Dodaj do ulubionych

extras typu ząb

01.08.14, 10:38
dziewczyny, jest sytuacja taka
przyszła do nas informacja sms- poszłam z małą do dentysty ma chory ząb, leczenie kosztuje ok 700 złotych, przyślij mi na konto połowę kwoty...
czy można bez wcześniejszej konsultacji zażądać takiej kwoty? przecież to są jakieś chore pieniądze, a może się mylę ?

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • wielo.rybia Re: extras typu ząb 01.08.14, 12:31
      no coz, chorego zeba nie da sie zaplanowac i przewidziec, leczenie zebow jest drogie to wydaje sie bardzo ale nie wiadomo co sie dziecieiu stalo - zawsze mozna podejsc do tego dentysty i zapytac sie o szczegoly, to jest wlasnie ten przypadek wspoldecydowania o leczeniu skoro matka chce zeby sie dokladal (przy ograniczonych prawach)

nie wiem jakie macie uklady, byc moze wlasnie takie ze w razie potrzeby ojciec doklada sie do wydatkow takich wlasnie a placi mniejsze alimenty miesieczne

no ale w sumie to placi alimenty i to wlasnie z tych srodkow powinno byc to pokkryte nie? a z drugiej strony nie placi za malo albo nie wnosil niedawno o ich obnizenie?smile - to jest z przekasem, bo wiem ze ojcom alimentarzom zawsze sie wydaje ze placa za duzo i matki wydaja na wacikismile

a tak serio, coz, powiem ci ze ja bym sie o kase nie opomniala, raz poprosilam o dolozenie sie do zakupu, wypomnial mi to w pismie procesowymsmile
    • jarzebinka_80 Re: extras typu ząb 01.08.14, 12:43
      takich spraw nie załatwia się smsami, tylko należy zadzwonić i pogadać o sprawie. 700 zł to niemała kwota ale wiem, że za zęby niestety słono się płaci.
      wątpię też żeby matka była w stanie pokryć extra-koszty (takie jak np. ten) z pieniędzy otrzymywanych w ramach zasądzonych alimentów.

ja bym oczywiście się dorzuciła ale tylko wtedy gdybym wiedziała dokładnie co za te 700 zł zostało zrobione.

• optymist75 Re: extras typu ząb 01.08.14, 12:59
        jarzebinka_80 napisała:

> takich spraw nie załatwia się smsami, tylko należy zadzwonić i pogadać o sprawi
        > e. 700 zł to niemała kwota ale wiem, że za zęby niestety słono się płaci.

Wlasnie,nalezaloby chociaz zadzwonicuncertain

My mielismy taka sytuacje.
        Eks podala kwote 5000 zl za aparat na zeby przez mlodego .
        Nie pamietam juz czy M mial cala kwote uiscic czy polowewinkwinkwink
        W kazdym razie udal sie z nim na wizyte do ortodonty .Chlopak krzywych zebow nie mial,nie seplenil ,jest mala wada ale mozna z tym zyc(ja i M zyjemy).
        Do dnia dzisiejszego chlopak nie nosi ani taniego ani 5000 wartego aparatu.
        To pokazuje ,ze nalezy samemu pogadac z lekarzem a nie slepo wierzyc eks...
    • braktalentu Re: extras typu ząb 01.08.14, 13:10
      Jak słusznie zauważyły dziewczyny chorego zęba nie da się zaplanować, ale jak się ma ograniczony budżet to można zaplanować znalezienie sensowego dentysty w ramach ubezpieczenia i o ewentualnym leczeniu prywatnym decydować po konsultacji z drugim rodzicem, a nie poprzez postawienie pod murem.
    • edw-ina Re: extras typu ząb 01.08.14, 13:30
      do tej pory extras rozumiałam jako wypad na narty czy choćby do aquaparku, a nie leczenie zęba..., ale ok - przełamać niechęć do ex, umówić się do dentysty, dowiedzieć się o co dokładnie chodzi, po czym podzielić kwotę na dwa. Dodatkowo z tym nie zwlekać, bo problemy z uzębieniem mają to do siebie, że zaniedbane stają większe w bardzo szybkim tempie, a co za tym idzie coraz bardziej kosztowne.
      • belzebubel Re: extras typu ząb 01.08.14, 13:47
        ok, po prostu każdy ma jakis budżet i wyskoczyc na zawołanie z 350 zlotych nie jest latwo. Uważam, ze takie rzeczy trzeba konsultować - dziecko nie musi chodzić do prywatnego dentysty - ją nie stać na ząb za 700 stów, ale na pol już tak. Nie obchodzi jej, czy jest kasa po drugiej stronie, czy nie. byłam ciekawa opinii - wiadomo, ze zęby trzeba leczyć i tego nikt nie kwestionuje.
        u nas opieka jest naprzemienna i - uwaga - Kiedy my idziemy z małą do specjalisty czy prywatnie - ona nigdy nie oddaje.
        • wielo.rybia Re: extras typu ząb 01.08.14, 13:50
          oj obawiam sie ze w takim razie jak sie nie dolozycie to bedziecie placic caloscsmile bo przeciez wy pojdziecie do specjalisty jak ona nie pojdzie i od niej nie zawolacie - w sumie dziwny uklad
          chyba nigdy nie zrozumiem zasad opieki naprzemiennej
          • belzebubel Re: extras typu ząb 01.08.14, 14:08
            wiesz, jak się trafi na uczciwą eks to nie ma kłopotów, u nas niestety jest egzemplarz, ktory w rozliczeniu podrzuca rachunki z apteki za swoje lekarstwa, albo zawyża cenę leku czterokrotnie ... i nie piszę tego z jakąś satysfakcją, ze ona taka be, a my fajni, nie o to chodzi.
            U nas bol ucha, to nasz klopot, nie jej - u niej tak samo wink
    • proszepani13 Re: extras typu ząb 01.08.14, 14:09
      PO w uzasadnieniu zasądzonych alimentów miał jasno napisane, że wysokość jest taka a taka (wyższa niż wnosił oczywiście), ponieważ ma pokryć wszelkie wydatki związane z dziećmi. I tu było wypunktowane: jedzenie, rachunki, lekarze i rozrywki m.in. Oczywiście gdy dochodziło co do czego to albo dasz na okulary, albo okularów nie będzie. PO jak miał to dawał, jak nie miał to pożyczał i dawał. Czy to w porządku? Moim zdaniem tak jeśli umówimy się, że będzie to potrącane później z wysokości alimentów (szczególnie przy opiece naprzemiennej, gdzie ojciec płaci, mimo że połowę czasu spędza z dziećmi - tu za wszystkie extrasy powinno płacić się tylko i wyłącznie z alimentów).
    • karolana Re: extras typu ząb 01.08.14, 17:06
      700 zł za zęba? W liczbie pojedynczej? Wybaczcie ale dla mnie to kwota porażająca.
      My chodzimy z dziećmi na NFZ do pani, która specjalizuje się w leczeniu dzieci i kobiet w ciąży, jest doskonałą specjalistką i ma bardzo dobre materiały.
      Płacimy tyle co za dojazd.
      Gdyby ex wyskoczyła z takim żądaniem zostałaby baaaardzo dokładnie sprawdzone co tak naprawdę ma być opłacone z tych pieniędzy.
      A potem poszukalibyśmy innej opcji.
      Na pewno nie wyskakiwalibyśmy z kasy na smsa.
    • liz-beauty Re: extras typu ząb 01.08.14, 19:26
      Wierze, ze leczenie jednego zeba moze tyle kosztowac, bo M nie tak dawno temu zaplacil nawet stowe wiecej za leczenie kanalowe jednego z zebow Mlodego. Samotnej matki nie poprosil o zaplacenie polowywink Fakt, ze Mlody wybral najdrozszy gabinet w miescie, znieczulonko takie, smakie i filmy wyswietlane na suficie w czasie borowania. Gdybysmy go leczyli na NFZ to juz by zebow nie mial, taki wrazliwy na bol wink Jesli nie macie kasy, poszukajcie tanszego specjalisty - moze sie okazac, ze za 350, 400 tez sie da wyleczyc ten zab. Odnosze wrazenie, ze za prywatne uslugi medyczne czasami placi sie wiecej z powodu luksusowych gabinetow i wypasionej poczekalni z klimatyzacja. W moim miescie roznice np za wizyte u ginekologa od 50 do 150 zl.
      • belzebubel Re: extras typu ząb 01.08.14, 19:49
        ja nie wiem, czy siedmiolatek może mieć juz leczenie kanałowe... smile
        • edw-ina Re: extras typu ząb 01.08.14, 20:23
          Ale mogą być inne kwestie (czego nie życzę), np. zapalenie okostnej czy jakkolwiek się to zwie. Przełknijcie złość i spróbujcie dogadać się z ex odnośnie ogólnie leczenia młodego, bo to dziecko najbardziej na tym ucierpi. Ustalcie kto za co jest odpowiedzialny, kto za co płaci itp., bo to nie może być tak, że każdy sobie coś robi.
          Wiesz, my specjalnie wybraliśmy tak pediatrę, by miała w jednym ręku wszystkie kwestie zdrowotne małej, od zwykłych wizyt kontrolnych, przez wszelkie infekcje, badania specjalistyczne, szczepienia itp. Bo to naprawdę trzeba mieć pod kontrolą i w jednym ręku.
          • belzebubel Re: extras typu ząb 01.08.14, 22:48
            dogadać to się mozna z kims, kto chce rozmawiać, a nie informuje o swoich dokonaniach, piszesz, że Wy ustaliliście - w tym przypadku nie ma ustaleń, dziecko jest ciągane przez matkę od szamanów po prywatnych specjalistow, leczone ziołami a potem antybiotykami na potęgę,. Moj chłop nie ma nic do powiedzenia specjalnie, bo przecież matka wie najlepiej, nieważne, ze raz daje chińskie zioła przez pół roku, a potem cztery antybiotyki pod rząd.
            W przypadku zęba nie ma żadnych rewelacji i sensacji, chodzi o plombę i lakowanie. można to zrobić na fundusz za niewielką kwotę. Po prostu ta jaskrawa sytuacja uwypukla złą organizację pewnych sytuacji. O ile można przeboleć mniejsze kwoty, chociaż wynikają tak samo z decyzji bez konsultacji ( dla świętego spokoju), tak wyłożenie nieprzewidzianej kasy z dnia na dzień naświetla patologię ich układu. Dzięki za rady smile
        • mw144 Re: extras typu ząb 04.08.14, 11:11
          Może młody sobie plombę ze złota zażyczyłtongue_out 700 zł za zęba u 7 latka przekracza moją wyobraźnię.
          • chalsia Re: extras typu ząb 04.08.14, 11:19
            no właśnie - plomba i lakowanie u 7-miolatka za 700 zł?
            to jakaś ściema
    • nangaparbat3 Re: extras typu ząb 06.08.14, 00:36
      Gdyby chodziło o moje dziecko, to przede wszystkim chcialabym wiedzieć, co sie stalo, czy coś poważnego - z troski o dziecko. I z takiej rozmowy mozna by się miękko i niejako przy okazji dowiedzieć, o co chodzi, i dlaczego tak drogo. A potem porozmawiać, czy nie da sie taniej.
      Kolejność ma znaczenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka