Dodaj do ulubionych

Akumulator

16.11.13, 21:45
No i właśnie wczoraj mi klęknął. Po postoju w pracy ledwo zakręcił, więc pozostało odpalenie z kabli od zawezwanego taksówkarza i szybki telefon do mechanika, na poniedziałek ma być nowy. Wytrzymał 3 lata, był oryginalny fordowski (60 Ah, 590 A). Dziwne że tak krótko, bo w poprzednim Focusie 5 latek (też oryginał Forda) jeszcze u kolegi ma się dobrze, tyle że to 1,6 benzyna, u mnie 2,0 diesel. Dodam, że alternator i układ ładowania są ok.
Kilku znajomych jakoś tak powymieniało po 2-3 latach, bo też popadały nagle, nie wiem, czy to zbieg okoliczności, czy jakość tak się obniżyła.
Obserwuj wątek
    • qqbek Wiem, że zabrzmię... 16.11.13, 22:52
      ...jak jakiś paranoik, ale gwarancja w UE to dwa lata.
      Skoro twój wytrzymał trzy, to znaczy, że eksploatowałeś go na 66,7% tego, co przyjęli za pewnik księgowi producenta ;)
      W BMW mam jeden akumulator.
      Kupiłem tuż po kupnie samochodu (ponad 7 lat temu).
      Nadal pali "na dotyk", zobaczymy jak będzie przy mrozach, ale rok temu było bez najmniejszych problemów.
      Fakt - benzyna, ale... i auto nienajnowsze i eksploatacja dość specyficzna (jako, że żona jest nadal na wychowawczym jeżdżę często tym, co łatwiej wyprowadzić z podjazdu... co oznacza, że czasami BMW "kibluje" w garażu i tydzień-dwa, zanim się doczeka przejażdżki).
    • sven_b Re: Akumulator 17.11.13, 12:30
      Jeżeli nie za późno niech zamówi Panasonic lub Yuasa.
      We wrześniu w jednym z aut w rodzinie obchodziliśmy 10-lecie tego drugiego.
      To OEM w japończykach. W ofercie jest 60-tka dedykowana do fordów.
      • bassooner Re: Akumulator 17.11.13, 12:45
        ja astrę kupiłem w 2003 roku, akumulator już był - boscha... i jest do tej pory, autko stoi od 2003 na dworze... ;-)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka