wertepka 10.04.05, 11:29 witam, miałam niedawno robione usg dopochwowe. Mam pytanie: czy na takim usg widać "gołym okiem", czy jajniki są policystyczne, czy to wymaga jakiś specjalistycznych, innych badań usg? dziękuję z góry za odpowiedzi. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
betsy78 Re: pytanie o usg 10.04.05, 14:20 Hej! Ja jestem wlasnie po USG dopochwowym. Widzialam golym okiem moje jajniki z lancuszkiem pecherzykow. Pani doktor odrazu okreslila je jako policystyczne. To widac i przy dobrym USG lekarz je powinien zobaczyc. Odpowiedz Link
iwtryf Re: pytanie o usg 10.04.05, 22:13 zgadza sie dziweczyny, natomiast jest to tylko czesc diagnostyki, tzn. mozna miec jajniki policystyczne tzw. pco a nie miec zespolu pcos, tzn. zespol policystycznych jajnikow to jest caly zbior pewnych "cech", które "posiadają kobiety", natomiast czasem zdarza sie, ze przy takich jajnikach nie ma innych zmian, jest to co prawda rzadkie ale sie zdarza, wiec potrzeba dalszej diagnostyki by wiedziec co w trawie piszczy, bo na razie tylko wiadomo, ze piszczy (choc az... bo niektorzy nawet tego nie slysza...) ;-) pozdrawiam Odpowiedz Link
wertepka Re: pytanie o usg 10.04.05, 22:31 miałam robione usg, ponieważ podejrzewano u mnie PCO. Mam nieregularne cykle i "bujne" owłosienie :/ Mam też za dużo prolaktyny. Na usg lekarz powiedział, że "on tam żadnych policystycznych jajników nie widzi". Więc moje pytanie było po to by się upewnić, czy on to na tym usg tak "gołym okiem" mógł zobaczyć. Wiem, że idiotycznie się tłumaczę, ale tułam się po lekarzach od dłuższego czasu i wielu z nich straszyło mnie PCO(s), więc chcę się upewnić, czy już mogę się po cichu cieszyć, że to nie PCO... Owulację (chyba) mam, tzn mam śluz płodny, lekkie klucie w jajnikach w tych dniach, progesteron w 21 dc świadczący o owulacji. Tylko cykle długie i to cholerne owłosienie. pozdrawiam ciepło :) Odpowiedz Link