Dodaj do ulubionych

przypalony garnek Zeptera

28.08.05, 14:53
W trakcie pogrzewania przypaliłem trochę garnek Zeptera. Wnętrze udało mi się doczyścić natomiast nie mogę domyć dna. Pozostały na nim czarne przebarwienia w niektórych miejscach. Próbowałem już rozgrzewania, "ludwika", mleczka i proszku do czyszczenia. Nic to nie daje.
Jakby ktoś podzielił się techniką usuwania takich przebarwień to byłbym wdzięczny.
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: przypalony garnek Zeptera 28.08.05, 14:59
      Soda, sól i kwasek cytrynowy - gotuj, czyść.
      • fettinia Re: przypalony garnek Zeptera 28.08.05, 15:20
        Jesli masz zmywarke to samo zejdzie-tez kiedys mi sie zdarzylo.Moze nie od
        razu,ale zejdzie:)
        • ba_nita Renapiszę coś za co forum mnie rozniesie na strzęp 28.08.05, 15:32
          ale najlepszym preparatem do przypalonych garów, i innych rzeczy jest
          amwayowski wybielacz do tkanin. Dodam, że nigdy nie wybielałem nim obrusów i
          innych tkanin.
      • mieczyslawz Re: przypalony garnek Zeptera 28.08.05, 15:30
        ba_nita napisał:

> Soda, sól i kwasek cytrynowy - gotuj, czyść.

Tak, ale przypalone mam dno a nie środek.
        Chyba, że mam te składniki zagotować i potem tą miksturą umyć dno?
        • ba_nita Re: przypalony garnek Zeptera 29.08.05, 10:08
          Zrób z tego paciaję z odrobiną wody i nałóż na dno, albo wtaw gar do większego
          gara. Trochę wyobraźni.
    • ampolion Re: przypalony garnek Zeptera 28.08.05, 15:38
      Ja tak robię: moczę przez noc lub dłużej w roztworze wybielacza do materiałów
      (chlorek? Po angielsku beach). Wszystko odmięka. Nie należy posługiwać się
      srodkami sciernymi typu proszków czy waty stalowej bo te zdzierają powierzchnię
      i czynią ją bardziej podatną na absobowanie brudu i rdzewienie.
    • Gość: dewa Re: przypalony garnek Zeptera IP: *.pronet.lublin.pl 28.08.05, 20:13
      użyj płynu go czyszczenia grillów
    • Gość: mm Re: przypalony garnek Zeptera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 21:55
      u mnie działa cilit albo ace
    • Gość: Mirabellka Re: przypalony garnek Zeptera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 12:43
      Kup jak najdrobniejszy papier ścierny. Wszystkie niebłyszczące części naczyń,
      które nie dają się umyć normalnymi sposobami można potraktować papierem
      ściernym. Chyba że masz polerkę w domu, to zadanie ułatwione. Można też oddać
      garnek do biura Zeptera, oni doprowadzą garnek do wyglądu jak nowy, zreszta też
      za pomocą urządzeń polerujących.
    • sinistra80 a ichni płyn? 30.08.05, 17:55
      nigdy nie zawiódł. Nałóż na przypalone miejsca i zostaw na kilka godzin. Umyj.
      Jeśli trzeba powtórz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka