lunar_wolf 02.05.07, 22:06 Wie ktoś może od kiedy zbiera się szyszki sosnowe? Te młode zielone na syrop? ostatnio byłam w lesie i szukałam ale chyba jeszcze nie pora. I z góry przepraszam jeśli zdublowałam wątek, nowa tu jestem:) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klara551 Re: szyszki 03.05.07, 15:16 Hej! O ile się orientuję ,to na syrop zbiera się nowe,brązowe odrosty.Jeszcze chyba są na sosnach Odpowiedz Link
lunar_wolf Re: szyszki 03.05.07, 21:28 A tak tak je też się zbiera ale te młode zielone przyrosty majowo-czerwcowe jeszcze nie zdrewniałe:)ale jeszcze tak nie robiłam a szyszki mamy już sprawdzone Odpowiedz Link
lachelis Re: szyszki? 04.05.07, 08:45 Szyszki się nie wykorzystuje na syrop, tylko pączki sosny (zdjęcie można zobaczyć tutaj: www.n-med.ru/flower/pockisosna2.jpg). Zbiera się je bardzo wczesną wiosną (koniec zimy, początek wiosny). Pod tym linkiem masz więcej info: www.parazyt.gower.pl/gemmoterapia/preview/pages/p20.htm Odpowiedz Link
lachelis Re: szyszki? 04.05.07, 08:46 Daje jeszcze raz zdjęcie "pączki sosny", bo nawias wszedl w link: www.n-med.ru/flower/pockisosna2.jpg Odpowiedz Link