresywne - ale te, jak powiedziała, sa strasznie drogie.
Na razie wniosek nasuwa m się jeden - okulistka chyba drukowała dyplom sama, a soczewki które dostałam sa może po prostu za silne albo źle dobrane. Czy mam rację i powinnam zmienic okulistę?. Co na to eksperci ?
Obserwuj wątek
    • arkadychemik Re: mrugający obraz 13.08.08, 13:15
      kilkukrotnie spotkałęm się z takim problemem. owszem okularyna soczewki wyeliminowały by ten problem. Zmiana parametrów soczewek na słabsze może spowodowac to ze będziesz widziec dobrze z bliska, natomiast obszary dalekie będą nieostre. Niewiadno ile nasz latek, bycmoże to bresbyopia czyli starowzrocznośc.
      • wypowiedz.eksperta Re: mrugający obraz 14.08.08, 18:00
        Witam

W pierwszej kolejnosci musimy określić czy pojawiła się już
        Presbyopia - kłopot z czytaniem związany z wiekiem.
        Jeśli ten stan jeszcze Pani nie dotyczy to możliwe że jest kłopot z
        konwergencją i akomodacją co oznacza, że czesto u osób
        krótkowzrocznych, którzy zaczynają nosić soczewki pojaiwa się
        problem z widzeniem z bliska. problem ten w większosci przypadków
        mija po kilku dniach.
        Okulary dzo czytania do soczewek kontaktowych u młodych osób
        stosuję sie bardzo rzadko w przypadkach problemów z widzeniem
        obuocznym.

Jeśli mogę jeszcze jakoś pomóc proszę dać znać.

Pozdrawiam
        • abber Re: mrugający obraz 17.08.08, 21:12
          Mam 27 wiosen, więc to chyba nie problem wieku (mam nadzieję :)). Teraz mija już drugi tydzień i nadal czuję dyskomfort przy czytaniu i przy patrzeniu na monitor komputera. Zauważylam jeszcze,patrząc bardzo w dal, że prawe oko widzi dalej niż lewe, więc chyba tak czy inaczej jeszcze raz się przebadam u innego - tym bardziej że chcialabym zmienić też rodzaj soczewek na miesięczne - teraz doslalam jj oasys (oczywiście z informacją że mogę je nosic miesiąc) które jako 2-tygodniowe są dość drogie. Upatrzyłam sobie puevision i mam takie jeszcze pytanko - czy to, że są tylko w jednej krzywiźnie oznacza, że jakoś dopasowują się do kształtu oka?.
          • wypowiedz.eksperta Re: mrugający obraz 18.08.08, 13:37
            Witam

Soczewki PureVision są obecnie dostępne w 2 promieniach krzywizny
            8,3 i 8,6.

Pozdrawiam
            • abber Re: mrugający obraz 18.08.08, 14:22
              Dziękuję za wszelkie informacje i pomoc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka