Dodaj do ulubionych

Czemu dzisiejsze lodówki są takie badziewne?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 11:00
Tydzień temu kupiłam lodówkę ERD Electrolux 2343.Już od początku wydawało mi
się że coś jest nie tak-w komorze chłodziarki panowała temperatura +10
stopni. Poza tym lodówka chodziła przez 15 minut i wyłączała się na 35 minut.
Wczoraj wezwałam technika z serwisu,który potwierdził moje podejrzenia-
termostat do wymiany.Dziś uzgodniłam ze sprzedawcą zwrot towaru i zwrot kasy.
Nie wiem co kupić teraz-chodzi mi o lodówkę do 145 cm, do 2000 zł.Myślę o
marce Gorenje albo Liebherr. Byłabym wdzięczna za poradę-jak kupić
lodówkę,żeby nie zepsuła się po 2 latach?
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: Ma prawo to tylko urządzenie. 14.09.05, 11:07
      Poczytaj ten wątek:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=26065306&a=26065306
      • jollka2 Polecam Liebherr 14.09.05, 11:57
        Mam znajomków w branży projektowania i wykonawstwa kuchni i oni często kupują
        sprzęt do zabudowy. Polecają bardzo tę markę jako najmniej awaryjną. Od razu
        mówię, że nie mają w tym żadnego interesu :) Nie wiem jak cenowo, bo o chyba
        droższa marka.
      • Gość: Tigra Re: Ma prawo to tylko urządzenie. IP: *.kabaty.2a.pl 14.09.05, 12:15
        Czytałam ten wątek Ba_nito i wcześniejsze również. Wnioskuję, że muszę być
        niestety nastawiona na to, że kupuję sprzęt na maximum 5 lat (w przedziale
        cenowym 1000-2000 zł i że może się po raz kolejny trafić lodówka z wadą
        fabryczną...Cóż, rozważałam kupno Liebherra,ale gdyby ten model co mnie się
        podoba (CT20010) był produkowany oryginalnie w Niemczech a nie w Hiszpanii nie
        zastanawiałabym się ani chwili. No i te agregaty-też nie wiadomo skąd-z
        Chin,Korei,Tajwanu a nawet Puerto Rico.Ech...Kupię chyba Gorenje...
        • ba_nita Re: Ma prawo to tylko urządzenie. 14.09.05, 13:05
          Wierz mi, że cena to tylko wykończenie a nie możliwości techniczne i
          podzespoły. Sprzęt, każdy sprzęt, jest obliczony na pięciolatkę i tyle.
      • aquarius1980 trochę OT... 14.09.05, 12:56
        ale dziękuję bardzo Ba_nito za rady z tamtego wątku.
        Od 2 miesięcy jestem posiadaczką lodówki POLAR.
        Co prawda nie dało się dowiedzieć w sklepie od (tfu tfu - kompetentnego)
        sprzedawcy kto jest producentem agregatu ale jak na razie spisuje się bardzo dobrze.

pozdrawiam
        Agnieszka
    • alchemilla Re: Czemu dzisiejsze lodówki są takie badziewne? 14.09.05, 12:11
      Jako szczęśliwa posiadaczka Liebhera mogę polecić bo uwielbiam tę lodówkę za
      estetykę, funkcjonalność, nie ma udziwnień i mazów, ale jest ale. Od razu na
      wstępie się zepsuła, coś było z systemem chłodzenia nie tak, jakaś
      nieszczelność i musieli coś w niej wymieniać. Teraz po kilku latach używania
      lekko obluzowała się rączka i dziwnie lata. Chłodzi również gorzej.
      Polecano ją nam jako niezawodną, bezawaryjną, że to w ogóle mercedes wśród
      lodówek i na początku jak zgłaszaliśmy usterkę nikt nie chciał uwierzyć. Ale i
      tak ją b. lubię.
      • renia_26 Re: Czemu dzisiejsze lodówki są takie badziewne? 14.09.05, 19:26
        A ja mam Ardo już dobrych kilka lat. Nz razie żadnej usterki oby tak dalej.
        • Gość: kama Re: Czemu dzisiejsze lodówki są takie badziewne? IP: *.udn.pl 15.09.05, 07:55
          a moja argo zardzewiała, kiedy poszlam do sklepu spytac, co sie dzieje z
          drzwiami, to pan wcale nie byl zdziwiony, tylko odrazu zaproponowal wymiane
          drzwi... czyli wiecej tych lodowek rdzewieje i wiedzą o tym...
    • Gość: lu Re: Czemu dzisiejsze lodówki są takie badziewne? IP: *.acn.waw.pl 14.09.05, 19:31
      Liebherr cieszy sie b. dobra renoma. Ze wzgledu na marke jest to tez drogi
      sprzet.
      Co ciekawe, slyszalam ostatnio b.pochlebne opinie specjalistow takze o Gorenje.
      Francuska organizacja konsumencka robila badania lodowek i Gorenje znalazlo
      sie w czolowce.
      Wyglada na to, ze dobrze bys wybrala w obydwoch przypadkach.
    • marcelina1968 Re: Czemu dzisiejsze lodówki są takie badziewne? 14.09.05, 20:29
      tak się sklada, ze mam zamrażarkę Liebherr i lodowkę Gorejne z wyboru obydwu
      jestem bardzo zadowolona-:)) Zamrazarka jest duza ok.260 litrow klasy
      energetycznej A+ i mimo, ze jest właczona praktycznie caly rok nie dostrzeglam
      drastycznego wzrostu na rachunkach za prad. Liebherr to podobno jeden z
      lepszych producentow sprzętu chlodniczego.
      • Gość: baba Re: Czemu dzisiejsze lodówki są takie badziewne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 20:50
        Ja też mam ARDO i lodówkę i zamrażarkę i jestem bardzo zadowolona.Kiedyś
        człowiek z branży powiedział,że niestety można trafić na badziewie super marki
        ale też na wiele lat działające urządzenie mniej znanego producenta.Miałam
        POLAR,który działał bezusterkowo 20 lat i został wyrzucony bo przerdzewiała
        obudowa.
      • Gość: Tigra Re: Czemu dzisiejsze lodówki są takie badziewne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 21:38
        Dzięki za Wasze uwagi i wskazówki.Na 100% kupuję lodówkę Gorenje.Pozdrawiam
        wszystkich forumowiczów.
      • ba_nita Re: Zużycie dobowe prądu 14.09.05, 22:25
        w klasie enrgetycznej A nie powinno przekroczyć 1 kWh.
    • jadwiga_r do baby 14.09.05, 21:23
      Czy Ty robiłas renowacje wanny żeliwnej, jeżeli tak, czy możesz podac namiary.
    • linn_linn Re: Czemu dzisiejsze lodówki są takie badziewne? 15.09.05, 11:12
      We Wloszech spotykam sie zawsze z informacja, ze lodowki powinny wytrwac 10
      lat. Ja mam Ariston 4 Stagioni od 14 lat / jedna drobna naprawa chyba po 8
      latach /. Powinnam ja wymienic, ale tylko z uwagi na to, iz produkowane obecnie
      zuzywaja mniej pradu.
      • zofia35 Re: Czemu dzisiejsze lodówki są takie badziewne? 15.09.05, 11:32
        A ja mam whirpoola i jestem bardzo zadowolona.Mam tejmarki również automat o
        ponad 3 lat i 0 rdzy.
        • Gość: ja Re: Czemu dzisiejsze lodówki są takie badziewne? IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 17.10.05, 10:58
          potwierdzam - super sprzet (odpukac!). Mam taka lodowke juz 10 lat i jak dotad
          ZADNEJ awarii, rdzy ani niczego, na co moglabym narzekac (odpukac raz jeszcze!)

• Gość: at Re: Czemu dzisiejsze lodówki są takie badziewne? IP: *.domena.pl / 81.210.11.* 15.09.05, 15:41
      ja mam lodowke gorenje juz prawie rok,okolo 150 cm wys,i jestem zadowolona z
      niej.
      • lena.a Re: Czemu dzisiejsze lodówki są takie badziewne? 15.09.05, 18:30
        • Gość: seVen Re: Czemu dzisiejsze lodówki są takie badziewne? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.05, 00:18
          ....byle nie AMIKA,to doiero koks!Lodówka robi więcej hałasu niż stara a pralka
          nie wytrzymała okresu pieluchowego dziecka.
          • Gość: ziuta Re: Czemu dzisiejsze lodówki są takie badziewne? IP: *.chemar.com.pl 16.09.05, 10:11
            Ja polecam LG No Frost. Bezawaryjna od ponad 5 lat , ma 2 agregaty, bardzo
            zimno w środku. Życie bez oblodzonego zamrażalnika jat inne ;)
            I ładna jest:)
            • Gość: jamajka79 Re: Czemu dzisiejsze lodówki są takie badziewne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 16:45
              a ja mam lodówke marki Amica od ośmiu lat i nigdy mi nie nawaliła jest cicha
              rozmraża sie w 15 minut, mam tez pralke tej firmy od 3 lat i tez jest ok
              • Gość: pesteczka5 Re: Czemu dzisiejsze lodówki są takie badziewne? IP: *.bochnia.pl / *.bochnia.pl 17.09.05, 10:18
                Ja mam Amicę w zabudowie już 9 lat. Działa wspaniale, nie słychać jej w ogóle
                (kuchnia otwarta na pokój), zamrażarkę rozmrażałam przez ten czas kilka razy
                (rzadziej niż raz na rok). Nigdy się nie zepsuła. Kiedy robię przyjęcie,
                podkręcam chłodzenie w komorze lodówki i wtedy nawet mrozi:))) zwykle na 1-2
                stopień, 3 w upały.
                Mój egzemplarz mogłabym spokojnie polecić.
                Aha, wymieniłam plastikowe nakładki na szklane półki w drugim roku użytkowania
                (na telefon przywieźli do domu, bezpłatnie, i przeprosili za wadliwy plastik,
                to wszystko).
                • Gość: mkhj Re: Czemu dzisiejsze lodówki są takie badziewne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 22:29
                  A ja mam juz conajmniej 20 lat radzieckiego Donbasa i działa super. I nigdy sie
                  nie psuł. Ale jak pytałam Pana w serwisie czy nalezy go jakoś konserwować to
                  powiedział, że nie trzeba bo stare lodówki były "gniotsia, nie łamiotsia", a
                  obecne to pochodza kilka lat i do wyrzutu. Ale tak jest ze wszystkim. Mój Tata
                  jeździł 34 lata garbusem, a spróbujcie pojeżdzić tyle obecnymi autami.
    • Gość: Aga Re: Czemu dzisiejsze lodówki są takie badziewne? IP: *.bakonet.com / 212.244.70.* 15.10.05, 16:23
      Ja ostatnio kupilam lodowke liebherr i okazalo sie ze jest popsuta. No i tak
      sie teraz zastanawiam czy wymienic na nowa czy zadac zwrotu kasy i kupic sobie
      gorenje.
      Co mi radzicie? Potrzebuje lodowki na 55 cm szerokosci i wysokosci ponad 170
      cm. Z tego co sie orientuje tylko te 2 firmy robia o takich wymiarach. Standard
      to 60 cm szerokosci.
    • brynia2 Re: Czemu dzisiejsze lodówki są takie badziewne? 15.10.05, 18:58
      Mam LG No Frost, jest świetna.
    • doro_ty Re: Czemu dzisiejsze lodówki są takie badziewne? 17.10.05, 09:10
      a co sądzicie o SAMSUNGU?? co prawda już kupiłam ale chce wiedzieć na co sie
      ewentualnie przygotować;-) jak na razie działa bez zarzutu. troche chałasowła
      na początku ale już sie chyba "dotarła" i jest cicho.
      pozdraweiam
      dorota

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka