Dodaj do ulubionych

Druga cc-czy i dlaczego nisie wieksze ryzyko??

08.09.07, 15:49
No, wlasnie, chcialabym wiedziec czy faktycznie wykonanie drugiego
cc jest bardziej ryzykowne i jakie dodatkowe komplikacje niesie ze
soba, ktore przy pierwszej cc nie zagrazaja??
Obserwuj wątek
    • nati1011 Re: Druga cc-czy i dlaczego nisie wieksze ryzyko? 08.09.07, 21:03
      wykonanie 2 cc jest tak samo ryzykowne jak pierwszego. Po cięciu
      wycina się starą bliznę, więc zrost jest nowy.
      To raczej ciąża po cc jest odtrobinę bardziej ryzykowna. Istnieje
      minimalne ryzyko rozejści się blizny.
    • pasjanna Re: Druga cc-czy i dlaczego nisie wieksze ryzyko? 17.10.07, 23:42
      W przypadku porodu sn po pierwszym porodzie cc istnieje ryzyko
      pęknięcia macicy w miejscu szwu. Ja przed drugim cc miałam robione
      specjalne USG pod kątem oceny grubości blizny.
      Lekarze ocenili, że bezpieczniej będzie jeśli po raz drugi urodzę
      przez cc a nie sn.
    • enigmatic2 Re: Druga cc-czy i dlaczego nisie wieksze ryzyko? 19.10.07, 17:33
      To ryzyko się zwiększa, bo znów się nacina macicę i tym samym jeszcze bardziej
      się ją osłabia. to wszystko.
    • edith2 Re: Druga cc-czy i dlaczego nisie wieksze ryzyko? 15.06.08, 23:25
      minimalne ryzyko pęknięcia macicy. ale niestety czasem na kogoś wypada. na mnie
      wypadło. też czytałam na forum, że to rzadko się zdarza.
      • nati1011 Re: Druga cc-czy i dlaczego nisie wieksze ryzyko? 16.06.08, 10:30
        a mozesz coś blizej napisać. Pękła w ciaży czy podczas porodu? Mam
        nadzieję, ze skończyło sie dobrze.

Ja leżałam z kobietą, której pękła macica - poważnie - choć wcale
        nie miała cc.

Może należałoby uściślić, to ciąża po cc jest bardziej ryzkowana a
        nie samo 2 ciecie.
        • edith2 Re: Druga cc-czy i dlaczego nisie wieksze ryzyko? 17.06.08, 20:54
          w moim przypadku był to 35 tydz. ciąży. rozeszła się blizna po pierwszym cięciu
          i to zupełnie bezboleśnie. byłam na obserwacji w szpitalu i tam powiedziano mi,
          że pęknięcia nie można przegapić. na następny dzień po wyjściu ze szpitala
          poszłam na ktg i tu okazało się, że tętno dziecka spada i jest mało wód.
          urodziłam jeszcze w tym samym dniu przez cc - w innym szpitalu. bezpośrednią
          przyczyną cięcia było spadające tętno dziecka, po nacięciu brzucha widać było
          włosy mojej córeczki.faktem jest , że o tym, iż blizna jest słaba wiedziałam 2
          miesiące wcześniej. jednak lekarze w szpitalu mieli inne zdanie od mojego
          lekarza. życie pokazało , kto miał racje.
          moja córeczka żyje, choć jeszcze nam chorowała, chyba nie miało to związku z tym
          pęknięciem. nie dociekaliśmy tego. ważyła 1950 g. zastanawiałam się czy piać o
          tym na forum. gdy dowiedziałam się, że blizna jest słaba, szukałam informacji na
          forum i właściwie niczego nie znalazłam. stwierdziłam więc, że ryzyko jest
          minimalne i myślalam pozytywnie.wszystko co działo się później bardzo mnie
          zaskoczyło.piszę jednak, może komuś się to przyda.
          • nati1011 Re: Druga cc-czy i dlaczego nisie wieksze ryzyko? 18.06.08, 15:30
            dobrze że napisałaś. Zdarza się faktycznie żadko, ale jak widac
            zdarza sie. Na usg powinna być ocena stanu blizny, ale jaki jest
            poziom badań usg to wszyscy wiedzą sad(

Dobrze, ze skończyło sie szczesliwie. Pare tat temu była moda, zeby
            przez cc podawać oxytocynę, bo niby cesarka na zimno to źle, no i
            niektórzy podają oxy dziewczyną po cc. A to dopiero może spowodowac
            pekniecie macicy, bo te skurcze są bardzo silne i niekontrolowane.
            Warto to wiedzieć, bo przyjęcia oxy można odmówić.
          • azanna Edith 20.06.08, 11:21
            A jaka była przerwa (ile lat, miesięcy) pomiędzy cesarkami?
            • edith2 Re: Edith 21.06.08, 23:18
              4 lata między cc.
              • tebacha Re: Edith 26.06.08, 21:37
                To ja mam jeszcze pytanie do Ciebie. Podobno peknięcie macicy jest zagrożeniem
                życia matki. Woda zalewa narządy wewnetrzne. Czy ta woda wysączała Ci się przez
                bliznę??
                • tebacha Re: Edith 26.06.08, 21:39
                  Wody, nie wodasmile
                  • mamaaoli Re: Edith 29.06.08, 11:32
                    Jestem w ciąży po cc, miałam robioną ocenę blizny, jest cienka i w
                    piątek czeka mnie drugie cc - taka jest decyzja lekarza. Blizna
                    wyszła 1,6. Poprzednie cc miałam 4 lata temu.
                    • edith2 Re: Edith 06.07.08, 22:54
                      Byłam na obserwacji w szpitalu i tam mierzono tę bliznę wiele razy,każdy lekarz
                      miał inną wersję. Po tygodniu wypisano mnie i stwierdzono,że blizna "zachowuje
                      ciągłość". Na szczęście następnego dnia miałam zaplanowane badanie KTG w
                      gabinecie mojego lekarza prowadzącego, ono wykazało duże wahania tętna dziecka.
                      lekarz wykonał jeszcze badanie USG i stwierdził, że wód jest mało.skierował mnie
                      znowu do innego szpitala. tam potwierdziło się, że wahania w tętnie "płodu" są
                      duże i wykonano cc.Po nacięciu brzucha wyjaśniła się przyczyna wahań tętna -
                      macica była już pęknięta. a ja naprawdę nic nie czułam, chociaż zapewniano mnie
                      , że tego nie da się przegapić.trudno mi sobie wyobrazić, co by się stało, gdyby
                      nie to badanie KTG. Jestem wielką szczęściarą.
                      • aniulka8503 Re: Edith 07.07.08, 22:26
                        A po jakim czasie od pierwszej cesarki najlepiej zajść w ciążę? Ta
                        blizna z czasem jest lepsza? Bo ja chcę mieć dziecko drugie za 3-4
                        lata, a 5 miesięcy temu miałam cesarkę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka