meggan79 06.10.20, 09:43 Mój Leoś ma w klasie Jerzyka,naokoło też coraz częściej słyszymy Jerzyk,koleżanka ma siostrzeńca Jerzyka,w necie ciągle widzę maluchy tak nazywane. Jurek według mnie wyszedł z użycia (poza starszymi Jurkami oczywiście) i o ile przeszkadzało mi zawsze zdrobnienie Jurek,to myślę,że teraz dałoby się go uniknąć tzn. plynnie przejść z formy Jerzyk do Jerzy....dlatego nawet mogłabym nadać to imię gdybym potrzebowała dla drugiego syna. Pozdrawiam jesiennie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Już nie Jurek,tylko Jerzyk 06.10.20, 12:07 Już dawno to zauważyłam. Znam Jerzyka, nigdy Jurka, który ma dziewiętnaście lat. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Już nie Jurek,tylko Jerzyk 06.10.20, 20:17 Znany mi Jerzy (ok. 17 lat) raczej nie jest nazywany Jerzykiem, zwykle słyszę Jurek. Ale może ja czegoś nie wiem Przez jakiś czas miałam też w otoczeniu starszego pana, o którym zawsze mówiliśmy Jurek Za to z Facebooka kojarzę przedszkolaka Jerzego, na którego wszyscy mówią Jerzyk. Nie żaden Jurek, tylko Jerzyk, zawsze Jerzyk. Pani w przedszkolu czasami używa też pełnej formy I jeszcze - mam dylemat, czy spotkany rok temu chłopiec (ok. 7-8 lat) był Jurkiem, czy Julkiem Nigdy nie będę mieć pewności, bo jego babcia niewyraźnie mówiła, zresztą dookoła wszędzie było głośno, masa ludzi (polskie morze w sezonie ) - i jak tu wyłapywać te imiona I też mam wrażenie, że formę "Jurek" częściej stosuje się w odniesieniu do nastolatków i dorosłych. Od dłuższego czasu jestem fanką pewnego aktora (niestety już nieżyjącego ) o tym imieniu - i ilekroć widzę gdzieś jakiś tekst na jego temat (artykuły w gazetach, ploteczki na Pomponiku , ostatnio post na Facebooku - sama zresztą też napisałam post na jego temat, ale ani razu nie wymieniłam imienia), często pojawia się forma "Jurek", zwłaszcza w przytoczonych wypowiedziach osób, które znały go osobiście To tyle, nie kojarzę zbyt wielu Jerzyków z mojego otoczenia Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Już nie Jurek,tylko Jerzyk 07.10.20, 13:19 Jak dotąd, spotkałam się z tylko jednym chłopcem tak zdrabnianym - kilkanaście lat temu, teraz jest już pewnie nastolatkiem. Rodzice prosili by mówić do niego Jerzyk i otoczenie to respektowało. Pozostali Jerzowie, których znałam, byli Jurkami- starszy pan, chłopak w wieku 20-30 lat i Jurek z rodzinki na Instagramie, która była wspomniana w innym wątku. Osobiście zdrobnienie Jurek i nie przeszkadza - gdybym miała syna Jerzego (ale musiałby to być chyba 30 syn), tak bym pewnie na niego mówiła. Jednakże Jerzyk jest też bardzo fajny, ma dla mnie taki staroświecki urok i wydaje mi się być fajnym zdrobnieniem dla małego chłopca. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Już nie Jurek,tylko Jerzyk 07.10.20, 18:15 Coś w tym jest, że dziś to raczej Jerzyk, a nie Jurek. Mój mąż chciał, by nasz syn nosił to imię, po jego dziadku. Zgodziłam się, ale właśnie chciałam uniknąć Jurka, na rzecz Jerzyka. Mąż stwierdził, że to jakieś dziwne nowoczesne wymysły, bo Jerzy to przecież Jurek i tyle ja ostatecznie i do Jurka się przekonałam (choć Jerzyk nadal mi się podoba), więc może przy trzecim synu padnie na Jerzego Odpowiedz Link Zgłoś
boy_named_sue Re: Już nie Jurek,tylko Jerzyk 07.10.20, 19:05 Znam jednego Jurka lat 20-kilka i kilku młodszych Jerzyków. Zdrobnienie Jerzyk bardzo mi się podoba, Jurek zupełnie do mnie nie przemawia. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Już nie Jurek,tylko Jerzyk 07.10.20, 23:26 Udzielałam 2 lata temu korepetycji Stasiowi, który miał 6-letniego brata Jerzyka (tak nazywała go cała rodzina) i 4-letniego Władka. Jeszcze się upewniałam, czy Władek do Władysław, a nie Włodzimierz (wiem, że wtedy byłby Włodek, ale różnie bywa). Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Już nie Jurek,tylko Jerzyk 08.10.20, 02:52 Ja lubie Jerzyka i od zawsze lubilam Jurka takze dla mnie to jedno czy drugie jest swietne. Odpowiedz Link Zgłoś
liliawodna222 Re: Już nie Jurek,tylko Jerzyk 10.10.20, 20:53 Znam 13-letniego Jurka. Zdrobnienie Jerzyk jest dla mnie potwornie infantylne i po prostu nieładne. Wielokrotnie słyszałam, jak o Janowiczu tak mówią... Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Już nie Jurek,tylko Jerzyk 12.10.20, 16:29 Nieźle! Czyli to fajne zdrobnienie może funkcjonować przez całe życie👍 Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Już nie Jurek,tylko Jerzyk 12.10.20, 16:42 meggan79 napisała: > Nieźle! Czyli to fajne zdrobnienie może funkcjonować przez całe życie👍 Może, może Jerzyk faktycznie jest bardzo fajny, bo trochę mi się z jeżykiem kojarzy PS: Ciekawe, czy mój ulubieniec przez całe swoje życie (trwało 77 lat) przynajmniej raz został nazwany Jerzykiem Czy może funkcjonował jako Jurek?... Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Już nie Jurek,tylko Jerzyk 12.10.20, 21:47 Ja zostałam dotąd tylko raz czy dwa nazwana Małgorzatką,a całkiem wdzięcznie to brzmi 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Już nie Jurek,tylko Jerzyk 12.10.20, 21:49 Jeżyk -mały Jeż i jerzyk-ptak,podwójnie zwierzęce imię,wow😁 Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Już nie Jurek,tylko Jerzyk 18.11.20, 20:13 meggan79 napisała: > Jeżyk -mały Jeż i jerzyk-ptak,podwójnie zwierzęce imię ,wow 😁 A propos jerzyka-ptaka - ostatnio zobaczyliśmy gdzieś tablicę z informacjami o jerzyku i moja mama powiedziała, że tam jest błąd ortograficzny 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Już nie Jurek,tylko Jerzyk 18.11.20, 16:28 Dziś na Instagramie mignęło mi konto mamy Jerzyka, który urodził się chyba wczoraj. Na poprzednim zdjęciu był nawet tort na baby shower - w kształcie jeża. Odpowiedz Link Zgłoś