magdalik 08.09.07, 15:49 No, wlasnie, chcialabym wiedziec czy faktycznie wykonanie drugiego cc jest bardziej ryzykowne i jakie dodatkowe komplikacje niesie ze soba, ktore przy pierwszej cc nie zagrazaja?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nati1011 Re: Druga cc-czy i dlaczego nisie wieksze ryzyko? 08.09.07, 21:03 wykonanie 2 cc jest tak samo ryzykowne jak pierwszego. Po cięciu wycina się starą bliznę, więc zrost jest nowy. To raczej ciąża po cc jest odtrobinę bardziej ryzykowna. Istnieje minimalne ryzyko rozejści się blizny. Odpowiedz Link
pasjanna Re: Druga cc-czy i dlaczego nisie wieksze ryzyko? 17.10.07, 23:42 W przypadku porodu sn po pierwszym porodzie cc istnieje ryzyko pęknięcia macicy w miejscu szwu. Ja przed drugim cc miałam robione specjalne USG pod kątem oceny grubości blizny. Lekarze ocenili, że bezpieczniej będzie jeśli po raz drugi urodzę przez cc a nie sn. Odpowiedz Link
enigmatic2 Re: Druga cc-czy i dlaczego nisie wieksze ryzyko? 19.10.07, 17:33 To ryzyko się zwiększa, bo znów się nacina macicę i tym samym jeszcze bardziej się ją osłabia. to wszystko. Odpowiedz Link
edith2 Re: Druga cc-czy i dlaczego nisie wieksze ryzyko? 15.06.08, 23:25 minimalne ryzyko pęknięcia macicy. ale niestety czasem na kogoś wypada. na mnie wypadło. też czytałam na forum, że to rzadko się zdarza. Odpowiedz Link
nati1011 Re: Druga cc-czy i dlaczego nisie wieksze ryzyko? 16.06.08, 10:30 a mozesz coś blizej napisać. Pękła w ciaży czy podczas porodu? Mam nadzieję, ze skończyło sie dobrze. Ja leżałam z kobietą, której pękła macica - poważnie - choć wcale nie miała cc. Może należałoby uściślić, to ciąża po cc jest bardziej ryzkowana a nie samo 2 ciecie. Odpowiedz Link
edith2 Re: Druga cc-czy i dlaczego nisie wieksze ryzyko? 17.06.08, 20:54 w moim przypadku był to 35 tydz. ciąży. rozeszła się blizna po pierwszym cięciu i to zupełnie bezboleśnie. byłam na obserwacji w szpitalu i tam powiedziano mi, że pęknięcia nie można przegapić. na następny dzień po wyjściu ze szpitala poszłam na ktg i tu okazało się, że tętno dziecka spada i jest mało wód. urodziłam jeszcze w tym samym dniu przez cc - w innym szpitalu. bezpośrednią przyczyną cięcia było spadające tętno dziecka, po nacięciu brzucha widać było włosy mojej córeczki.faktem jest , że o tym, iż blizna jest słaba wiedziałam 2 miesiące wcześniej. jednak lekarze w szpitalu mieli inne zdanie od mojego lekarza. życie pokazało , kto miał racje. moja córeczka żyje, choć jeszcze nam chorowała, chyba nie miało to związku z tym pęknięciem. nie dociekaliśmy tego. ważyła 1950 g. zastanawiałam się czy piać o tym na forum. gdy dowiedziałam się, że blizna jest słaba, szukałam informacji na forum i właściwie niczego nie znalazłam. stwierdziłam więc, że ryzyko jest minimalne i myślalam pozytywnie.wszystko co działo się później bardzo mnie zaskoczyło.piszę jednak, może komuś się to przyda. Odpowiedz Link
nati1011 Re: Druga cc-czy i dlaczego nisie wieksze ryzyko? 18.06.08, 15:30 dobrze że napisałaś. Zdarza się faktycznie żadko, ale jak widac zdarza sie. Na usg powinna być ocena stanu blizny, ale jaki jest poziom badań usg to wszyscy wiedzą ( Dobrze, ze skończyło sie szczesliwie. Pare tat temu była moda, zeby przez cc podawać oxytocynę, bo niby cesarka na zimno to źle, no i niektórzy podają oxy dziewczyną po cc. A to dopiero może spowodowac pekniecie macicy, bo te skurcze są bardzo silne i niekontrolowane. Warto to wiedzieć, bo przyjęcia oxy można odmówić. Odpowiedz Link
azanna Edith 20.06.08, 11:21 A jaka była przerwa (ile lat, miesięcy) pomiędzy cesarkami? Odpowiedz Link
tebacha Re: Edith 26.06.08, 21:37 To ja mam jeszcze pytanie do Ciebie. Podobno peknięcie macicy jest zagrożeniem życia matki. Woda zalewa narządy wewnetrzne. Czy ta woda wysączała Ci się przez bliznę?? Odpowiedz Link
mamaaoli Re: Edith 29.06.08, 11:32 Jestem w ciąży po cc, miałam robioną ocenę blizny, jest cienka i w piątek czeka mnie drugie cc - taka jest decyzja lekarza. Blizna wyszła 1,6. Poprzednie cc miałam 4 lata temu. Odpowiedz Link
edith2 Re: Edith 06.07.08, 22:54 Byłam na obserwacji w szpitalu i tam mierzono tę bliznę wiele razy,każdy lekarz miał inną wersję. Po tygodniu wypisano mnie i stwierdzono,że blizna "zachowuje ciągłość". Na szczęście następnego dnia miałam zaplanowane badanie KTG w gabinecie mojego lekarza prowadzącego, ono wykazało duże wahania tętna dziecka. lekarz wykonał jeszcze badanie USG i stwierdził, że wód jest mało.skierował mnie znowu do innego szpitala. tam potwierdziło się, że wahania w tętnie "płodu" są duże i wykonano cc.Po nacięciu brzucha wyjaśniła się przyczyna wahań tętna - macica była już pęknięta. a ja naprawdę nic nie czułam, chociaż zapewniano mnie , że tego nie da się przegapić.trudno mi sobie wyobrazić, co by się stało, gdyby nie to badanie KTG. Jestem wielką szczęściarą. Odpowiedz Link
aniulka8503 Re: Edith 07.07.08, 22:26 A po jakim czasie od pierwszej cesarki najlepiej zajść w ciążę? Ta blizna z czasem jest lepsza? Bo ja chcę mieć dziecko drugie za 3-4 lata, a 5 miesięcy temu miałam cesarkę. Odpowiedz Link