Dodaj do ulubionych

zmywarka program mycie wstępne

IP: *.ztpnet.pl 04.08.07, 22:06
Witam wszystkich!
Chcę wybrać między zmywarkami 45cm BOSCH-a. Proszę o informację czy warto
jest kupić taką z programem mycia wstępnego, czy raczej to nie jest używane.
Interesują mnie modele SRS 55M52EU lub SRS 45T62EU. Ten pierwszy ma mycie
wstępne ale mniej innych dodatków, a drugi model ma więcej bajerów ala brak
mycia wstępnego. Proszę o pomoc szanownych forumowiczów.
Pozdrawiam
cesz
Obserwuj wątek
    • Gość: piokrza Re: zmywarka program mycie wstępne IP: 80.54.118.* 04.08.07, 22:18
      ja mam Bosch'a 45tke model SRS33M02EU\21 z 3 programami: Normalny, Eco i mycie
      wstępne które dość często się przydaje zwłaszcza wtedy gdy nie myję codziennie
      ale co dwa dni, wtedy włączam na noc (ca.20min) a na drugi dzień jeszcze coś
      dokładam i włączam mycie...garnki myją sie super i nic nie przysycha w zmywarze
      a i co najważniejsze to to że możesz tego programu używać też do "pozbywania"
      się brzydkich zapachów ze zmywarki...co do bajerów to uważam je za zbędne i nie
      potrzebne, no chyba że ktoś kupuje zmywarkę do zabawy w "układanie naczyń" ale
      ja wole szybko włożyć włączyć i wyciągnąć

Ps. dla mnie przy zakupie najważniejsze były nie bajery ale skuteczność mycia i
      efektywność energetyczna dlateo wybrałem model w klasie AAB - co do suszenia to
      i tak nie ma większej róznicy czy jest to klasa A czy B...no i programy
      dodatkowe też są zbędne bo i tak będziesz najczęściej używać jednego (pewnie
      Eco lub Normalny) dlatego odradzam modele z dużą ilością programów bo znam
      kilka osób które pokusiło się o modele z "kilkonastoma" programami a i tak ich
      nie używają tylko najczęściej jednego albo dwóch...:)
      • Gość: cesz Re: zmywarka program mycie wstępne IP: *.ztpnet.pl 04.08.07, 22:53
        dzięki za szybką odpowiedź, A myślałem już że wybrałem, a tu jednak dalej muszę
        szukać, chciałem tą z większą ilością bajerów. zerknij na tą stronę, jeśli
        znajdzeisz czas i doradź proszę, bo już głupi jestem od tak dużego wyboru.
        Dzięki
        www.bosch-agd.pl/pl/produkty/wyszukane.asp?idpodgrupy=11&14=27
        • Gość: piokrza Re: zmywarka program mycie wstępne IP: 80.54.118.* 05.08.07, 00:43
          funkcja "pół załadunku"(half load) piechotą nie idzie i zaoszczędzisz przy niej
          może 2L wody w porównaniu z normalnym pełnym załadunkiem więc nie wiem czy to
          się opłaca(poza tym to nie jest zmywanie strefowe - nie mylić z myciem w dolnym
          lub górnym koszu gdyż w tej funkcji jak mi wiadomo naczynia układa się w całej
          zmywarce - dolny i górny kosz - z tym że nie pełne kosze tylko tak po "połowie
          naczyń na kosz)... a co do funkcji skracania programów(Vario Speed) to też się
          nie przydaję bo pobiera zmywarka wtedy znacznie więcej wody i prądu a tak
          wogóle to jak już zależy Ci to kup zmywarkę z programem skróconym i masz to
          samo tyle że przy jednym programie (ale już zużyje tym razem mniej wody i prądu
          niż przy nawet programie Eco). Ja osobiście wolałbym na twoim miejscu kupić
          najprostszą zmywarkę byle miała wysokie klasy energetyczną i zmywania (AA) co
          do suszenia to jest obojętne czy A,B...C bo to nie ma znaczenia i suszy się na
          ogół tak samo...ja bym Ci polecił model SRS55M38EU lub SRS43E22EU/SRS55M52EU
          chociaż zastanawiam się czemu pierwszy ma klasę suszenia A a drugi B skoro
          pierwszy nie ma wymiennika ciepła (może dłuższy czas suszenia lub zapomnieli
          napisać:)
          Ps. modele SRS45T62EU/SRS45T72EU różnią się tylko funkcjami - jeden ma
          HalfLoad drgi Vario Speed - to modele z wyższej półki - extra wypasione jeśli
          zależy ci tylko na domywaniu to weź któryś z pozostałych ale jak
          lubisz "pobawić" się funkcjami:D (lub zależy ci na tych bajerach) to weź któryś
          z tych dwóch powyżej zwłaszcza że na ceneo są w bardzo przystępnej cenie;)

Ps.powiem szczerze że jak bym miał teraz kupować to też bym miał problemy w
          wyborze :D

• haha30 Re: zmywarka program mycie wstępne 05.08.07, 09:52
            przez kolejnych 30-ci lat samodzielnego prowadzenia gospodarstwa domowego
            mialam juz kilka zmywarek roznych firm (obecnie 4-ta z kolei) o roznym stopniu
            technicznego zaawansowania.
            W praktyce, w 99% przypadkow uzywalam programu wstepnego mycia jak byly
            w zmywarce garnki (od gotowania) albo 2-3 dni nie wlaczalam zmywarki a bylo w
            niej kilka naczyn.
            Do samych naczyn (zastawa/sztucce) uzywam programow BIO lub ECO - zupelnie
            wystarcza.
            Bajery (mycie butelek itp) w normalnych warunkach uzywa sie tak rzadko, ze
            mozna spokojnie ich odzalowac.
            Suszenie klasy B - mnie rowniez nie przeszkadza.
            Jezeli, wyjatkowo zostanie odrobina wody (z plukania) we wkleslym denku
            ktoregos z kubkow czy filizanek - mozna wytrzec sciereczka.
            Obysmy tylko tyle roboty w kuchni - mieli! :)
    • Gość: zoneo Re: zmywarka program mycie wstępne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.07, 11:05
      Moja ma 10 lat (Whirlpool)
      Ma "aż" trzy programy : 1. mycie wstępne - zimna woda zużycie ok 3 litry i trwa
      chyba 4 minuty, to jest takie przepłukanie, używam rzadko tylko wtedy gdy np.
      włoże coś tłustego lub słoik od ogórków, żeby później naczynia nie śmierdziały.
      2. Mycie normalne - używam cały czas, 65* mycie, 68* płukanie, trwa dokładnie 1
      godzinę.
      3. Mycie intensywne - chyba włączone ze trzy razy, róznie się od mycia
      normalnego ... dodoatkowym płukaniem w zimnej wodzie, co w praktyce nie daje
      różnicy.
      Innych bajerów brak.
      aaa mam jeszcze diodę wskazującą brak soli :)
      Szukaj czegoś w Boschu albo Siemensie, podobno to najlepsze firmy, ja
      whirlpoola nie polecam.
      Dwa lata temu (po 8 latach używania)zrobiła się dziura, na szczęście udało ją
      się zalepić, niedawno złamało się pokrętło, ale znajoma załatwiła z serwisu
      nowe za 35zł. Jakość mycia jest ok ale wykonanie kiepskie w Whirlpoolu, mam
      jeszcze okap lodówke piekarnik tej firmy :/
      • Gość: cesz Re: zmywarka program mycie wstępne IP: *.ztpnet.pl 05.08.07, 12:20
        dzięki wszystkim za rady, na pewno wybiorę coś z BOSCH-a, ale muszę się jeszcze
        zastanowić jaki model
        Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka