Dodaj do ulubionych

sn po cc...

09.08.11, 11:02
jutro zakończę 37tydzień i zastanawiam się nad sn. Lekarz daje mi możliwość wyboru. Chcę mieć conajmniej trójkę dzieci, a pierwsze urodziłam przez cc ze względu na położenie miednicowe.
Teraz czeka mnie drugi porod. Na jakiej podstawie podjęłyście decyzję o drugim cc? ja bym chciała próbować sn, ale boję się, że mi np. mqacica pęknie. niestety lekarz do tej pory nie badał gruboci mojej blizny. Poprzednie cc miałam prawie 4.5 roku temu.
macie jakieś sugestie? czy sn jest raczej niezbyt dobrym rozwiązaniem?

-
Patryczek
[url=https://www.suwaczki.com/][img]https://www.suwaczki.com/tickers/p19udqk3mz4k133s.png[/img][/url]
jesteśmy małżeństwem już...
Obserwuj wątek
    • lilka69 Re: sn po cc... 13.08.11, 15:23
      nie pomoge, marze o cc po uprzednim cc.
    • w_isienka Re: sn po cc... 03.09.11, 18:40
      Niech gin ci sprawdzi grubość blizny, przy porodzie sn po cc musi i tak być pełna gotowośc sali operacyjnej w razie następnego cc - jakby coś było nie tak to i tak cię potną.
      Myślę, że warto spróbować sn.
      • monia1907 Re: sn po cc... 20.09.11, 16:47
        Ja też się długo zastanawiałam nad sn poc pierwszej cc, a życie i tak dało swój scenariusz i okazało się, że mam wzw c i lepiej jak jest w tym przypadku cc
        Dziś mija tydzień od drugiego zabiegu, czuję się super, o wiele szybciej dochodzę do siebie niż po pierwszej cc
    • jowitaiczterykoty Re: sn po cc... 22.09.11, 10:28
      Miałam podobną sytuację. Lilka położona miednicowo i moje mega nadciśnienie wykluczyło sn. Tymka próbowałam sn, ale poród był wywoływany (2 tygodnie po terminie) i nie było postępów, a małemu zwolniło serduszko. Przy trzecim niestety już nikt mnie nie pytał...
      Masz chęć to spróbuj. Zawsze warto. Może akcja porodowa sama się zacznie i nie będziesz męczona oksytocyną. Może wszystko pójdzie sprawnie i szybko. Rodząc w szpitalu na stół operacyjny zawsze zdążysz smile
      POWODZENIA!
    • mumsi Re: sn po cc... 24.07.13, 19:24
      Urodziłam sn niespełna 3 lata po cc. Da się smile Wszystko było monitorowane, akcja sama się rozpoczęła, blizna była ok - sens badania blizny pojawia się dopiero po 37 tc, więc nie dziwcie się że nikt tego wcześniej nie robi. Wynik z usg i tak często nie jest miarodajny. Z perspektywy czasu mogę powiedzieć że chyba wolałabym drugie cięcie. Poród po cc jest cięższy, dłuższy i bardziej bolesny, ale jak najbardziej do zrealizowania.
      Jeśli macie kompetentnego lekarza to warto spróbować ale nie warto upierać się tak jak ja wink
      Ryzyko pęknięcia macicy jest naprawdę minimalne jeśli minęło więcej niż 2 lata od cięcia.
    • bluex Re: sn po cc... 29.07.13, 22:23
      Jak lekarz nie widzi przeciwwskazań a Ty chcesz sn to nie ma przeszkód!
      Ja ku mojej rozpaczy miałam I cc (ułożenie miednicowe) a przy drugim sn juz nie chcialam - bylo tez cc.
    • kamilamiazga Re: sn po cc... 16.12.13, 15:10
      Rozumiem cię doskonale. Ja też miałam cesarkę, bo pępowina się owinęła 3x wokół szyi, a bardzo chciałam rodzić naturalnie, bo też chcę mieć trójkę dzieci. Teraz Dawid ma 4,5 m-ca, a ja już boję się, że będę miała same cesarki. Do dziś nie mogę się pogodzić z tym, że nie próbowałam naturalnie, ale 2 lekarzy, 2 położne, mąż, rodzice i babcia sugerowali nie ryzykować i ciąć. (to był 9 dzień po terminie, zero skurczów, tylko 3 cm rozwarcia) Podobno ważne jest kiedy i dlaczego była 1-sza cesarka, a po 2-giej już nie pytają, tylko tną. Nie rodziłam naturalnie, ale zszyli mnie pięknie (wygląda, jakbym się zadrapała), szybko doszłam do siebie. Będzie oksmile Jedyne co narazie mogę zasugerować, wybierz szpital, gdzie robią wkłucie w plecy - ja byłam całkowicie uśpiona i nic nie pamiętam...
      • kamilamiazga Re: sn po cc... 16.12.13, 15:32
        Rozumiem cię doskonale. Ja też miałam cesarkę, bo pępowina się owinęła 3x wokół szyi, a bardzo chciałam rodzić naturalnie, bo też chcę mieć trójkę dzieci. Teraz Dawid ma 4,5 m-ca, a ja już boję się, że będę miała same cesarki. Do dziś nie mogę się pogodzić z tym, że nie próbowałam naturalnie, ale 2 lekarzy, 2 położne, mąż, rodzice i babcia sugerowali nie ryzykować i ciąć. (to był 9 dzień po terminie, zero skurczów, tylko 3 cm rozwarcia) Podobno ważne jest kiedy i dlaczego była 1-sza cesarka, a po 2-giej już nie pytają, tylko tną. Nie rodziłam naturalnie, ale zszyli mnie pięknie (wygląda, jakbym się zadrapała), szybko doszłam do siebie. Będzie oksmile Jedyne co narazie mogę zasugerować, wybierz szpital, gdzie robią wkłucie w plecy - ja byłam całkowicie uśpiona i nic nie pamiętam...
        • graid Re: sn po cc... 03.02.14, 20:46
          Pierwszy poród skończył się cc, drugi sn. Cesarkę zniosłam fatalnie, chodziłam zgarbiona przez tydzień, po porodzie sn nie chciano mi uwierzyç, że jestem już po. Pielęgniarki same mówiły by przystopować trochę, a ja miałam sporo energii i siły.
    • efcik30 Re: sn po cc... 05.02.14, 14:26
      Rodziąłm SN po CC( 5 lat róznicy) jeśli nie ma przeciwskazań polecam, bardzo sie cieszę ze udalo mi sie rodzić SN chociaz bardzo się bałam, porodu i że cos sie stanie z dzieckiem.Wszystko jest w porządku.DOszłam do siebie duzo szybciej niż po CC.Polecamsmile
    • sko.wrona Re: sn po cc... 07.05.14, 01:46
      Nieśmiało pozwolę zasugerować, że jeśli myślisz o trzecim dziecku to spróbuj sn. Mi się nie udało, koleżance tak. Teraz mają już trzecie dziecko, a ja się nie mogę zdecydować.
      • gajmal Re: sn po cc... 11.07.14, 10:28
        Ja urodziłam sn po cc. Nie żałuję. Komfort nieporównywalny
    • mysliciel662 Re: sn po cc... 09.08.14, 16:21
      Po cc raczej robi się kolejną cesarkę.
      • ajkkaa Re: sn po cc... 11.10.14, 14:30
        Urodziłam sn po cc, a teraz jestem w trzeciej ciąży i też planuję snsmile
    • natali-aklos Re: sn po cc... 24.08.14, 14:20
      Jak będzie wyglądało wasze dziecko? Wiele par tuż przed narodzinami zadaje sobie to
      pytanie w kółko i w kółko. Od dziś można to sprawdzić za pomocą naszego programu.
      Wystarczy przesłać zdjęcia rodziców i program sam na podstawie analizy punktowej
      zdjęć wygeneruję zdjęcie waszego dziecka. Im lepszej jakości zdjęcie zostanie
      dostarczone, tym wyższy poziom prawdopodobieństwa trafności analizy.
      Zobacz jak będzie wyglądało twoje dziecko na: wyglad-dziecka.rox.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka