qubraq Jewgienij Pluszczenko - Złoty medal!!! Brawo! 16.02.06, 23:20 Przepraszam bardzo Odpowiedz Link
metelica Re: Jewgienij Pluszczenko - Złoty medal!!! Brawo 16.02.06, 23:50 Ooo,tak! Należą mu się WIELKIE BRAWA ! ! ! www.plushenko.ru/news.php Odpowiedz Link
metelica Re: Jewgienij Pluszczenko - Złoty medal!!! Brawo 17.02.06, 00:08 Jak kogo zainteresuje stronka Jewgienija Pluszczenki,to lepiej wejsc na ten link: www.plushenko.ru/ bo jest zastawka mała Odpowiedz Link
qubraq Re: Jewgieij Pluszczenko - Złoty medal!!! Brawo! 17.02.06, 18:46 Moj starszy syn Wojtek jest tak bardzo do niego podobny!!! dzieki za linkę Odpowiedz Link
fanta-girl Re: Jewgieij Pluszczenko - Złoty medal!!! Brawo! 20.02.06, 10:41 Brawo!!! Czas jakis temu, jak zostal czlowiekiem roku w katgorii sportu o nim czytalam i gosc jest niesamowity. Duzo bylo zbiegu okolicznosci w jego zyciu, ale mysle, ze to naprawde unikat JEst łyzwiarzem doskonalym. Calego programu nie ogladalam, tylko jakos tak wczoraj na eurosporcie fragmenty. ALe to co widzialam robi wrazenie. Odpowiedz Link
czeget Re: Jewgieij Pluszczenko - Złoty medal!!! Brawo! 20.02.06, 12:48 tak jest, Pluszcz jest niesamowity Odpowiedz Link
qubraq Re: Jewgieij Pluszczenko - Złoty medal!!! Brawo! 21.02.06, 00:11 No a dzisiaj Tatiana Nawka i Roman Kostomarow... !!! Odpowiedz Link
metelica Re: Jewgieij Pluszczenko - Złoty medal!!! Brawo! 21.02.06, 00:25 Widzę,ze jest Pan fanem łyżwiarstwa figurowego Też się cieszę ze zwycięstwa tej pary. www.ice-dance.com/navka/ navkos.narod.ru/ Odpowiedz Link
qubraq Re: Jewgieij Pluszczenko - Złoty medal!!! Brawo! 21.02.06, 10:39 metelica napisała: > Widzę,ze jest Pan fanem łyżwiarstwa figurowego Też się cieszę ze zwycięstwa > tej pary. 1.- blagam nie nazywaj mnie panem - mam na imie Andrzej; mow mi tak, poprostu; 2.- fanem to może aż nie ale lubie ten sport; napisalem kilka dni temu w zamknietym foeum wiec nie podam linku tylko się powtórzę: • Re: ogladacie hokej? qubraq 19.02.06, 09:25 Nie, przepraszam, może jestem świnia i cham ale nie znosze hokeja boksu ani pilki nożnej; nie cierpie kobiecego judo boksu karate czy innych polegających na napieprzaniu sie pań ile sie tylko da! kocham żagle i pływanie, uwielbiam babski tenis, gimnastykę i siatkowkę, rozgrywka jest kulturalna a wrazenia estetyczne (moze z wyjatkiem Syreny Williams!) to potęgują! Kobiety jakos ładniej sie zwijają przy trudnych piłkach i ewolucjach; lubie narty ale konkurencje alpejskie, nie lubie biegów ani skoków, lubie jazdę figurową pań, pary sportowe i taneczne a od kilku dni i jazdę męską - moj Wojtek jest bardzo podobny do turkusookiego złotego medalisty Żeńki; lubię lekkoatletykę, lubie konie, najlepiej bez jeźdźców, nienawidze myślistwa, wędkarstwa, sokolnictwa... 3.- Lubię Rosjan a Rosjanki szczególnie ... i Ukrainki też; stamtąd pochodzę... Andrzej Odpowiedz Link
metelica Re: Jewgieij Pluszczenko - Złoty medal!!! Brawo! 21.02.06, 23:39 Nie wiem,w którym wieku jest Twójsyn. Ale myslę,ze ciekawe będzie Tobie porównać zdjecia Jewgienija Pluszczenki w różnym wieku ze swoim synem. to jest na stronkę główną: www.plushwinner.narod.ru/ a tutaj są zdjęcia: plushwinner.narod.ru/photo/photo.htm Pozdrawiam.Żaneta. Odpowiedz Link
qubraq Re: Jewgieij Pluszczenko - Złoty medal!!! Brawo! 22.02.06, 18:58 Moj Wojtek ma 32 lata i teraz wlasnie jest bardzo podobny do Koli; wiem ze Kola mial bardzo ciężkie dziecinstwo... Jakie piekne imię rosyjskie ukrywasz pod zdrobnieniem "Żaneta"; nie chce mi sie sprawdzac w slowniku co to jest "mietielica" ale jest fajne, takie dźwięczne, coś jak zamieć... Andrzej Odpowiedz Link
metelica Re: Jewgieij Pluszczenko - Złoty medal!!! Brawo! 22.02.06, 21:30 Żaneta to moje prawdziwe imię. Trudno spotkać Rosjanek o tym imieniu.Wiem to A "mietielica" to po polsku "zamieć". Bardzo lubię zimę. Żaneta. Odpowiedz Link
kacap_z_moskwy A dzisiaj Rosja - Kanada!!!!!! 22.02.06, 12:22 W Moskwie o 22.35 Idziemy z przyjaczelmi ogladac. Z Lotwa jak gralismy zerwalem glos... szkoda ze z amerykanami grali jusz spokonie... Wszystcy marza o zlocze!!! Nic wszystkie inne medali - tylko hockey!!! Choc Plusz tez facet fany. A jak wygra Sluckaja - to bedzie po raz pierwszy w historji - pierwszy raz wszystkie medali w figurnom - NASZE!!!! Szkoda, ze jednak mi sie wydaje, wygra inna rosjanka, Sasza Coen. Co tanczy za USA. Odpowiedz Link
czeget Re: A dzisiaj Rosja - Kanada!!!!!! 23.02.06, 11:07 bylo super! jak mozna nie lubic taki hokej? dawno nie widzialem takiej dobrej gry rosjan, nawet jezeli teraz nie otrzymaja medal i tak zostana w pamieci jako druzyna, ktora przedluzila ponad 30-letni spor pomiedzy Kanada a Rosja (wtedy jeszcze ZSSR). teraz zycze tylko zwyczestwo Sluckiej, chociaz raczej wygra Sasza, poniewaz niestety wszedzie jest zamieszana polityka i raczej nie dadza rosjanam zlota we wszystkich dyscyplinach lyzwiarstwa figurowego Odpowiedz Link
czeget Re: Irina Słuckaja powinna zdobyc zloto!!!! Bt 23.02.06, 23:26 увы, Ирку безумно жаль, мы-то это переживем, а вот она уже нет, до конца своих дней будет помнить это падение, ведь ей 27, а в 31 она уже будет бабушкой для спорта Odpowiedz Link
kacap_z_moskwy Re: Irina Słuckaja powinna zdobyc zloto!!!! Bt 23.02.06, 23:39 Придеться порвать горячих финских парней сегодня!!!! Ирка перемудрила... Да ладно, и так все ее у нас считают чемпионкой. ОЛЕ! ОЛЕ! ОЛЕ! ОЛЕ! РОССИЯ - ВПЕРЕД!!! ОЛЕ! ОЛЕ! ОЛЕ! ОЛЕ! РОССИЯ - ЧЕМПИОН!!! Odpowiedz Link
czeget Re: Irina Słuckaja powinna zdobyc zloto!!!! Bt 24.02.06, 00:09 przy okazji sprawdz swoj prywatny adres: kacap_z_moskwy@gazeta.pl wyslalem Ci tam pare linkow o ros.sporcie Odpowiedz Link
qubraq Irina Słuckaja powinna zdobyc zloto!!!! 24.02.06, 00:18 nie potrafie odpowiedziec po rosyjsku ale mysle tak samo jak Wy, dla mnie ona wlasnie jest mistrzynia choc puscily jej troche nerwy i poza tym zeby w strefie medalowej oceniac z 10 punktowa roznicą na niekorzysc Słuckiej to budzi moje wielkie watpliwosci co do braku stronniczosci "sedziów" ale coz - no szkoda! Do tej pory wygrywali najlepsi i obydwie pary i Mistrz Kola Pluszczenko no a dzisiaj wyszlo tak jak wyszlo... a moze za malo rozumiem jazde figurową... Andrzej Odpowiedz Link
czeget Re: Irina Słuckaja powinna zdobyc zloto!!!! Bt 24.02.06, 08:42 www.sport-express.ru/art.shtml?117285 Odpowiedz Link
czeget Re: Jelena Sokołowa podobala misie bardzo! Bt 24.02.06, 10:01 fs-sokolova.narod.ru/ www.peoples.ru/sport/fskating/sokolova/ sport.utro.ru/ Odpowiedz Link
yigor Re: Jewgieij Pluszczenko - Złoty medal!!! Brawo! 24.02.06, 21:49 Mecz z Finlandia. Po piewszej czesci spotkania nie wesolo. Finowie jednak umieja dokopac. Trzymam kciuki (na pilocie). Odpowiedz Link
czeget Re: Jewgieij Pluszczenko - Złoty medal!!! Brawo! 24.02.06, 22:31 Trzeba przyznac, ze od poczatku bylo widac, ze gra u Rosjan nie poszla. Finowie absolutnie zasluguja na zwyczestwo, bo widac, ze Rosyjska druzyna, niestety, juz jest zmieczona tym wszystkim. Odpowiedz Link
yigor Re: Jewgieij Pluszczenko - Złoty medal!!! Brawo! 24.02.06, 22:39 Wczoraj Bure mowil, ze wygraja wszystko. Chyba sie przechwalil. Odpowiedz Link
yigor Re: Jewgieij Pluszczenko - Złoty medal!!! Brawo! 24.02.06, 22:35 Co raz gorzej. Graja na stojaco. Prawda kilka hokeistow dzis nie zagrali, ale zespol mial grac lepiej. Za chwile ostatnia czesc masakry. Trza doogladac to do konca (niestety jest coraz blizej): Odpowiedz Link
kacap_z_moskwy Suomilaineni porwali nas :))))) 24.02.06, 23:11 Bravo Finlandia!!! Chyba zadlugo czestowalismy zwyczestwo z Kanada... Teraz maze zeby wygrali suomilaineni olimpiade... A jednak... Odpowiedz Link
czeget Re: Suomilaineni porwali nas :))))) 24.02.06, 23:25 абсолютно согласен, финики заслужили эту победу по праву ! Odpowiedz Link
yigor Re: Suomilaineni porwali nas :))))) 24.02.06, 23:42 Masz racje, finiki nas zjedli, a nie my ich. Byli lepsi. Glownie dlatego, ze naszy grali slabo, bardzo slabo i chaotycznie, i шайба не держалась клюшки и в нападению всё хотели сделать сами, а в защите смотрели на партнёров. а может просто запланировали себе матч в финале с Канадой и делали всё, чтобы так стало. Odpowiedz Link
yigor Re: Suomilaineni porwali nas :))))) 25.02.06, 20:49 Почему-то думал, что с Канадой... А теперь с Чехами та-же ерунда. Хотя выглядят немного лучше. Odpowiedz Link
czeget Re: Jewgieij Pluszczenko - Złoty medal!!! Brawo! 24.02.06, 23:38 до кучи: www.vz.ru/sport/2006/2/24/23681.html Odpowiedz Link
czeget Re: Jewgieij Pluszczenko - Złoty medal!!! Brawo! 25.02.06, 21:58 Уже 2:0 в пользу чехов и слов нет, один мат. ГЛЯДЯ НА БЕЗОБРАЗНУЮ СО ВЧЕРА ИГРУ НАШИХ, НИКАК НЕ МОГУ ПОНЯТЬ, КАК ОНИ ВООБЩЕ ДОШЛИ ДО ПОЛУФИНАЛА? ТАКЖЕ НЕ МОГУ ПОНЯТЬ, ПОЧЕМУ КРУТЫЕ ЛЕГИОНЕРЫ И ОСТАЛЬНЫЕ, У КОТОРЫХ УЖЕ Ж..Ы В РАКУШКАХ, ДО СИХ ПОР НЕ ПОНЯЛИ, ЧТО ХОККЕЙ - ЭТО КОМАНДНО-КОЛЛЕКТИВНАЯ ИГРА, А НЕ ОДИНОЧНОЕ ФИГУРНОЕ КАТАНИЕ С КЛЮШКОЙ. Odpowiedz Link
yigor Re: Jewgieij Pluszczenko - Złoty medal!!! Brawo! 25.02.06, 22:11 Под конец 2 периода что-начало получаться. Ещё поборятся. Или хотя бы подерутся. Odpowiedz Link
yigor Re: Jewgieij Pluszczenko - Złoty medal!!! Brawo! 25.02.06, 22:51 Позорище. Наверное неправильно составили график тренировок Odpowiedz Link
hervam bardziej żal Słucką 26.02.06, 14:11 Tak naprawde znacznie bardziej zal mi Slucka, niz hokeistow, bo jeszcze 4 lata temu w Salt Lake City wygrala zloto, ale nie dostala przez zlodzieje sedzi. Teraz wygrala srebro, ale tez nie dostala z tego samego powodu. Odpowiedz Link
qubraq faktycznie bardziej żal Słuckiej... 26.02.06, 17:27 Zgadzam sie! niemozliwe zeby przy jednym upadku mozna bylo sprawiedliwie ocenic jazdę Iriny Słuckiej jako az o 10 (!) punktow gorszą niz Japonki albo az o 3 punkty gorszą od dwukrotnie przewracajazcej sie Saszy (zwroc uwage ze sedziowie nie "dostrzegli" drugiego upadku Amerykanki bo w redukcjach byl tylko 1 punkt!). Moim zdaniem jest lobby proamerykanskie ktore bezczelnie naciska na komisje sedziowskie podobnie jak to bylo na letnich igrzyskach w Republice Korei! Przeciez prostakow w oczy kole ze "znowu Ruskie same zlote medale zgarniają"... tak jakby tego nie musieli mistrzowskim kunsztem wywalczyc! Andrzej Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: faktycznie bardziej żal Słuckiej... 28.02.06, 18:22 Andrzeju, ciekawam, czy po paru dniach nadal uważasz, ze Słucka mieła dobry i dobrze wykonany program. Nie chcę się chwalić, ale ogladam łyżwiarstwo figurowe w wersji Mistrzostwa Europy - Mistrzostwa Świata - Igrzyska olimpijskie (jak również Mistrzostwa ZSRR - póki istniał) od roku 1964. I naprawdę znam się na tym. otóz jazda Japonki BYŁA PRAWIE DOSKONAŁA i w świetle nowych reguł ocen prawidłowo miała najwyższą ocenę. Sasha Cohen (ktos napisał, ze Rosjanka w barwach USA, a tak naprawdę - żydowska dziewczynka z emigranckiej rodziny z Ukrainy; zaś szkoła jazdy, bez wątpienia, radziecka) miała bardziej skomplikowany program. 1 punkt sie odejmuje od ogólnej oceny w przypadku gdy sportowiec, przewracając się, zupełnie stracił kontrolę nad swoimi ruchami. W drugim nieudanym skoku Sasha SIĘ PODPARŁA - a to nie to samo, co upadek kompletny. ZA błąd tego typu zostaje obniżona ocena "wewnątrz" oceny samego elementu, zaś dodatkowej kary w wys. 1 punktu nie ma. Słucka nie wykonała ok. 1/4 zaplanowanych elementów, oto cały sekret niepowodzenia. No i proszę ocenić bez uprzedzenia, o ile lepiej, kobiecej, wyglądają i Japonka, i Sasha... Irina zawsze wyglądała jak chłopczyca, mieła taki chód, taki sposob poruszania. I co z tego, że była dość dobra technicznie? Nawet nie umywała się do Butyrskiej (pamietasz?). No i najważniejsze na tych igrzyskach: nawet ona sama nie podważała tegorocznych ocen, a ma skłonność do oceniania siebie zbyt wysoko. Wiedziała, że nie była najlepsza. Swego czasu był słynny spór szkół Stanisława Żuka i Tatiany Tarasowej (trochę z udziałem Jeleny Czajkowskiej) - siłowego stylu (wspaniałego, zresztą - vide wczesna Irina Rodnina z partnerami) i stylu artystycznego. Zwyciężył ostatecznie ten drugi, bo trzeciego złotego medalu Rodnina by nie mieła, gdyby z Zajcewem ciągle się trzymali Żuka. A Ślucka zbyt mi przypomina ostatnią chlube tegoż Żuka - Jelenę Wodorezową: technicznie tak, ale gdzie kobiecość, wdzięk, delikatność? Japonka,dobra technicznie, była jeszcze artystycznie wyższa. Pozdrawiam. Natalia. Odpowiedz Link
qubraq Re: faktycznie bardziej żal Słuckiej... 28.02.06, 20:11 Natalio - jestem Ci bardzo goraco i serdecznie wdzieczny za tyle dobrej woli i cierpliwosci jaką poswiecilas zeby wreszcie do mojej zakutej glowy dotarło to co znawcy jazdy figurowej od razu pojeli, zastanawialem sie prawde mówiąc czy mam racje ale za malo wiem na ten temat - Tobie zawdzieczam tę wspaniałą lekcję i pytanie czy bede potrafil z niej skorzystać; Jestes mądra i dobra i zawsze mi tak jakos sportowo czyli dla zwykłej frajdy pomagasz zrozumiec cos co jest przeciez tak blisko tyle ze wystarczy sie obrocic zeby to dostrzec... Twoją lekcję przeczytalem jednym tchem; pewnie ze pamietam Butyrską ale tez i pamietam Holenderkę Siukej Dijkstrę i tę wysoka Austryjaczkę vicemistrzynię; Być moze ja to czułem co Ty byłas tak dobra i zanalizowałas - moze nie umiałem nie potrafilem sie zdobyc na obiektywizm - czulem ze Japonka wszystko zrobila jak trzeba zle widzisz Słuckaja to nasza - to Slowianka i moze tu zagrały elementy nieledwie szowinistyczne ktorych powinienem sie pewnie wstydzic a jednak wole Rosjanki niz Japonki... W sumie, Natalio, dziekuje za naukę jakiej mi udzieliłaś, postaram sie jej nie zmarnować; Andrzej Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: faktycznie bardziej żal Słuckiej... 01.03.06, 17:41 Bardzo dziękuję za miłe słowa. Ja po prostu kocham łyżwiarstwo figurowe. W czasie Igrzysk w Albertville akurat w szpitalu rodziłam mojego syna, to zabrałam ze sobą do szpitala telewizorek Elektronika i oglądałam wszystko, jak leci. Szpital ma być wdzięczny, że ten telewizorek tam miałam, bo inaczej z niego by pozostała kupa gruzu, taki tam był smród, brud i bałagan. Cieszę się, że pamiętasz Tetrix (zwaną Trixi) Schubę z Austrii. Ileż ta kobieta wywoływała śmiechu wśród amatorów łyżwiarstwa figurowego w ZSRR (mimo że na owe czasy radzieckie dziewczyny nie świeciły triumfów). Pamiętam taki żart (raczej kalambur): "Schuba (w znaczeniu rosyjskiego "szuba") robi podwójny Tulup (też w sensie rosyjskiego "kożuch"). A że ona ledwie potrafiła skoczyć w mierę ładnie 1,5 obrotu... Ale w tamtych czasach 70% oceny stanowił program obowiązkowy - tzw. figury (pamietam sędziów czołgających się po tafli z miarką i mierzących średnicę wypisanego łyżwą koła) oraz, jeszcze bez muzyki, krótki, jednakowy dla wszystkich, program obowiązkowych skoków, piruetów itp. A teraz chcę Cię zapytać: co myślisz o tej drugiej Japonce? Uważam, że jest bardzo obiecująca. Niejest tak majestatyczna, jak obecna mistrzyni, ma nieładną twarz i odstające uszy, ale ma i liryzm, i technikę, i coś jeszcze. Mam nadzieję, że jeszcze nie raz ją zobaczymy. A Tobie jeszcze raz dziękuję. Pozdrawiam. Natalia. PS. Wywnioskowałam, że masz albi kablówkę, albo Cyfrę+. Oni tam chyba z rosyjskojęzycznych poprzestali na RTR Planeta oraz 1 Kanale. Jestem ciekawa, bo ja mam satelitę na 4 kierunki i zamierzam złapać Express lub coś innego ok. 40st West. Jeżeli masz możliwość (tzn. na domie pożna bez kłopotu zawieszać talerze), polecam Amos - dużo ukraińskich (też w wersji rosyjskojęzycznej) kanałów, z filmami oraz publicystyką. N. Odpowiedz Link
qubraq Re: faktycznie bardziej żal Słuckiej... 01.03.06, 21:40 Tak tak Triksi ja wolano - Szuba - pamietalem ze miala takie slowianskie nazwisko pamietam ja sie kiedys fatalnie wywrociła - ladna byla - prawda? choc mnie sie bardzo podobała Katarina Witt, w filmie "Ronin" wystapila; ale takim jak Ty milosnikiem jazdy figurowej to ja nie jestem niestety ale lubie popatrzec a te uszka odstające to zauważyłem równiez u Saszy Cohen...mnie sie bardzo podobala sylwetka Jeleny Sokołowej buzia jest bardzo mila taka bardzo rosyjska - prawda? Co do transmisji to mam Kabel UPC i Cyfrę+ jeszcze raz dzieki za dobre słowa! A. Odpowiedz Link
kacap_z_moskwy Re: faktycznie bardziej żal Słuckiej... 02.03.06, 16:19 natalia_sankowska1 napisała: ktos napisał, ze Rosjanka w > barwach USA, a tak naprawdę - żydowska dziewczynka z emigranckiej rodziny z > Ukrainy; zaś szkoła jazdy, bez wątpienia, radziecka No napisalem ja. A kim jest? Zydowka? Ma tate o jakis korzeniach zydowskich. Ale chyba tego starczylo na wyjazd na PMZ, ale nie stala przez to zydowka, jak mowi ze jest rosjanka. Mame ma rosjanke. I pochodza z miasta Odessy. Rosyjskieko miasta, nawet teraz, choc i lezy poki co, w Ukrainie. Tak samo jak nie mozna nazwac ukraincami krymczan. Sa obywatelami Ukrainy. A jak ich spytac kim sa - to tylko jedno - mowia ze sa rosjanami. tak samo w Odesse. Oczywisce miasto tez o zydowskim wplywie, bo car zezwalal im tam handlowac i zyc. Tak zwane "wolne miasto Odessa" i od ktorej szla "czerta osedlosti" dla zydow. Ale to chyba nie robi ich ukraincami. Zreszta ze oni tego nie chca. ja znam bardzo duzo w Moskwie ludzi z Odessy, zydow i rosjan, ale ukraincow srod nich nie ma. A Sasza mowi po-rosyjsku, choc i z duzym akcentem. I nie uwaza siebe za zydowke. Choc niektorzy dzienikarze to twerdza. Mi sie Sasza podoba. Sluckaja mowila przed ostatnim wystepem ze zarezykuje. I tak sie stalo. Zaryzakowala i spadla. To jej sprawa. Ale dla mnie Sluckaja jest mniej artystyczna, choc i kibicowalem jej. A japonka - byla perfect. nic dodac. Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: faktycznie bardziej żal Słuckiej... 02.03.06, 18:33 Porozmawiajmy o ukochanej Odessie, z którą jestem związana rodzinnie. Ale Sasha Cohen nie przestanie być świeżo emigranckim dzieckiem, a Odessa, jak nie jest Ukrainą, tak samo nie jest Rosją. To po prostu Odessa. A jak spytasz ludzi z b. Związku, spotkanych za granicą, to odpowiedzą, że są Rosjanami (nawet jak sensu stricte nie są)- tak było zawsze. A że zagranica cały czas o wszystkich mowiła "Rosjanie"...A Tobie też, zgodnie ze starą, zresztą, żydowską tradycją żydowskość kojarzy się z wyznaniem i folklorem? A widziałeś u nas (tzn. w Związku) ortodoksyjnych Żydów? Oj, chyba bardzo rzadko. Więc ja nie o tej stronie pochodzenia pisałam. A jeżeli chcesz wiedzieć, gdzie w Odessie mieszkali prawie sami Ukraińcy, to na Bałce i Bliskich Młynach (Ближние Мельницы. A moja serdeczna przyjaciółka, mieszkająca w Odessie, jest Greczynką! A teraz do rzeczy. Dobrze zauważyłeś, że Słuckaja jest mniej artystyczna. Już pisałam, że przypomina mi Jelenę Wodorezową (jeżeli pamietasz, ostatnia z wychowanek Stanisława Żuka): chłopięcy sposób poruszania się i fantastyczna technika, ale brak kobiecości i delikatności. A Sasza jest fantastyczna. Jedynie nerwy potrafią ją zeżreć. Zaś Japonka była jak z drzeworytu, cud! I dobrze, że tym razem nie rozpętano histerii wokół przegranej Słuckiej. Pozdrawiam. Natalia. Odpowiedz Link
kacap_z_moskwy Re: faktycznie bardziej żal Słuckiej... 03.03.06, 14:43 Odessa jest Odessa to fakt. I czeszy ze jesce cos z nej zostalo. choc i potrochu kto moze wyjezza z nej. Zydow widze na codzien, kiedy ide na obiad czy kolacje. Bo na Kitaj - gorode maja synagoge. I widze duzo tych ortodoksyjnych. Zreszta porownanie ortodoksyjnych do prawidlowych jest moim zdaniem niedobre. Tak samo jak mowic ze staroobriadcy sa prawidlowi. A inni - nie. Dla mnie zyd to wlasnie te, ktory za nego sie uwaza. Ja mam kilka kolegow zydow, z nazwizka i niekedy z wygladu, ktore za zydow sie nie uwazaja. A mam i jednego co mowi - "Jestem zydem!" No i jest im. Dla mnie, dla wszystkich. Tez mysle ze dlatego sa dwa wyrazy w rosyjskim - "zyd" i "jewrej". Te drugi odnosise do narodowosci, a te pierwszy do wszystkich. Nie tylko do jewrejew. Ja nie jestem zwolennikem roznych teorii spiskowych, wiec do zydow odnoszesie tak samo jak do tatarow naprzyklad. Nie widze zadnego zagrozenia dla swiata przez nich. Ale niekedy uwaam ze nieprawidlowo do nich zaliczac ludzi, ktore z zydowstwem maja malo wspolnego. Naprzyklad Abramowicza (choc twarz ma znakomita) czy Chodorkowskogo. Nie sa zydami, i po mamie, i po swoim wychowaniu, i sami za nich sie nie uwazaja. Choc znam tez ze duzo ludzi mysli teraz ze to wygodne byc zydem (w Moskwie). Mowic ze wszystkich, co jada z bylego zsrr, uwazaja za rosjan ja bym nie twerdzil. Dobry przyklad Kanada. Chochol i tam chochol (z rosyskiego -"Хохол и в Африке хохол") Wracajac do "figurnogo", zgadzam sie calkowicze, ze Sasza jest bardzo artystyczna. I nie robil histerii ze Sluckej (w tv probowali), bo i tak wszystcy widzieli ze nie jest super w porownaniu do rywalek. Eto nie Pluscenko S jego katanijem. Mi sie wydawalo, ze Sluckaja jezdzi czezko, jak by przez sile. Nie wiem, ale mysle ze jusz trzeba o nej zapomniec. I dat dorogu molodym. Pozdrawiam. Denis Odpowiedz Link
qubraq Denis 03.03.06, 19:11 tak jakos sredecznie piszesz o trudnych sprawach narodowosciowych ale przyjemnie sie Ciebie czyta jest to zrozumiale i takie zaangażowane , ja podobnie myslę choć musze sie przyznac Natalii że jak tylko zobaczyłem na ekranie nazwisko Saszy pomyslałem, zreszta bez jakichkolwiek negatywnych czy pozytywnych, odczuć "Żydówka", tak jak pomyslalem o Gedewaniszwili - "Gruzinka"; Ale przyznac trzeba że obecnośc Żydow w naszym życiu z tych czy innych powodow - przy czym religia nie ma tu nic do rzeczy - zawsze sie jakos zaznacza; Temat jest bardzo delikatny i łatwo w nim wpaść w przesadę w każdym kierunku. Mysle ze zeby być szczerze odebranym w tej materii trzeba sie lepiej poznać. Ja nie jestem Żydem i nigdy nie żałowałem tego podobnie jak tego że nie jestem Hindusem, Chińczykiem, Arabem czy Ormianinem lub Grekiem; mam swoje miejsce w świecie i z tego miejsca obserwuje kosmos. Podziwiam Żydów za ich talenty i umiejętności ale jednoczesnie wiele mi sie nie podoba w ich mentalności czy postępowaniu. To tak na marginesie naszej dyskusji o jeździe figurowej pań... Czy przyjdzie taki dzień ze usiadziemy razem, Natalia i Denis i Igor i wielu wielu innych przy jednym stole pojemy i popijemy i pogadamy pa duszam... Andrzej Odpowiedz Link
yigor Re: Denis 03.03.06, 19:55 qubraq napisał: ... > Czy przyjdzie taki dzień ze usiadziemy razem, Natalia i Denis i Igor i wielu > wielu innych przy jednym stole pojemy i popijemy i pogadamy pa duszam... I dobrzeby jeszce poki metelica nie rastajala Odpowiedz Link
metelica Re: Denis 05.03.06, 21:35 Andrzeju! Czy mogę mieć cichą nadzieję,ze pisząc" i wielu,wilu innych" mialeś na myśli i mnie też? Igorze! Nie ma powodu do zmartwień,ze metelica rastajet! Wiosna..kwitnięcie drzew...wiatr...i lecące platki...w literaturze to przecież często jest porównywalne do metelicy Nie przychodzi mi teraz do głowy zacytować jakis wiersz znanych poetów, dla tego pozwolę sobie zacytować wiersz poety) nieznanego,ale mającego nadzieję stać znanym ) Прилетит ветерок, и с цветущей яблони полетит лепесток до далёкой гавани. Поплывут корабли далеко-далёко.... И тогда загрустит кто-то одинокий... С яблони срываются лепесточки белые... закружили,сыпятся, как подчас метели... ) Odpowiedz Link
demka Re: Jewgieij Pluszczenko - Złoty medal!!! Brawo! 05.03.06, 18:20 On jest rewelacyjny!!! ) fishki.net/comment.php?id=8069 Odpowiedz Link
metelica Re: Jewgieij Pluszczenko - Złoty medal!!! Brawo! 05.03.06, 23:35 Dziekuję za ten link Odpowiedz Link
sedona Re: Jewgieij Pluszczenko - Złoty medal!!! Brawo! 06.10.06, 07:25 Ten link jest niesamowity, ogladam to od niedzieli i nie mam dosc. Przeslalam juz wszystkim swoim kolezankom na dzien dobry. Komentarze i zaskoczenie amerykanskich komentatorow - niesamowite! PS Pluszczenko jest chyba najbardziej kochanym lyzwiazem w USA. i to nie tylko ze wzgledu na talent. W czasie Turyno zachwycano sie jego biografia, uporem, podziwiano jego rodzicow. wspanialy link, dziekuje sedona Odpowiedz Link
qubraq Re: Jewgieij Pluszczenko - Złoty medal!!! Brawo! 06.10.06, 10:16 sedona napisała: > Ten link jest niesamowity, > W czasie Turyno zachwycano sie jego biografia, uporem, podziwiano jego rodzicow. > wspanialy link, dziekuje > sedona On mi tak bardzo mojego Wojtka przypomina - bardzo lubie Gienę... ) Odpowiedz Link
czeget Re: Jewgieij Pluszczenko - Złoty medal!!! Brawo! 06.03.06, 14:16 za medale sportowcy razem z kasa otrzymaja jeszcze ciekawy dodatek: www.vz.ru/news/2006/3/6/24837.html Odpowiedz Link
czeget przeprosiny japonskiego ministra 06.03.06, 17:42 www.vz.ru/news/2006/3/6/24862.html Odpowiedz Link
yigor Re: Jewgieij Pluszczenko - Złoty medal!!! Brawo! 28.04.06, 11:21 Pluszczenko otrzymal mieszkanie od rzadu. lenta.ru/news/2006/04/27/plushenko/ "...Напомним, что после Олимпийских Игр в Турине на приеме у президента России Владимира Путина глава ОКР Леонид Тягачев заметил, что Плющенко до сих пор не имеет своей квартиры. Путин тогда пообещал решить этот вопрос через Валентину Матвиенко." Odpowiedz Link
czeget żona Jewgieija Pluszczenko urodziła syna 16.06.06, 15:06 www.vz.ru/news/2006/6/16/37750.html Odpowiedz Link
qubraq Re: żona Jewgieija Pluszczenko urodziła syna 16.06.06, 18:09 czeget napisał: > żona Jewgieija Pluszczenko urodziła syna Powinszowania dla mojego Idola!!! Odpowiedz Link