11.06.12, 20:06
Pisałam już o mojej córeczce.
forum.gazeta.pl/forum/w,12154,135538069,135538069,migrena_u_dziecka_Prosze_o_rade.html
Teraz po równo 41 dniach pojawiły się w nocy silne zawroty głowy, rano wymioty trwające mniej więcej od godziny 7 do 10. Troszkę bolała głowa. Wczoraj popołudniu jednorazowy luźny stolec. Teraz wszystko przeszło pozostał jednak oczoplas przy zmianie pozycji (głowa na dole-jak przy wiazaniu butów na stojaco- na głowa u góry). Kurcze tak jakby miała obrzęk mózgu i stad ten oczpląs. Oczoplas poziomy, który trwa ok 4-5 sekund i który w miarę powtrzania czynnosci się wycisza. Zadzwoniłam do neuro, która zasugerowała wcześniej migrene, z pytaniem co teraz. Stwierdziła ze mam nagrywac. No i ze mam powtórzyć (oczywiscie prywatnie) eeg i MR głowy. Córcia oba badania miała robione 8.04.2011r. Kurcze a ja myslałam ze sa aktualne.
Co ma oznaczać że mam potwtórzyć?
Czy Wy też sobie lub swoim bliskim robicie co roku badania tego typu? Ja moge zrobić trudno, jakoś dam rade, ale myslalam że już nie musze sie stresować, ze nic w tej mojej kochanej główce nie jest, ze już te najgorsze rzeczy moge na podstawie zeszłorocznego EEG i MR wykluczyć. Kurcze, nie zwiększa się jej wachlarz objawów (tyle ze teraz przerwa jest nie 90 dni a 41), miedzy napadami jest super, nawet teraz biega, no tylko w trakcie tej zmiany pozycji ma oczoplas i zawroty a tak szaleje na całego. Przecież gdyby coś tam w główce się działo to przez ten rok (od pierwszego napadu) to juz by sie mocno pogorszyło.
AAA i dodam ze w piątek zjadła czekolady duzo i popiła colą (tesciowa nie wierzy w wyzwalacze, twierdzi ze jak ktoś ma mieć napad migreny to dieta na to wpływu nie ma).
Jestem strasznie zmęczona szukaniem diagnozy (myslałam ze już ją mam) szukaniem odpowiednich fachowców (dzis ped z przychodni stwierdziła ze migren u dzieci nie ma a najlepszy lek to herbalife)
Ludzie pocieszcie doradźcie, ja moge zrobić ponownie badania. Boje sie ze teraz MR bedzie zle.
Czy Wy tez powtarzacie?
Pozdrawiam
Anka
Obserwuj wątek
    • ania.ruda Re: Wymiękam 11.06.12, 21:41
      A i jeszcze jedno Wiki jak tylko skończyły sie wymioty zapadła w głęęboki sen i wstała jak młody Bóg (oprócz tego nieszczesnego oczopląsu)
      • minniemouse Re: Wymiękam 12.06.12, 02:46
        Co ma oznaczać że mam potwtórzyć?

TAK.

MR to nie jest promieniowanie rentgenowskie, wiec nie jest tak zle.

czy ten oczoplas wyglada tak:
        (przyspiesz do 40 sek)

to sie nazywa nystagmus.
        moze byc wrodzony a moze byc nabyty, powodem moga inne kondycje, w przypadku Wiki
        pewnie te bole glowy lub to co bole glowy powoduje.

Meniere's np i w ogole ucho moze byc jednym z powodow, czy badalas kiedykolwiek corce uszy i rownowage?

Minnie
        • minniemouse Re: Wymiękam 12.06.12, 02:48
          i dodam ze w piątek zjadła czekolady duzo i popiła colą (tesciowa nie wierzy w wyzwalacze, twierdzi ze jak ktoś ma mieć napad migreny to dieta na to wpływu nie ma).

z drugiej strony,
          ja po zjedzeniu duzo czekolady i popiciu kola tez bym byla ciezko chora.

Minnie
        • ania.ruda Re: Wymiękam 12.06.12, 09:12
          MRI nie jest szkodliwe wiec tego się nie boję, raczej chodzi mi o to, ze skoro mam powtórzyć, to ma oznaczać, że po roku MRI nie jest aktualne? Cały czas myślałam, że MRI czyste koniec i kropka i że na jakiś czas mogę wykluczyć ewentualne zmiany w główce, a tu okazuje się, ze już po roku mam robić kolejne i na nowo się stresować :( Jestem przybita bo myślałam, że główka czysta i tym się pocieszałam. Ziarenko niepewności znów zasiane :(
          Uszy badane, równowaga na badaniu u neurologa też sprawdzana.
          A czekolada generalnie jest u Wiki zabroniona nie wiem, co ją podkusiło. Ale wiadomo dziecko :)
          Ten oczopląs jest identyczny tylko trwa króciutko i jakby tylko do jednej strony.
          Dzięki za odpowiedź
          Anka
    • ania.ruda Re: Wymiękam 12.06.12, 17:23
      PO ponownej telefonicznej konsultacji okazało sie ze mam zrobić dno i ciśnienie oka, laryngologa i EEG.MRI okazuje sie ze narazie nie trzeba. Badania mam jutro trzymajcie kciuki. Tak swoją drogą Minniemouse kiedyś zalinbkowałas takie video jak powstaja migreny i ze nawe do obrzeku dochodzi. Tak sobie myślę ze moze ona ma jakiś uszkodzony błednik który w momencie migren (ucisk) daje objaw oczoplasu? Kurcze ja naprawde wierze w to, ze to "tylko" migrena :(
      • minniemouse Re: Wymiękam 13.06.12, 10:36
        To moze byc tylko "migrena". moze i tak byc ze pod koniec ataku moza sa jakies uciski
        na blednik, rzeczywscie??

zobaczmy co badania wykaza.

mam pytanie, czy jest taka mozliwosc aby twoj maz stanowczo rozmowil sie z tesciowa
        (a jego matka) co mala moze jesc a co nie.
        tak nie powinno byc ze ona tak sobie bezczelnie lekcewazy wasze zalecenia, tym bardziej
        ze jak widac dziecko nie tylko bardzo cierpi ale moze to byc po prostu niebezpieczne.
        W migrenie naczynia w mozgu sie zwezaja i rozszerzaja, na ogol nic takiego sie nie dzieje
        ale po co licho kusic. ja na przyklad pierwszy raz spotykam sie z takim objawem jak nystagmus w migrenie.

Co za glupia tesciowa, przepraszam ze tak prosto z mostu wale.
        jak chce rozpieszczac dziecko to nie jedzeniem. albo nie tym zakazanym.

Minnie
        • minniemouse Re: Wymiękam 13.06.12, 10:41
          znalazlam artykul w ktorym pisze zdecydowanie ze migrena i nystagmus (i zawroty glowy)
          sa powiazane:
          whsc.emory.edu/press_releases2.cfm?announcement_id_seq=641
          tu neurolog potwierdza komus, ze nystagmus i utrata balansu moze wstapic w migrenie:
          www.prohealth.com/migraine/blog/boardDetail.cfm?id=145

Minnie
          • ania.ruda Re: Wymiękam 13.06.12, 13:28
            Melduję ze dno i ciśnienie oka dobrze wszystko czyste. Teraz EEG i laryngolog. Proszę o kciuki. Reszta później bo j a pisze cichcem z pracy
    • ania.ruda Re: Wymiękam 13.06.12, 18:45
      Jestesmy po badaniach.
      Oko i ciśnienie oka super
      EEG opis dopiero w poniedziałek wieczorem
      Laryngolog nic nie widzi ale zdziwił się gdy zobaczył nagrany przeze mnie film. Skierował dalej do poradni audiologicznej. O migrenach nic nie wspomniał, ale powiedziała, ze jest coś takiego jak: nawracajace połozeniowe zawroty głowy ich pochodzenie nie jest znane. Z tego co czytałam wchodzą one w skład tych dziecięcych ekwiwalentów migrenowych. Najwazniejsze ze narazie nic nie wyszło, co wg mnie potwierdza migrene. Teraz tylko EEG i wtorek neurolog.
      Pozdrawiam migreników
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka