Dodaj do ulubionych

Dukam Dukana

28.03.11, 13:18
Pozwalam sobie założyć osobny watek do wymiany wiedzy i umiejętności i zadawania naiwnych pytan z mojej strony.
Przeleciałam przepisy i...
Używacie np "maizeny",co to jest i do czego.
Robicie te wszystkie zapiekanki i cuda wianki?
Obserwuj wątek
    • lablenka_x Re: Dukam Dukana 28.03.11, 13:21
      Maizena to inaczej skrobia kukurydziana, którą można stosować w czasie diety dukana, konkretnie w czasie drugiej fazy tej diety.

No to już wiem.
    • malpa-w-czerwonym1 Re: Dukam Dukana 28.03.11, 13:25
      Oj lablenko, przydałoby się podukać, ale... chęci u mnie niet!!!
      • lablenka_x Re: Dukam Dukana 28.03.11, 13:33
        malpa-w-czerwonym1 napisała:

> Oj lablenko, przydałoby się podukać, ale... chęci u mnie niet!!!

Witaj Małpo

No to jesteśmy we dwiesmileja teraz jedynie dukam oczamismile
        • malpa-w-czerwonym1 Re: Dukam Dukana 28.03.11, 13:55
          Witaj Lablo i reszto forumowej frekwencji!!!
          Donoszę,że żyję, mam się tak sobie, jestem stara i gruba i siedzę cicho, ale forum from time to time podczytuję!!!
          Pozdrawiam, prawie wiosennie...
          • en.ej Re: Dukam Dukana 28.03.11, 16:55
            Małpeczko, a kto na przedwiośniu nie jest?
            Ważne żeby się nie daćsmile
            Dzisiaj od rana przytyłam już kilogram i 10 dkg. Poszłam na działkę wpiżoliłam 2 zapiekanki z masłem czosnkowym, poprawiłam 200 g spirta z mniodem (zam) na deser bułeczką lukrowaną z syrkiem (zam) no to mam smile
            Ale jutro do wieczora po_poszczę i odrobię, chociaż też chyba nie bardzo, bo po promocji książki przyjaciela prawdopodobnie zaliczę bankiecik, ale co tam, czy kilogramy są ważniejsze od mojego samopoczucia?
    • goskaa.l Re: Dukam Dukana 28.03.11, 17:54
      Będąc na diecie odżywiałam się raczej prosto. Zdarzało mi się coś zrobić od wielkiego dzwonu, a na co dzień robiłam wszystko co możliwe z mięsa indyka i kurczaka. Do tego (o ile udało mi się dostać) wątróbka z indyka. Chętnie i co się dało z chudego twarogu (do dziś robię sernik wg tej diety). Jajka do oporu, bo bardzo lubię, w każdy sposób podane. Mięso w postaci mielonej (pulpety, kotleciki), lub czegoś w rodzaju paprykarza. Omlety, placuszki z tuńczykiem lub twarogiem. Otręby w postaci "owsianki" (zalewane wieczorem zimną woda, a rano podgrzewane i jedzone z niewielkim dodatkiem mleka) albo placuszków.
      Maizenę używałam i nadal używam do zagęszczania sosów, do omletów itp., stosuję też w serniku (wchłania zndmiar płynu).
      • bbetka_1 Re: Dukam Dukana 29.03.11, 22:46
        Ja musiałam karmić całą rodzinę, więc piekłam dukanowski chleb i słodkie placko-ciasteczka. Ogólnie starałam się działać nieortodoksyjnie i jeśli musiałam gdzieś użyć nieco mąki to używałam zwykłej, bo z tą kukurydzianą jakoś mi nie szło.
        Z lubością jadłam tatara, którego bardzo lubię, ale na co dzień nie chce mi się go robić, mąż nauczył się robić steki wołowe, które wszyscy polubili wink tak samo jak roladki z drobiowej chudej szynki z chudym serkiem białym jako przekąskę.
        Ale podobnie jak Gosia, jedliśmy dość prosto i z przepisów książkowych raczej nie korzystałam.
        • lablenka_x Re: Dukam Dukana 30.03.11, 10:56

No tak,ale ja tatara nie cierpie,steki wołowe ostatecznie moga byc......
          Od czego zaczynałyście?Tak pytam ,bo w sumie w tej książce jest dużo przepisów,ale moło info o diecie,więc,albo musiałabym sobie kupić kolejną,albo zaglądac do netu i wydrukowywać ,bo złapałam sie na tym,że pamięc mi ostatnio troche szwankuje.
          • goskaa.l Re: Dukam Dukana 30.03.11, 12:35
            Mogę Ci wysłać na pocztę książkę Dukana w PDF. Może ci ułatwi, bo tam są wszystkie jej zasady. Chcesz?
            • lablenka_x Re: Dukam Dukana 30.03.11, 16:18
              goskaa.l napisała:

> Mogę Ci wysłać na pocztę książkę Dukana w PDF. Może ci ułatwi, bo tam są wszyst
              > kie jej zasady. Chcesz?

Poproszęsmileno jasne,że chcęsmile
              • bbetka_1 Re: Dukam Dukana 30.03.11, 18:01
                Lablenko, ponieważ musiałam karmić całą rodzinę to menu było dość proste
                - na śniadanie w fazie proteinowej jadaliśmy jajko na miękko plus roladki z twarożkiem chudym wszystko w dowolnych ilościach (w fazie z warzywami dokładaliśmy rzodkiewkę/pomidor/ogórek, albo robiłam twarożek z warzywami), w niedzielę zamiast jajek na miękko była jajecznica na boczku robiona metodą wytopienia z boczku całego tłuszczu i wylania go, a potem dodania jajek do chrupiących pozostałości boczkusmile
                - do szkoły/pracy towarzystwo zabierało kanapkę z chleba dukanowego (wg mnie smakuje prawie jak razowy) z chudą wędliną lub upieczonym filetem z kurczaka/indyka, serek grani 3% tłuszczu, jogurt 0%, oraz placuszki dukanowe na deser w ramach słodyczy (w fazie z warzywami dochodziła do tego marchewka/kalarepa/pomidory/ogórek/rzodkiewki)
                - na obiad po powrocie do domu jadaliśmy najczęściej filety z kurczaka/kupnego kurczaka z rożna (bez skóry)/kurczaka z rosołu/steki wołowe/klopsy mielone pieczone lub zupę z klopsami mielonymi (z kurczaka), w fazie z warzywem dokładałam do tego marchewkę w różnej postaci, pieczarki, kapustę, kalafiora, brokuły,fasolkę itp
                - na kolację zostawał tatar/twarożek/jajka na twardo/twarożek/sery light (camembert, mozzarella, żółty, topiony)/ chuda wędlina oraz ewentualnie chlebek i placuszki albo otręby owsiane z mlekiem/jogurtem (jak się nie zjadło przysługującej normy otrębów w ciągu dnia)

Jak widać kompletna prostota - na początku próbowałam różnych przepisów (i z książki i z internetu), ale poza chlebem i plackami nic się na dłużej nie przyjęło
                • mammaja Re: Dukam Dukana 30.03.11, 23:07
                  Na poczatku pieklam udziec z indyka i jadlam na zimno i na cieplo, poniewaz mialam zamrozona sarnine - to tez, ale juz na cieplo. Ducan pozwala wziac normalny jogurt, czasem dodaje lyzke do otrebow owsianych, ktore jem na sniadanie ( jak bbetka). Nauczylam sie robic kotleciki mielone w mikrofalowce, a takze nalewac "krople oleju" na patelke teflonowa, a po rozgrzaniu wycierac recznikiem papierowym, dzisiaj zrobilam sobie placuszek z otrebow wymieszanych z jajkiem i bardzo chudym serkiem - bylo pyszne. Lubie ryby, wiec jem makrele, tunczyka z puszki w sosie wlasnym, albo jakas rybe pieczona w folii.
                  Niestety dla malzonka musze gotowac "narmalnie" - wiec robie zupke w dwu wersajch - ja wywar z jarzyn i chudego kawalka kurczka - jemu dodaje rozne rzeczy np. kasze i smietane i ma krupniczek. Albo mu robie normalne kotlety a sobie dietetyczne. W odwodzie jest sklepik z pysznymi pierogami i innymi przysmakami.
                  Niestety waga mi jakos stanela, moze po tej kolacji u przyjaciol, chociaz jadlam glownie szynke i pasztet. No ale tortu musialam sprobowac, bo chyba bym zwariowala!
                  Acha, kupilam sobie sloiczek dzemu dla cukrzykow, slodzonego fruktoza i jak dodam lyzeczke do chudego serka to jest deser. Glodna nie chodze, to fakt!
              • goskaa.l Re: Dukam Dukana 31.03.11, 08:42
                Wysłałam z innego konta, i dorzuciłam mój przepis na sernik. Pozdrawiam i skuteczności życzę.
                • mammaja Re: Dukam Dukana 31.03.11, 09:56
                  To moze tem przepis na sernik poslesz i mnie, pliz.....
                • en.ej Re: Dukam Dukana 31.03.11, 10:57
                  Goskaa, jak przepis sprawdzony i zawsze się udaje to wklej go tutaj lub na "obiadki", bo znając życie więcej osób będzie chciało z niego skorzystać smile
                  • goskaa.l Re: Dukam Dukana 31.03.11, 11:17
                    Wkleiłam przepis na sernik do "obiadków".
                    • lablenka_x Re: Dukam Dukana 31.03.11, 11:26
                      Goska,bardzo dziękuję jeszcze raz za przesyłkę.Z ksiązki najwazniejsza jest 1 częśc ,a przepisy powtarzają się i są one w tej książce,która kupiłam z polecenia En-ejki.
                      teraz zastanawiam się nad tym czy diete rozpocząć przed Wielkanocą(bo co schudne to moje) czy z przerwa na Wielkanoc (moje ukochane baby drożdzowe).
                      Co radzicie?
                      • goskaa.l Re: Dukam Dukana 31.03.11, 12:27
                        Ja zaczęłam właśnie po świętach rok temu. Nie byłam mięsożerna, więc najpierw musiałam zrobić kilka rzeczy na próbę - żeby sprawdzić, jak się w tych szatkach poczuję.
                        Moja dieta w porównaniu z poprzednią (zakończyłam cykl) zawiera nadal dużo białka - okazało się, ze mój organizm doskonale się spisuje na paliwie białkowym, i niewiele węglowodanów. Robię nadal sernik, żeby nie popaść w ponowne zażeranie słodyczy, które prawdopodobnie znacząco się przyczyniło do mojego poprzedniego wyglądu.
    • goskaa.l Forum o diecie Dukana 31.03.11, 13:24
      forum.gazeta.pl/forum/f,95274,Proteinki_dieta_Dukana.html
      • mammaja Re: Forum o diecie Dukana 03.04.11, 00:22
        Ugotowalam dzisiaj gar zupy zwanej przez Dukana "zupa cud", a znana z diety kapuscianej.
        Sprobowalam - jest pyszna! Czesc zamroze i juz sie ciesze na solidny posilek smile Zrobie sobie golabki z wolowina i bede miala pyszny obiad jutro !
        • lablenka_x Re: Forum o diecie Dukana 03.04.11, 10:20
          Ta zupa cud to ,w której fazie??
          Ja dojrzewam mentalnie,mój mąż podłapał myśl.
          Zakupiłam brytfankę z rusztem.
          W książce zaznaczam przepisy,które mogłabym strawićsmile
      • lablenka_x Re: Forum o diecie Dukana 03.04.11, 10:21
        goskaa.l napisała:

> forum.gazeta.pl/forum/f,95274,Proteinki_dieta_Dukana.html

Gośka,tam sa dla mnie sami obcy ludzie,więc tak mi jakoś tu bezpieczniejsmile
        • mammaja Re: Forum o diecie Dukana 03.04.11, 10:50
          W fazie, kiedy sa dni na przemian z jarzynami i bez jarzyn, chyba druga. Ale proporcja, jaka podaje Ducan to ogromna ilosc - ja zrobilam tak:
          Poł głowki młodej kapusty, pokrojona dosyc grubo, jedna duza cebula, jeden seler, jedna papryka (duza), pol puszki pomidorow bez skorki,2 buliony warzywne - wszystko do szybkowara ia tak mam prawie 4 litry tej zupki i jest naprawde smaczna. Z wierzchnich lisci kapusty zrobie dietetyczne golabki smile
          Ja troche juz modyfikuje te diete - ale twardo nie jem nic zakazanego - tylko nie moge powstrzymac sie przed zjedzeniem malego jablka wieczorem smile Dzisiaj z chudego sera, rozrobionego z dwoma łyzkami chudego mleka zrobilam twarożek z dodatkiem czosnku i kiełków rzodkiewki. Rano jem te dwie łyżki otrąb owsianych zagotowane na wodzie i dodaje troche mleka. Nasyca!
        • goskaa.l Re: Forum o diecie Dukana 03.04.11, 21:11
          Lablenko, przecież nie musisz tam pisać. poczytaj, bo sporo się odwiesz, Szczególnie wątki podpięte u góry.
          • mammaja Re: Forum o diecie Dukana 04.04.11, 10:52
            No i znowu waga mi stoi, ale wiem ze w koncu tygodnia okaze sie ze spadlo kilo. Niestety wczoraj zjadlam lyzeczke miodu. Poprostu musialam. Potem ma sie straszne wyrzuty sumienia sad((((
            • verbena1 Re: Forum o diecie Dukana 05.04.11, 22:09
              Jestem przerazona tymi Waszymi wyrzeczeniami, lyzeczka miodu to takie wielkie przestepstwo? No ale jak musisz Mammajko, to trudno. Jakos nie zauwazylam u Ciebie nadmiaru kilogramowsmile
              • en.ej Re: Forum o diecie Dukana 05.04.11, 23:56
                Popieram zdanie Verbeny.
                Mammajko, ani u Ciebie nie ma nadmiarów ani nie powinnaś myśleć takimi kategoriami przy spożyciu.
                Zdecydowanie lepiej wyjdziesz na tym, jak będziesz sobie mówiła, że nawet słoik miodu nie jest w stanie podnieść wagi nawet o deko smile
                • mammaja Re: Forum o diecie Dukana 07.04.11, 11:08
                  No bo ja tej zimy pozwolilam sobie na przybranie, ale juz jest duzo lepiej! No i wreszcie wiecej ruchu. Swoja droga owsianka z otrebow smakuje mi niebywale jak i zupa kapusciana.
                  Tesknota do slodyczy narasta !
                  • mammaja Re: Forum o diecie Dukana 08.04.11, 00:40
                    A wieczorkiem zjadlam sobie kawal bezowego tortu z okazji urodzin A. Był niebiański smile
                    • en.ej Re: Forum o diecie Dukana 08.04.11, 02:33
                      Mammajko, należy się cały tort smile
                      Wybacz sklerozę i przyjmij najlepsze z możliwych życzeń.
                      Czego tylko zapragniesz niech się spełni smile
                      https://www.gifyzosi.friko.pl/kwiaty/k131.gif
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka