16.10.06, 23:24
Zastanawialo mnie jak wygladalby pojedynek miedzy AR 156 2.5V6 i BMW 325i
oraz 525i. Oczywiscie zeby bylo sprawiedliwie bierzemy pod uwage tylko
manualne skrzynie biegow.
Troche teorii:

www.zeperfs.com/duel89-10.htm - 325i vs. 156 V6
www.zeperfs.com/duel99-10.htm - 525i vs. 156 V6

Hmm... dosc wyrownana walka :)

Ciekawe ze 525i ma lepszy czas do setki niz 325i ale to chyba kwestia
przelozen skrzyni i mostu.

I jeszcze jeden ciekawy pojedynek:

www.zeperfs.com/duel103-431.htm - 540i vs. 156 GTA

Tu juz GTA mocno dostaje od starej bety ale zaskoczyly mnie pozytywnie wyniki
GTA od 80 do 120 na 4 i 6 biegu, tym bardziej ze oba auta maja
skrzynie "szostki".

Jeszcze jedno pytanie jakie sie nasuwa: czemu AR majac w kazdej z
przedstawionych powyzej sytuacji lepszy stosunek mocy do wagi przegrywa w
ogolnym rozrachunku z BMW? Tu chyba wlasnie widac wyzszosc RWD :)
Obserwuj wątek
    • alcol Re: Symulacja 17.10.06, 08:18
      3 w tej konfrontacji wypada faktycznie odrobine lepiej ale 5 praktycznie w
      większosci konkurencji przegrywa. W warunkach drogowych (nie mam na myśli tutaj
      ścigania spod świateł)przegrałaby raczej mocniej niż 156 z 3.

Zestawienie 540i z GTA jest troche nie fair chociażby ze wzgledu na dużą
      dysproporcje w pojemności ale również mocy i max. momencie obrotowym. Ale czy
      mocno dostaje(sic!) tego bym nie powiedział - na światłach 5 odjechałaby troche
      ale elastyczność pomimo w/w dużych róznic wyglada obiecująco. Uważam, że
      zdecydowanie bardziej na miejscu byłoby porównanie np 530i z GTA chociażby
      dlatego, ze parametry silnika są podobne. Faktem jest, ze 5 jest troche za duża
      i za ciężka do porównań z 156, którejmodpowiednikiem w BMW zdecydownie jest
      seria 3.

pzdr
    • maliek Re: Symulacja 17.10.06, 09:19
      Zgadzam się z kolegą. Porównanie 540 z GTA jest trochę nie na miejscu.
      Wystarczy zobaczyć różnicę momentów obrotowych. 120 Nm na korzyść 540 robi
      swoje przy przyspieszaniu od 0 do 100 itp. Patrząc natomiast na przyspieszenia
      od 80 do 120 na poszczególnych biegach widać, że silnik Alfy jest bardziej
      elastyczny i na torze to właśnie ona była by chyba górą?
      Przy porównaniu 525 i 156 to raczej Alfa jest trochę lepsza a w przypadku 325
      stwierdziłbym, że jest remis. Alfa przegrywa w przypadku przyspieszeń na
      najwyższym biegu i nie jest to dla mnie dziwne, bo silnik 2,5 na szóstym biegu
      ma niskie obroty (jak na ten silnik).
      Nie zgodziłbym się ze stwierdzeniem, że Alfa w ogólnym rozrachunku przegrywa.
      540 Pomimo większego i silniejszego silnika nie odstaje mocno od Alfy. W tym
      porównaniu nie widać przewagi RWD nad FWD. To trzeba by ocenić na torze. Ten
      test to przyśpieszenia na prostej i badanie elastyczności. Jak już to wcześniej
      pisałem przy normalnej jeździe nie odczuwasz różnicy pomiędzy RWD i FWD,
      zresztą nawet na torze widać, że samochody z, FWD czyli Alfy, Hondy nawiązywały
      równorzędną walkę z BMW.
      • streetfighter69 Re: Symulacja 17.10.06, 12:40
        Co do porownania GTA i 540i to wydaje mi sie ze jest ono sprawiedliwe. Zwroccie
        uwage na to ze stosunek masy do mocy jest na korzysc Alfy (BMW 6.07kg na 1KM,
        AR 5.75kg na 1KM). W ten sposob masa Alfy GTA rownowazy przewage mocy i momentu
        540i. 1410kg Alfy vs. 1605kg BMW - to jednak jest spora roznica.
        Co do przewagi RWD to jest ona widoczna przede wszystkim na starcie, podczas
        jazdy z wiekszymi predkosciami juz mniej. Jak doskonale wiecie, chodzi o to ze
        przy starcie tylne kola dociskane sa do podloza, a przednie sa od niego
        odrywane. Jezeli wiec auto ma naped na tyl to ma na starcie o wiele lepsza
        trakcje i mniejsze straty spowodowane kreceniem sie kol w miejscu. Stad moim
        zdaniem wynika przewaga 540i na Alfa GTA w konfrontacji 0-100.
        Zauwazcie tez ze postawilem obok siebie auta z dwoch roznych epok. GTA to
        poczatek XXI-go wieku, a 540i to pierwsza polowa lat 90-tych. Uznalem ze to
        dodatkowa przewaga dla Alfy.
        530i z tamtego okresu nie ma sensu porownywac do GTA bo 3-litrowy V8 ma
        zaledwie 218KM wobec 250KM AR.
        Najlepszym rozwiazaniem byloby postawienie "na kresce" AR 156 GTA z nowym BMW
        E90 330i. Oto symulacja wyscigu:

www.zeperfs.com/duel1302-431.htm
        Wszystkie parametry (moc, moment, masa) bardzo zblizone. Porownanie jak
        najbardziej sprawiedliwe. I podobnie jak wczesniej: przespieszenie i predkosc
        po stronie BMW, w elastycznosci gora Alfa.
        • streetfighter69 Re: Symulacja 17.10.06, 12:52
          530i E39 (231 KM) mozna sprawiedliwie porownywac z AR 166 3.0 V6 (226 KM)

www.zeperfs.com/duel101-18.htm
          • streetfighter69 Re: Symulacja 17.10.06, 13:00
            Tu calkiem ciekawy match pomiedzy trzema autami o zblizonych mozliwosciach:

www.zeperfs.com/match.php?Id1=103&Id2=431&Id3=1302&
            • streetfighter69 Re: Symulacja 17.10.06, 13:16
              Ta ustawka mnie troszke zaskoczyla:

www.zeperfs.com/duel1346-568.htm
              Brera 2.2 JTS 185 mimo duzej teoretycznej przewagi przegrywa w przyspieszeniach
              ze starym 320i a w elastycznosci zaledwie remisuje? Spodziewalem sie wiecej po
              Brerce z tym silnikiem, tym bardziej ze 320i daleko do wyscigowki...
              • streetfighter69 Re: Symulacja 17.10.06, 13:21
                www.zeperfs.com/duel1346-155.htm
                Panowie, co jest z ta Brera 2.2JTS? Dostaje taki wpierdol nawet od Punciaka
                HGT??? Czy Brera z tym silnikiem naprawde tak marnie jezdzi?
                • rtb28 Re: Symulacja 17.10.06, 17:43
                  Hmmm, bardzo ciekawe porównanie. Jako były posiadacz 156 v6 (obenie między
                  innymi 2,4 jtd, troche mnie to dziwi. Mieszkam w Kielcach i czesto jeżdze sobie
                  po naszymn torze i tak sie zastanawiam nad wartoścami tych pomiarów i musze Ci
                  powiedzieć kolego drogi że 8 sekund to chyba musieli mieć jakich feralny
                  egzemplarz. W tym silniku mój nalepszy czas jaki mi się udało osiagnąć do 100
                  do 6,97 (dokładne urządzenie pomiarowe i seryjne ogumienie), nie wiem ale 8
                  sekund to przesada dajmy temu spokój bo to mnie śmieszy (chyba że testujący
                  Alfe ważył ze 200 kg to może wtedy) bo ja podczas prób zawsze schodziłem grubo
                  poniżej 8s. i tak sie zastanawiam to według tych pomiarów powinienem spokojnie
                  dorównać w przyśpieszeniu sporo mocniejszej GTA a miałem okazje stanąć na z nią
                  na torze (kawałek prostej Tor Kielce) kilka prób i gość bez najmiejszego
                  problemu mnie przechodził.Zmierzylismy i jego parametry , wykręcił 6,16 s do
                  setki (zaznaczam że wykorzystywaliśmy w pełni profesjonalne urządzenie
                  pomiarowe). Ciekowastka - testwaliśmy mojego drugiego dieselka 320d e46
                  kompakcika seryjne 150km i wykręciliśmy 8,4 sekundy (lepiej o 0,5 s niż w
                  instrukcji-rok temu), a ostatniu 156 2,4 jtd (nalepszy czas jaki wykręciłem to
                  9,7).Fajna zabawa ale niestety nie można zmierzyć prędkości maksymalnej gdyż
                  niema odpowiednio długich prostych.
                  • streetfighter69 Re: Symulacja 17.10.06, 18:47
                    RTB28, z ciekawosci zapytam: jakie urzadzenie pomiarowe dawalo takie czasy?
                    Prosze podaj nazwe. Auta w pelni seryjne?
                    320d az tak bardzo odchodzi 156 2.4jtd na setce?
                    • rtb28 Re: Symulacja 17.10.06, 19:25
                      Urządzenie się nazywa AKCELEROMETR
                    • rtb28 Re: Symulacja 17.10.06, 19:34
                      -sory-AKCELEROMETR ACC 2000- zakupiony u pana Goduli w Krakowie -polecam,
                      mierzy nie tylko przyśpieszenia ale i inne parametry-jest naprawde bardzo
                      prezyzyjny. BMW ma seryjnie 8,9 do setki, a Alfa 9,4-niestety jest ciężka moja
                      dysponuje mocą 140km, natomiast bmw 150km ale trzeba przyznać że akurat bez
                      problemu daje sobie rade z Alfa, ale tutaj raczej powinna startować do niej 150
                      konna 147-ka. Podejrzewam (przynajmniej na papierze)że 156 2,4 jtd (175km)
                      sobie by z nią poradziła.
                      • damianar Re: Symulacja 17.10.06, 19:38
                        A ile płaciłes za akcelerometr?
                        • rtb28 Re: Symulacja 17.10.06, 19:52
                          Urządzenie niestety nie jest moje tylko kolegi, ale płacił za nie z tego co
                          pamiętam około 1000 zł.
                  • damianar Re: Symulacja 19.10.06, 19:34
                    A ile kosztuje wjazd na tor w kielcach?
                • damianar Re: Symulacja 17.10.06, 17:52
                  Brera przegrywa poniewaz jest troche ciężka.
                  • alcol Re: Symulacja 17.10.06, 21:51
                    > Brera przegrywa poniewaz jest troche ciężka.

Trochę ciężka to mało powiedziane :( mnie równiez ten fakt smuci.
                    Podobnie jest z wersją 3,2l - przegrywa z konkurencją pod względem osiągów i spalania a nadrabia stylem - niestety :(
                    • streetfighter69 Re: Symulacja 17.10.06, 22:05
                      Nadrabia stylem - czyli nadaje sie glownie do lansu na nadmorskich bulwarach ;)
                      Szkoda, bo wyglada na bardzo szybki woz.

PS. Ile to wazy?
                • ttomee Re: Symulacja 17.10.06, 22:31
                  jak pamiętam wpierdol od punciaka HGT dostawał porszak
                  • streetfighter69 Re: Symulacja 18.10.06, 08:29
                    > jak pamiętam wpierdol od punciaka HGT dostawał porszak

ktory? 924/944? ;)
    • tomek_531 Re: Symulacja 19.10.06, 10:04
      Witam !
      Z tego co wiem to beemki reguarnie dostawały w p.. na torze w wyścigach
      samochodów turystycznych. Dostawaly oczywiscie od Alf. Więc gdzie ta przewaga
      tylnego napędu ?
      Alfy 156 byly tuningowane do 250 koni zdaje się silniki fabryczne 2.0. Musialbym
      poszukać więcej danych.
      Ale fakty mówią za siebie :)))
      Pozdr.
      • streetfighter69 Re: Symulacja 19.10.06, 15:23
        > Z tego co wiem to beemki reguarnie dostawały w p.. na torze w wyścigach
        > samochodów turystycznych. Dostawaly oczywiscie od Alf.

Z tego co wiem to ostatnio beemki kroluja w tych wyscigach a Alfy sa daleko za
        nimi, ba, sa nawet za Seatami i Chevroletami. Uaktualnij wiedze ;)
        • streetfighter69 Re: Symulacja 19.10.06, 15:29
          Mowie oczywiscie o wyscigach FIA WTCC.

Sytuacja w tabeli producentow:

1 BMW 221
          2 SEAT 211
          3 Alfa Romeo 147
          4 Chevrolet 120

Zrodlo: www.fiawtcc.com/
          • tomek_531 Re: Symulacja 19.10.06, 22:39
            Witam !
            Ooo, widzę, że wreszcie BMW zaczęło zwyciężać - wreszcie :)
            A tu jest link do wyników z lat '98-04 - ciekawe kto byl wtedy pierwszy...
            "
            http://www.alfaromeo.com/cgi-bin/pbrand.dll/ALFAROMEO_COM/sport/sport.jsp?BV_SessionID=@@@@1967326643.1161289767@@@@&BV_EngineID=ccceaddjeffdjfkcefecejgdfiidgnm.0&categoryOID=-1073792485&contentOID=1074028996
            "
            Lata lecą, zmieniają się wyniki...
            To boli ale bmw dostawało w d..., teraz jest odwrotnie i dobrze, wyścigi zawsze
            mnie nudziły auta jeżdzą ciągle w kólko :))
            Pozdr.
            • tomek_531 Re: Symulacja 19.10.06, 22:40
              tomek_531 napisała:

> Witam !
              > Ooo, widzę, że wreszcie BMW zaczęło zwyciężać - wreszcie :)
              > A tu jest link do wyników z lat '98-04 - ciekawe kto byl wtedy pierwszy...
              > "
              >
              www.alfaromeo.com/cgi-bin/pbrand.dll/ALFAROMEO_COM/sport/sport.jsp?BV_SessionID=@@@@1967326643.1161289767@@@@&BV_EngineID=ccceaddjeffdjfkcefecejgdfiidg
              > nm.0&categoryOID=-1073792485&contentOID=1074028996
              > "
              > Lata lecą, zmieniają się wyniki...
              > To boli ale bmw dostawało w d..., teraz jest odwrotnie i dobrze, wyścigi zawsze
              > mnie nudziły auta jeżdzą ciągle w kólko :))
              > Pozdr.
              Oj, link się nieprawidłowo wpisał. Jeszcze raz:
              http://www.alfaromeo.com/cgi-bin/pbrand.dll/ALFAROMEO_COM/sport/sport.jsp?BV_SessionID=@@@@1967326643.1161289767@@@@&BV_EngineID=ccceaddjeffdjfkcefecejgdfiidgnm.0&categoryOID=-1073792485&contentOID=1074028996
            • malgoska1 Re: Symulacja 20.10.06, 06:59
              Witam.

> wyścigi zawsze mnie nudziły auta jeżdzą ciągle w kólko

Wyścigi nudne? Jest jeszcze niezwykle emojonujące 1/4 mili. ;)))

Pozdrawiam,
              Maciej Loret
          • maliek Re: Symulacja 20.10.06, 07:28
            Z tego co wiem to Alfa chyba w tym sezonie jako zespół fabryczny nie wystawia
            samochodów.
            • streetfighter69 Re: Symulacja 20.10.06, 11:00
              Jest jeszcze inna sprawa. Wyscigi trwaja 2h i za kazdym razem auta sa
              przygotowywane od podstaw. Tak wiec rzeczywiscie da sie ocenic tylko ich
              performance. Natomiast uzytkowanie auta na codzien wymaga czegos wiecej niz
              tylko dobrych czasow okrazenia. Tego na torze sie juz nie sprawdzi. Pozostaje
              tez kwestia kierowcow - byc moze w poprzednich sezonach AR miala lepszy team.
              Przykladem Valentino Rossi z Moto GP - twierdzili z poczatku ze wygrywa bo
              honda jest de best, ale przesiadl sie na yamaszke i dominowal tak samo.
              Podejrzewam ze na Ducati tez bylby pierwszy. To po prostu kwestia jezdzca a nie
              maszyny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka