Dodaj do ulubionych

Mikołajki ;-)

06.12.06, 03:04
Idzie, idzie Święty
Z długą siwą brodą
A dwaj Aniołkowie za ręce go wiodą
Niosą w wielkich koszach:
słodziutkie pierniki, ciastka i cukierki
lalki, żołnieżyki
Każdemu nad głową złota gwiazdka świeci
Idą i szukają samych grzecznych dzieci.

Jako bardzo niegrzeczne dziecie,
czekam na rozge,
ale Wam zycze samych slodkoscismile))
Obserwuj wątek
    • skynews Re: Mikołajki ;-) 06.12.06, 05:06

Nadchodzą piękne, cudowne dni dawania i otrzymywania prezentów, słodkich
      spotkań, i cieszenia się nimi razem z bliskimi oraz przyjaciółmi a także
      wspierania samotnych i tych, którzy nie mogą marzyć o tym że aniołki spełnią ich
      życzeniasmile))

Enjoy it !
    • dha_tomciaj Mikołajki?? 06.12.06, 09:07
      Chyba za późno na żeglowanie?smile)
      • 40plus Re: Mikołajki?? 06.12.06, 09:40
        dha_tomciaj napisała:

> Chyba za późno na żeglowanie?

pl.wikipedia.org/wiki/Miko%C5%82ajki_%28zwyczaj%29
        • dha_tomciaj Re: Mikołajki?? 06.12.06, 09:51
          40plus napisał:

pl.wikipedia.org/wiki/Dziadek_Mr%C3%B3z
          • 40plus Re: Mikołajki?? 06.12.06, 10:53
            dha_tomciaj napisała:
            Zanim wkleisz nastepny link, pomysl!
            Dlaczego Mikolajki a nie: Świety Mikolaj, Santa Claus, Gwiazdor, Dziadek Mroz itd...
            • bystra2000 Re: Mikołajki?? 06.12.06, 15:25
              www.from.okay.pl/nuzikowski/mikolajowa.htm
            • dha_tomciaj Re: Mikołajki?? 06.12.06, 15:27
              40plus napisał:

> dha_tomciaj napisała:
              > Zanim wkleisz nastepny link, pomysl!
              > Dlaczego Mikolajki a nie: Świety Mikolaj, Santa Claus, Gwiazdor, Dziadek Mroz
              i
              > td...
              A jak według Twojej filozofii należy pisac o Bożym Narodzienie żeby nie urazić
              uczuć?
              Święto Choinki czy jakoś tak??Niektórym ta poprawność polityczna poprzewracała
              kompletnie w głowachsmile).Czego nie dokonała komuna,zrobili tacy właśnie poprawni.
              Niedługo przyznawanie sie do jakiejkolwiek tradycji-polskiej oczywiście- będzie
              uważane za przejaw braku obycia w wielkim świeciesmile)).

ps.oczywiście możesz mnie wyciąc,za niezgodne z obowiazującymi poglądy....
              • zbyfauch Re: Mikołajki?? 06.12.06, 16:00
                dha_tomciaj napisała:
                > Niedługo przyznawanie sie do jakiejkolwiek tradycji-polskiej oczywiście- będzie
                >uważane za przejaw braku obycia w wielkim świeciesmile)).

Oczywiście. Będzie można przyznawać się jedynie do tradycji żydowskiej,
                masońskiej oraz cyklistycznej.

Kto by Cię tam chciał wycinać?
                Ubarwiasz przecież to forum katolicko-narodowym folklorem, dzięki czemu nie
                gnuśniejemy w atmosferze TWA. smile
                • dha_tomciaj Re: Mikołajki?? 06.12.06, 16:07
                  zbyfauch napisał:

> dha_tomciaj napisała:
                  > > Niedługo przyznawanie sie do jakiejkolwiek tradycji-polskiej oczywiście-
                  > będzie
                  > >uważane za przejaw braku obycia w wielkim świeciesmile)).
                  >
                  > Oczywiście. Będzie można przyznawać się jedynie do tradycji żydowskiej,
                  > masońskiej oraz cyklistycznej.
                  >
                  > Kto by Cię tam chciał wycinać?
                  > Ubarwiasz przecież to forum katolicko-narodowym folklorem,

1.A Twój folklor jakie nosi imię?Zacietrzewienie?
                  2.Wypowiadasz się za admina,bo masz większe tu prawa niż ja?
                  3.Jestem katoliczką ale nie narodowcem!!!
                  • jej_maz Re: Mikołajki?? 06.12.06, 17:12
                    O cholera smile)) nie gniewajcie sie, ale tak czytajac tu niektore wpisy to nie
                    mozna oprzec sie wrazeniu, ze tam w kraju musi byc niezly cyrk. Ciekaw jestem,
                    czy wszyscy maja tak nakichane w glowach, wiekszosc, czy tylko nieliczni? Widac,
                    ze nawet Swiety Mikolaj jest w stanie rozpetac wojne... a pamietam jak w szkole
                    dziwilem sie Grekom ze im sie o babe chcialo wojowac z Troja.... wink))
                    • joujou Re: Mikołajki?? 06.12.06, 17:46
                      Właśnie zastanawiałam się,czy dha_tomciaj
                      w życzeniach świątecznych i noworocznych też znajdzie
                      coś niewłaściwego???
                      Wątek mikołajkowy chyba mógłby pozostać takim sympatycznym
                      wątkiem przypominającym nam,że dziś zgodnie z tradycją wkładamy
                      bliskim do buta drobne upominki,albo rózgi,obierki od ziemniaków-w
                      zależności kto na co sobie zasłużył wink
                      Mikołajki nie są przecież żadnym nowym wymysłem, choć może nie wszyscy je
                      obchodzą.
                      Moja rodzinka dziś rano znalazła w butach sympatyczne drobiazgi,w wielu
                      firmach pracownicy też dostali małe upominki.
                      Co do Świąt Bożego Narodzenia,to w moim rodzinnym domu,tak jak u
                      Marka prezenty kładło się pod choinkę w nocy 24-25XII.Teraz daje się
                      podczas kolacji wigilijnej.Gdy żyli moi rodzice zazwyczaj były dwie
                      kolacje(najpierw u teściów,a póżniej u mojej rodziny) więc i prezenty
                      trzeba było wcześniej rozdać i tak już zostało smile

W życiu piękne są tylko chwile...
                      • dha_tomciaj Re: Mikołajki?? 06.12.06, 17:50
                        joujou napisała:

> Właśnie zastanawiałam się,czy dha_tomciaj
                        > w życzeniach świątecznych i noworocznych też znajdzie
                        > coś niewłaściwego???
                        > Wątek mikołajkowy chyba mógłby pozostać takim sympatycznym
                        > wątkiem przypominającym nam,że dziś zgodnie z tradycją wkładamy
                        > bliskim do buta drobne upominki,albo rózgi,obierki od ziemniaków-w
                        > zależności kto na co sobie zasłużył wink
                        > Mikołajki nie są przecież żadnym nowym wymysłem, choć może nie wszyscy je
                        > obchodzą.

> Ło matko...smile))
                        • joujou Re: Mikołajki?? 06.12.06, 17:52
                          Przyjemnego wieczoru!
                          www.sbac.edu/~tpl/clipart/Holidays/Santa%20with%20reindeer.jpg
                  • zbyfauch Re: Mikołajki?? 06.12.06, 17:19
                    dha_tomciaj napisała:
                    > 1.A Twój folklor jakie nosi imię?Zacietrzewienie?
                    > 2.Wypowiadasz się za admina,bo masz większe tu prawa niż ja?
                    > 3.Jestem katoliczką ale nie narodowcem!!!

1. Nie lubię folkloru. Nie jestem też przywiązany do żadnej tradycji.
                    2. Wypowiedź była retoryczna.
                    3. Myślałem, że narodowcem też. Ale skoro tak mówisz...nie będę się spierał.
              • jej_maz Re: Mikołajki?? 06.12.06, 16:00
                Hmmm... co prawda to prawda. Otoz ten "wielki swiat" juz od dawna stoi na glowie
                i na przyklad w Kanadzie, u mnie w pracy (ogromna compania zatrudniajaca
                dziesiatki tysiecy ludzi) oficjalnie zabronila sie uzywac zwrotu Happy Christmas
                i zastapic go Happy Holiday a wszystko to w imie... poprawnosci politycznej.

Tak czy inaczej; duzo dobroci od Swietego Mikolaja dla Wszystkich!!
                • ewelina10 Re: Mikołajki?? 06.12.06, 16:16
                  A mnie Mikołaj przynosi prezenty tylko pod choinkę sad
    • jutka1 Re: Mikołajki ;-) 06.12.06, 10:14
      Ladnych prezentow i malo rozg! smile))
      • aka10 Re: Mikołajki ;-) 06.12.06, 16:24
        Do mnie sie dopiero 24 grudnia dowlecze.No,wiec czekam,bo co mi pozostalo?
        • jej_maz Re: Mikołajki ;-) 06.12.06, 16:39
          Jezeli Cie to pocieszy to do nas przyjdzie 25-go rano. Dokladnie w nocy z 24 an
          25. Tak tu jest i przyznam, ze widze w tym pewna logike; pamietam u mnie w domu
          zawsze chcialo sie zjesc kolacja wigilijna jak najszybciej, poniewaz kusilu
          prezenty pod choinka. Pozniej byla zabawa a spac sie chcialo. Teraz wszyscy rano
          leca pod drzewko prosto z lozka i jest to mily poczatek calego dnia Bozego
          Narodzenia.
          • fedorczyk4 Re: Mikołajki ;-) 06.12.06, 17:23
            To prawda że zwyczj dawania prezentów po Wigilii, zaćmił trochę fakt że
            najważniejsze jest Boże Narodzenie. Mnie to w sumie odpowiada, bo inaczej nie
            zdzierżyyłabym jako nieletnia, tej postnej nasiadówki z rodziną. Niestety nie
            znoszę karpia pod nijaką postacią, a tradycje w mojej rodzinie były bardzo
            powierzchownie traktowane. Jest mi wszystko jedno jak się je nazywa,ważne jest
            tylko żeby być do nich autentycznie przywiązanym. Ja dziwnie przywiązałam się
            do tych ryb, budzących we mnie głęboki niesmak i jak zaczełam bywać u
            farncuskiej rodziny, to ślinka mi ciekła na terryny z tłustej gęśiej wątrobki
            robione przez moją teściową i jej indyka, ale nigdy ich nie tknełam. Mało tego
            owoce morza i ostrygi powinnam była jeść z zachwytem, bo je uwielbiam, a jadłam
            z poczuciem winy. No bo jak to Wigilia, powinnam skubać z odrazą, a ja się
            objadam z rozkoszą. Takie wewnętrzne zaklamanie.
            Odbiegając na chwilkę od tematu, zawsze będzie mnie zadziwiać Ruda Kitka,
            dopisująca się tylko żeby się wyzłośliwić.Może to jest i zdrowe, ma w ten
            sposób wentyl w postaci forum. Mamy My nasze wady, a wiadomo że, mały się
            cieszy kiedy znajdzie jeszcze mniejszego w swoim przekonaniusmile
            Miłych i Życzliwych Świąt Tego i Owego Ruda.
            • jej_maz Re: Mikołajki ;-) 06.12.06, 17:29
              Tez nigdy nie bylem/jestem za bardzo za rybami; karpia troche podziubalem, kutia
              sie zajadalem, barszczem popilem i pod drzewko wink Teraz staramy sie utrzymywac
              tradycje wieczerzy wigilijnej - oczywiscie nie ma dwonastu potrw, ale jest
              postny dzien. Za to w samo Boze Narodzenie to indyk jest bezwzglednie krolem stolu!)
              • monia.i Re: Mikołajki ;-) 06.12.06, 22:56
                Też nie przepadam za karpiem - pod żadną postacią. Ale zupa z suszonych
                prawdziwków, pierogi oraz kapusta z grzybami rekompensują mi ową rybną
                dominację. No i barszczyk, oczywiście smile
                • mammaja Re: Mikołajki ;-) 06.12.06, 23:30
                  zawsze w noc z 5-6 grudnia dostawlismy prezenty (konieczna postac sw. Mikolaja)
                  wlasnie przedwczoraj w Krakowie kupilam takie "prwadziwe Mikolaje " z piernika,
                  w stroju biskupim symbolicznie lukrowanym, do tego male rozeczki pozlacane,
                  krakusy trzymaja tradycje, jakie to milesmile Te tradycje przenioslam - i
                  obdarowalismy sie drobiazgami. A "duze" prezenty pod choinka musza byc smile
            • dha_tomciaj Re: Mikołajki ;-) 06.12.06, 17:46
              fedorczyk4 napisała:

> Odbiegając na chwilkę od tematu, zawsze będzie mnie zadziwiać Ruda Kitka,
              > dopisująca się tylko żeby się wyzłośliwić.Może to jest i zdrowe, ma w ten
              > sposób wentyl w postaci forum. Mamy My nasze wady, a wiadomo że, mały się
              > cieszy kiedy znajdzie jeszcze mniejszego w swoim przekonaniusmile

A skąd w Tobie taka samokrytyka?smile))

> Miłych i Życzliwych Świąt Tego i Owego Ruda.
              Do Świąt jeszcze tu trochę pozaglądam.....wink)
              • fedorczyk4 Re: Mikołajki ;-) 06.12.06, 17:53
                dha_tomciaj napisała:

> fedorczyk4 napisała:
                >
                > > Odbiegając na chwilkę od tematu, zawsze będzie mnie zadziwiać Ruda Kitka,
                >
                > > dopisująca się tylko żeby się wyzłośliwić.Może to jest i zdrowe, ma w te
                > n
                > > sposób wentyl w postaci forum. Mamy My nasze wady, a wiadomo że, mały się
                >
                > > cieszy kiedy znajdzie jeszcze mniejszego w swoim przekonaniusmile
                >
                > A skąd w Tobie taka samokrytyka?smile))
                >
                >
                >
                > > Miłych i Życzliwych Świąt Tego i Owego Ruda.
                > Do Świąt jeszcze tu trochę pozaglądam.....wink)
                >
                >

Z ekumenicznej milosci do kazdego bliźniego i szczerego zdumienia nad potrzebą
                wylewania nadmiaru jadu. No i oczywistej chęci zrobienia Ci przyjemności. Takie
                sobie powziełam jesienne postanowienie że, będę miodem ociekała po całym życiu
                spędzonym na konfrontacjach i walkach. W końcu ktoś musi być łagodnym barankiem
                z drugim, dyspozycujnym policzkiem.
                • dha_tomciaj Re: Mikołajki ;-) 06.12.06, 17:57
                  fedorczyk4 napisała:

>
                  > Z ekumenicznej milosci do kazdego bliźniego i szczerego zdumienia nad
                  potrzebą
                  > wylewania nadmiaru jadu.

wink))))))))))))))))dobre
                  • fedorczyk4 Re: Mikołajki ;-) 06.12.06, 18:01
                    Merci Madame.
                    • lablafox Re: Mikołajki ;-) 06.12.06, 23:48
                      matko jedyna , co wejdę na forum ,wysciubiając głowę z mojej skorupki, to ktos
                      na kogoś napada.
                      Nawet w Mikołaja.
                      Co sie dzieję? Dlaczego w każdej normalneje rozpoczetej rozmowie ,zawsze pojawi
                      się ktoś złośliwy.
                      Druhno - prawo zuchowe już mówi, ze każdemu z zuchem jest dobrze, może moje
                      zuchowe prawo mówiło?
                      Może Ty jestes jakas inna druhna - Druhna Naopak?
                      Mark tak samo - kąsa i dąsa, po jaką cholerę?
                      Zresztą róbcie jak chcecie , co mi tam , dekielkiem zakrywam skorupkę i
                      znikam , papapa.
                      PS -U nas św.Mikołaj - 6 grudnia wkłada , przeważnie słodycze i owoce , oraz
                      drobne prezenty do uszykowanych butów.
                      • jej_maz Re: Mikołajki ;-) 07.12.06, 01:11
                        A tu znowu gdzie i co? Toc slowem zlym sie nie odzywam a i filter mam wlaczony.
                        Nie rozumiem sad
                        • oktoberka Re: Mikołajki ;-) 07.12.06, 06:25
                          Z braku czasu na dłuższe pogawędki,pozdrawiam wszystkich wciąż Mikołajkowo w
                          trakcie wciągania golfu i popijania porannej kawy tzn kawy-jak-kroplowka-prosto-
                          do-żyłsmile))
                          Cieszę się Marku,że wciąż tu jesteśsmile, Druhna wywołała na mojej twarzy radosny
                          uśmiech,że życie ma swoje utarte koleinysmile);wszystkim pozostałym Duża Poranna
                          Buźkasmile))
                          O.
                          Sama siebie nie poznaję, ale pilnuję się żeby nie pisywać w podłym nastroju,to
                          może dlategosmile))To pewien rodzaj samokontrolismile Błagam, trzymajcie tylko za
                          mnie kciuki,wciąż mam niezałatwione swoje sprawy...sad
                          Pa Porannesmile
                          O.

• joujou Re: Oktoberko!!! 07.12.06, 15:57
                            Podczas nicnierobienia będę trzymać kciuki,masz to
                            jak w banku smile))
                            • oktoberka Re: Joujou!!! 07.12.06, 19:50
                              Już trochę pomogło!wink))Jest światełko w tunelu, chociaż ten tunel dłuuugi jak
                              nie wiem cosmile) Ale dzięki bardzosmile
                              Pa,pa
                              O.
                      • dha_tomciaj Re: Mikołajki ;-) 07.12.06, 08:14
                        lablafox napisała:

> Druhno - prawo zuchowe już mówi, ze każdemu z zuchem jest dobrze, może moje
                        > zuchowe prawo mówiło?
                        > Może Ty jestes jakas inna druhna - Druhna Naopak?

Ja tylko stanęłam w obronie świętego Mikołaja,ale jak widać nawet to jest dla
                        wielu awanturnictwem katolicko-narodowym,albo innymsmile)
                        słowo harcerza-KONIEC!!!
                        >
                        • jej_maz Re: Mikołajki ;-) 07.12.06, 15:12
                          Swietego Mikolaja bedziemy bronic do ostatniej kropli krwi! Uwazaj jednak na
                          tego harcerza - niektore kregi moga uznac wlasnie jego za przedstawiciela
                          nacjonalizmu polskiego wink))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka