Dodaj do ulubionych

Sobotno-wiosenna wycieczka forumowiczek

15.03.04, 19:22
zrodziła się nagle , gdy bepeef zapytała gdzie jest skansen
miniatur.Zaproponowałam wycieczke w sobotę i 13.03.04 o godz.11:00
wyruszylismy.
Dla niewtajemniczonych - mieszkamy tuż obok siebie , na sąsiednich osiedlach.
Poznałyśmy sie w dniu urodzin bepeef.
Lx
Obserwuj wątek
    • em_em Re: Sobotno-wiosenna wycieczka forumowiczek 15.03.04, 19:23
      a możesz coś więcej o samym skansenie ?
    • bepeef a potem... 15.03.04, 19:29
      były zdjęcia przy miniaturach - caaała sesja smile

I pogoda wymarzona na takie eskapady więc odwiedziliśmy jeszcze
      skansen wsi wielkopolskiej.

A zdjęcia są w lesie - trzeba wywołać wink

B.
    • lablafox Re: Sobotno-wiosenna wycieczka forumowiczek 15.03.04, 19:29
      Bepeef i mój mąż ubrani odpowiednio , ja zgodnie z moim założeniem.
      Założenie- będzie słonecznie i ciepło , bo to prawie wiosna.
      Wiosenna , niezbyt ciepła kurtka , bluzeczka z krótkim rekawkiem i dekolt dość
      spory , bo lubię i spódnica , bo spodni nie lubię.
      I... niespodzianka , wiatr dość zimny.
      Lx
      • lablafox Re: Sobotno-wiosenna wycieczka forumowiczek 15.03.04, 19:31
        O skansenie to ja naukowo , a Ty o wrażeniach ,ok?
        Lx
        • lablafox Re: Sobotno-wiosenna wycieczka forumowiczek 15.03.04, 19:36
          Ja naukowo - bo bywałam tam kilka razy.
          Skansen umiejscowiony jest przy drodze Poznań- Gniezno , jadąc z Poznania za
          Promnem po lewej stronie. Jadąc od Gniezna - za Pobiedziskami , po prawej.
          Podobno jedyny w Polsce . Miniatury wykonane w proporcjach 1:20.
          Lx
          • bepeef to ja o wrażeniach ;-) 15.03.04, 19:48

Cieszę się, że mogłam zobaczyć te cudeńka, których nie miałam okazji do tej
            pory, zobaczyć, mimo że niedaleko od Poznania (a może właśnie dlatego, że
            niedaleko? wink

Ale najbardziej się cieszę, że mogłam spędzić czas z tak wspaniałymi ludźmi
            jak państwo Lx smile
            I pomyśleć, że gdyby nie forum 40+ - przeszlibyśmy obok siebie...

B.
      • bepeef ale nic to... 15.03.04, 19:36
        Dzielna Lx nie przyznała się, że jej zimno.
        A wiatr w połączeniu ze słońcem sprawił, że wszyscy mieliśmy
        twarze jak Indianie wink

Szydło wyszło z worka(spod kołderki) następnego dnia : musiała
        odchorować. Ale - jak widać - przeszło smile)))))

B.

• lablafox Re: ale nic to... 15.03.04, 19:42
          Umieszczone są w nim makiety budowli z Poznania i Szlaku Piastowskiego ok. 35
          szt.
          Miniatury , jak wyczytałam , mają szkielety aluminiowe , "elewacje" plastikowe
          ze wszystkimi detalami. Są one wierną kopią oryginałów .
          Za skansenem rzeka Główna przyciągał mój wzrok niesamowitym kolorem wody.
          Lx
        • lablafox Re: ale nic to... 15.03.04, 19:44
          bepeef napisała:

> Dzielna Lx nie przyznała się, że jej zimno.
          > A wiatr w połączeniu ze słońcem sprawił, że wszyscy mieliśmy
          > twarze jak Indianie wink
          >
          > Szydło wyszło z worka(spod kołderki) następnego dnia : musiała
          > odchorować. Ale - jak widać - przeszło smile)))))
          >
          > B.
          >
          Jakie tam chorowanie , ździebko mna trzęsło.
          Lx
          • lablafox Re: ale nic to... 15.03.04, 19:51
            Obiekty tam umieszczone to obiekty historyczne - typu Stary Rynek w Poznaniu ,
            rynek w Pobiedziskach, Pałac Myśliwski w Antoninie, katedry w Poznaniu i
            Gnieźnie ( kilka fotek w albumie), Biskupin , kolejka wąskotorowa w Żninie,
            kościoły w Poznaniu, Gieczu, Mogilnie, Trzemesznie ,Inowrocławiu, kościółki
            wiejskie, Iglica Targów Poznańskich, pałace w Lubostroniu ,
            Czerniejewie ,Rogalinie itp iotd.
            Lx
            • lablafox Znaleźliśmy trochę rachitycznych obiektów 15.03.04, 19:56
              wiosennych typu zółte krokusy( nie wiem czy będą widoczne na zdjęciach)i klucze
              gęsi , wysoko na niebie ( zdjecie chyba będzie przedstawiało niebo ), może choć
              błekit wody bedzie odpowiedni.
              Rozochociliśmy się tak bardzo , że wywieźliśmy Bepeef na Lednicę.
              Lx
              • bepeef te krokusy.. 15.03.04, 20:00
                to moim zdaniem wcale nie były takie znowu rachityczne smile
                Ale, jak widać - wrażenia są różne.

B.
              • lablafox Lednica 15.03.04, 20:00
                o tej porze roku śpi. Przespacerowaliśmu sie po terenie, znależlismy ściate
                gałązki dla szynszylki i 1 do wazonu. Wygłaskaliśmy cudzego wodołaza , a biedna
                bepeef musiała wierzyć na słowo ,że za wałem na wyspie znajdują się początki
                pństwa polskiego.
                Zabierzemy ją jeszcze raz w sezonie , jeśli pozwoli się zabrać.
                Lx
                • lablafox Skansen w Dziekanowicach 15.03.04, 20:06
                  okazał się być czynnym. Mieszczą się w nim przeniesione z różnych wsi
                  wielkopolskich , wiejskie chałupy, kościółkii i pałac wraz z całym wyposażeniem
                  zależnym od zamożności chłopa.
                  Bywamy tam przynajmniej 2 razy w sezonie , wioząc tam naszych gości.Za każdym
                  razem co innego się odkrywa.
                  Lx
                  • bepeef Re: Skansen w Dziekanowicach 15.03.04, 20:16
                    Posłuchaliśmy sobie melodii ze starego patefonu,
                    podziwialiśmy piękne kształty dzbanków,
                    pomysłowe schowki na różne sekrety,
                    i zastanawialiśmy się, co by było, gdyby zdarzyło nam się być etnografami wink

B.

• lablafox Wszędzie były lustra 15.03.04, 20:28
                      lusterka , lustereczka i duże trema , w których poprawialiśmy lub podziwialiśmy
                      swoją urodę.
                      Wycieczka była tak relaksująca ,że zapomniałam o mamie w szpitalu i imieninach
                      Bożeny .
                      Lx
                      • bepeef a łóżka... 15.03.04, 20:36
                        były takie krótkie, jakby ludzie w Wielkopolsce dorastali jedynie 1.50 wysokości...
                        Ale to dlatego, że spali na siedząco w obawie przed dusiołkami, zmorami tudzież
                        innymi tego typu nocnymi towarzyszami wink

B.
    • takataka Re: Sobotno-wiosenna wycieczka forumowiczek 15.03.04, 20:41
      Przy tym skansenie zatrzymalismy sie kiedys przypadkiem, a od kilku lat kiedy
      jedziemy w marcu na narty do Zielenca, zawsze sie tam zatrzymujemy. Cudeńko.
      • lablafox Re: Sobotno-wiosenna wycieczka forumowiczek 15.03.04, 20:52
        Skąd więc jesteś Takatako? Przeoczyłam chyba taką informację. Jadąc do Zielńca
        trasą Gniezno-Poznań , musisz mieszkać gdzieś na północy , - północny środek
        lub trasy z Torunia .
        Lx
        • wedrowiec2 Re: Sobotno-wiosenna wycieczka forumowiczek 15.03.04, 21:00
          Właśnie, gdzie mieszkasz? Pewnie nad Wartąsmile, ale może bliżej coś powiesz.
          • takataka Re: Sobotno-wiosenna wycieczka forumowiczek 15.03.04, 21:08
            Nad Wisłą mieszkam, w Toruniu. Jeszcze się tym nigdzie na forum nie chwaliłam.
            Joanno masz w gazetowej poczcie list ode mnie i dwa zdjęcia z mojego
            dzisiejszego spacerku.
    • witekjs Re: Sobotno-wiosenna wycieczka forumowiczek 15.03.04, 21:20
      Z jaką ogromną przyjemnością czytałem Waszą naukowo-emocjonalną opowiść o
      nieznanych mi skansenach Wielopolski.
      Oddałyście nastrój wycieczki i Waszego spotkania/zawsze uważałem, że zbyt duże
      dekolty sa niebezpieczne.../ wink
      Nie słyszałem, że spanie na siedziąco chroni przed "dusiołkami",/o których też
      nigdy nie słyszałem /.
      Czy nie podobne powody powodowały to, że domki na Helu są tak małe i niskie?
      Gdybym nie chciał być tym kim jestem, z pewnością powinienem studiować
      etnografię, a właściwie etnologię - antropologię kulturową, bardzo mnie to
      interesuje, do tej pory.
      Sprawiłyście mi dużą radość pisząc TERAZ I TUTAJ, tak miło i o tak ciekawych
      rzeczach.
      Dziekuję i pozdrawiam. Witek }:-})=
      • bodzio49 Re: Sobotno-wiosenna wycieczka forumowiczek 15.03.04, 21:34
        Witam. Już wcześniej czytałem o tym skansenie. Postaram się w tym roku
        odwiedzić z rodzinką. Zachęciłaś mnie LX smile
        • wedrowiec2 Re: Sobotno-wiosenna wycieczka forumowiczek 15.03.04, 21:42
          Tak realistyczna opowieść sprawiła, że poczułam się, jakbym z Wami wędrowałasmile
        • lablafox Re: Sobotno-wiosenna wycieczka forumowiczek 15.03.04, 21:51
          bodzio49 napisał:

> Witam. Już wcześniej czytałem o tym skansenie. Postaram się w tym roku
          > odwiedzić z rodzinką. Zachęciłaś mnie LX smile

Obowiązkowo będziesz przejeżdżał przez Poznań.
          Życzymy sobie kontaktu z nami , również obowiązkowo.
          Zauważ sprawiedliwiwe ,że zachęciłyśmy Cię.
          Lx
          • lablafox Re: Sobotno-wiosenna wycieczka forumowiczek 15.03.04, 22:13
            Podczas tej wycieczki odkryliśmy ręczną pralkę automatyczną , przyrząd nader
            ciekawy i zmyślny.
            Od dawna jestem pod urokiem "chodzika" dla dziecka .Co prawda od chodzenia w
            kółko mogło szybko dostać zawrotów głowy , ale chronione było przed innymi
            uszkodzeniami ciała.
            Lx
            • marialudwika Re: Sobotno-wiosenna wycieczka forumowiczek 15.03.04, 22:22
              Wspaniale to opisalyscie,moglam sie wreszcie zrelaksowac!!!Mimo,ze mialam mily
              dzien wczoraj i mile towarzystwo to wieczorem wpadlam tutaj w jakas spirale
              stresu!!Teraz pomalu,m.i. dzieki Wam wracam do pozytywow!A przy okazji,co mozna
              zobaczyc w albumie???Pozdro
              ml
              P.S. Jak kiedys ludzie byli tacy mali to ja z moim 163cm bylabym wysoka!Witek
              ma racje,ze te domki rybackie takie malutkie!!!
              • lablafox Re: Sobotno-wiosenna wycieczka forumowiczek 15.03.04, 22:38
                Holenderskie szafy do spania też niewielkie w ich niewielkich domkach.
                Lx
                • marialudwika Re: Sobotno-wiosenna wycieczka forumowiczek 15.03.04, 22:49
                  Masz racje,zwiedzalam swojego czasu skanseny kolo Arnhem,bardzo interesujace
                  jest obejrzec jak drzewiej bywalo!!!Pozdro
                  ml
                  • lablafox Re: Sobotno-wiosenna wycieczka forumowiczek 16.03.04, 21:57
                    Gałązka, właściwie prawie drzewko , przywiezione z wyprawy zazieleniło się .
                    Lx
                    • bodzio49 Re: Sobotno-wiosenna wycieczka forumowiczek 17.03.04, 19:29
                      Dzięki za zaproszenie LX. Ale na drugi raz jak będziecie się tam wybierać z
                      Bepeef to dajcie cynk. Do Poznania niedaleko.
                      • lablafox Re: Sobotno-wiosenna wycieczka forumowiczek 17.03.04, 20:07
                        Ta wycieczka nie była planowana .
                        Teraz wybieramy się do śnieżycowego jaru , gdy zaczną kwitnąć śnieżyce.
                        Może wówczas dojedziecie?
                        Lx
                        • bodzio49 Re: Sobotno-wiosenna wycieczka forumowiczek 17.03.04, 20:09
                          Może dojedziemy. Żebym tylko wiedział gdzie ten śnieżycowy jar? Czy to w
                          Poznaniu?
                          • bepeef Re: Sobotno-wiosenna wycieczka forumowiczek 17.03.04, 20:18
                            bodzio49 napisał:

> Może dojedziemy. Żebym tylko wiedział gdzie ten śnieżycowy jar? Czy to w
                            > Poznaniu?

www.salamandra.org.pl/magazyn/b17a03.html
                            B.
                            • bodzio49 Re: Sobotno-wiosenna wycieczka forumowiczek 17.03.04, 20:54
                              Dzięki bepeef. To chyba trzeba już w ten weekend albo następny tam być?
                              • mammaja Re: Sobotno-wiosenna wycieczka forumowiczek 17.03.04, 21:05
                                Uwielbiam skanseny - bardzo ciekawy i bogaty w zbiory jest w Nowym Saczu ,na
                                jego obrzezach. Gromadzi duza ilosc domostw z uposazeniem, wszelkiego rodzaju
                                sprzetu gospodarskiego i innych pamiatek Sadeczczyzny. Bardzo polecam wszystkim
                                jezeli bedea choc przejezdzac tamtedy do odwiedzenia.
                                A z takich zachwycajacych miniatur najbardziej podobalo mi sie Male Lourde -
                                pokazujace dokladnie jak wygladala ta mala wioska za czasow
                                Bernadetty ,pozniejszej swietej. Obecna miejscowsc z mnostwem hoteli nie ma juz
                                klimatu goralskiej wioski i jej miniatura wprowadza w tamte czasy.
                                Taka informacja jak wasza jest bardzo zachecajaca i mysle ,ze powinnismy
                                wlasnie przekazywac sobie doswiadczenia ze swoich wycieczek.Brawo!
                              • lablafox Re: Sobotno-wiosenna wycieczka forumowiczek 17.03.04, 21:06
                                Nie wiem kiedy , czekamy na sygnał w gazecie,że kwitną.
                                Lx

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka