czawez 13.11.07, 20:44 Przed zakupem jestem ciekawy Waszych opini. Będę wdzięczny za każdą uwagę. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bassooner Re: Saab 9-3 2.2 TiD - co myślicie? 13.11.07, 21:01 Co ja myślę...ja myślę bardzo rzadko, a i wtedy tylko, to co mi się podoba i już...;-))) A co to za diesel ? Czasami nie ten co w Vectrze i nie na podwoziu Vectry??? Bo jeżeli tak, to ja nie wiem czy warto płacić ino za sam design. Odpowiedz Link
czawez Re: Saab 9-3 2.2 TiD - co myślicie? 13.11.07, 21:10 Ten sam silnik. W Oplu oznaczony jako 2.2 DTI, a podwozie to nie wiem. Odpowiedz Link
drpawelek Re: Saab 9-3 2.2 TiD - co myślicie? 14.11.07, 00:17 Plyta podlogowa jest ta sama, ale roznice sa ogromne, wiec nie przekreslalbym samochodu tylko z tego powodu. To jeden z najlepszych (moze nawet najlepszy) przednionapedowcow na rynku, w przeciwienstwie do Vectry, czy naszego amerykanskiego Malibu. Rzeczywiscie - placi sie za design i za dobra obsluge u dilera. Niezawodnosc - na poziomie nisko/srednim, pewnie nie gorsza niz volvo albo audi. Ogolnie, to troche za duzo wyrafinowanej technologii nie wrozy dobrze na przyszlosc. A silnik diesla w Saabie? Prawdziwy Saab powinien miec czterocylindrovy silnik turbo - w tym modelu najlepiej w wersji high-pressure (2.0T, 210hp). Wtedy pali bardzo malo, a zbiera sie doskonale, zwlaszcza na 2-3 biegu - na poziomie wielu aut "sportowych" i niewiele gorzej od Aero V6. W dodatku nie posiada klopotliwego przedniego spojlera. Modele 2003 uwazane sa za bardziej zawodne niz pozniejsze, chociaz moj 2003 byl fantastyczny. Podobno trzeba unikac automatow. Co jeszcze? Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: Saab 9-3 2.2 TiD - co myślicie? 13.11.07, 21:38 1. Jezeli na gwaracji, to wylacznie jak masz duzo wolnego czasu na jezdzenie do serwisu. 2. Jezeli bez gwarancji to wylacznie jezeli jest za darmo a obecny wlasciciel daje Ci jakies pieniadze za to ze sie pozbyje tego grata. Wlascicel 9-3... Odpowiedz Link
bassooner Re: Saab 9-3 2.2 TiD - co myślicie? 13.11.07, 21:42 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14718&w=71483023 Tu jest link do oceny 93...bo pewnieś nie na bieżąco...;-))) Odpowiedz Link
civic_06 Re: Saab 9-3 2.2 TiD - co myślicie? 14.11.07, 07:25 marekatlanta71 napisał: > 1. Jezeli na gwaracji, to wylacznie jak masz duzo wolnego czasu na jezdzenie do > serwisu. > > 2. Jezeli bez gwarancji to wylacznie jezeli jest za darmo a obecny wlasciciel > daje Ci jakies pieniadze za to ze sie pozbyje tego grata. > > > Wlascicel 9-3... Nie chce mi sie historycznego watku szukac i zazwyczaj daleki jestem od opinii typu "A nie mowilem" ale tu powstrzymac sie nie moge: A nie mowilem trzymaj sie z dala od Saaba! Odpowiedz Link
czawez Re: Saab 9-3 2.2 TiD - co myślicie? 14.11.07, 17:34 Dziękuje wszystkim. Wypowiedzi są jednoznaczne. Tylko, że ja zawsze pod prąd:-)) Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: Saab 9-3 2.2 TiD - co myślicie? 14.11.07, 19:21 Ja tez, ale czasem szkoda cierpliwosci. Saab jak jezdzi jest rewelacyjnym samochodem - rewelacyjne przyspieszenie, wspaniale wyposazenie, rewelacyjne zachowanie na jezdni, niesamowicie wygodne siedzenia. Tylko niestety raz na kilka miesiecy przypomina sobie o swojej "saabowatosci" i pokazuje rogi. Odpowiedz Link
czawez Re: Saab 9-3 2.2 TiD - co myślicie? 28.12.07, 02:25 Żeby nie zapeszyć... Do tej pory jestem zachwycony. Wspaniale się prowadzi, super wygląda i bardzo fajnie ciągnie. Wyprzedzanie to przyjemność. Spalanie na trasie przy 120/130 km/h około 6,5 l. Miasto 8,5 do 9,00 l/100km. Nie posłuchałem, kupiłem i zauroczenie trwa! Odpowiedz Link
typson Re: Saab 9-3 2.2 TiD - co myślicie? 28.12.07, 03:01 to super. Myśle, ze jesli auto sie podoba i sprawia tyle przyjemnosci to można przełknąć różnej maści awarie i inne takie "drobiazgi" zwłaszcza, dopóki nie sa to zdarzenia unieruchamiające Cię w szczerym polu. Czyli, jesli powyższe jest spełnione, to sraj na ogólne opinie i ciesz się z jazdy :) Odpowiedz Link
drpawelek Re: Saab 9-3 2.2 TiD - co myślicie? 28.12.07, 18:07 A jaki kolor? Jaka wersja? Odpowiedz Link
czawez Re: Saab 9-3 2.2 TiD - co myślicie? 31.12.07, 17:32 Czarny Vector SportSedan. Gdy kupiłem stał na 17-tkach. Na zimę kupiłem jednak alufelgi 16-tki, żeby opona miała trochę większy profil. Sprzedający wcisnął mi, że ma 10 airbagów, ale do tej chwili doliczyłem się tylko 8 :-( Odpowiedz Link
wo_bi Re: Saab 9-3 2.2 TiD - co myślicie? 31.12.07, 17:43 czawez napisał: > Sprzedający wcisnął mi, że ma 10 airbagów, ale do tej chwili doliczyłem się > tylko 8 :-( Wiem, jakby mozna bylo sprawdzic, ile ich tak na prawde jest. Ale chyba nie zgodzisz sie na taki test... ;) Odpowiedz Link
krakus.b6 Re: Saab 9-3 2.2 TiD - co myślicie? 31.12.07, 17:48 Gratuluję wyboru. Ja SAABa zawsze ceniłem za styl i oryginalność.Dotyczy to przede wszystkim samochodów z lat 80 i wcześniejszych.Te obecnie produkowane pod "opieką" GM już takie oryginalne nie są,ale na drodze się wyróżniają. Myślę,że będziesz zadowolony z wyboru,bo w końcu tak wiele SAABów się na drodze nie widzi.Ich właściciele tworzą wielką rodzinę,bo często się pozdrawiają światłami.Wielokrotnie to widziałem.:))) Pzdr. PS. Według katalogu,w moim passacie powinno być 10 airbacków.Ja doliczyłem się 8! Odpowiedz Link
franek-b Re: Saab 9-3 2.2 TiD - co myślicie? 01.01.08, 21:18 > Według katalogu,w moim passacie powinno być 10 airbacków.Ja > doliczyłem się 8! Bo nie policzyłeś 2 które są 'na zapasie' schowane pod kołem zapasowym w bagażniku;-) Odpowiedz Link
bassooner Re: Saab 9-3 2.2 TiD - co myślicie? 01.01.08, 23:08 Według katalogu,w moim passacie powinno być 10 airbacków.Ja doliczyłem się 8! ___________________________________________________________________ > Bo nie policzyłeś 2 które są 'na zapasie' schowane pod kołem zapasowym w bagażniku;-) ___________________________________________________________________ Ehe...to dla zewłoka w bagażniku, żeby sobie nic w ostatniej podróży do lasu przy kolizji nie zrobił... Oprócz - rzecz jasna - siekiery w "plerach". -- bassoonerka Odpowiedz Link
drpawelek Re: Saab 9-3 2.2 TiD - co myślicie? 31.12.07, 18:21 Chyba powinno byc dziesiec poduszek: Dwie z przodu, kazdy slupek i dwa fotele... Az musze jeszcze raz popatrzec. Vector to chyba bedzie model posredni, jak rozumiem - bez spojlerow i utwardzonego zawieszenia. Ktory to rocznik? Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: Saab 9-3 2.2 TiD - co myślicie? 01.01.08, 05:37 Moj kilka dni temu znowu rogi pokazal - powiedzial "awaria systemu blokowania kierowicy - zatrzymaj sie i wezwij pomoc drogowa". Olalem na razie, ale moze w styczniu im grata zawioze do naprawy. Odpowiedz Link
bassooner 30 poduszek... 01.01.08, 23:24 ...zobaczycie...tak będzie. Za kilkanaście lat na tym forum ktoś kupi brykę i będzie miała trzydzieści poduszek (liczbowo: 30 ). Niemożliwe ??? He, he zobaczycie...a ostatnie dwie będą na "pitoka" lub "pisię" kierowcy i pasażera. Ino komputer będzie musiał zeskanować portki i stwierdzić czy to "pitok" czy "pisia" oraz dostosować proporcjonalnie ciśnienie w poduszeczce wielkości jabłka. Ciśnienie będzie również odpowiednie do wielkości "pitoka" i jego fazy - faza spoczynkowa, bądź gotowości - wiadomo różne rzeczy w podróży się dzieją, a i czasami się na wspominki weźmie...;-))) Odpowiedz Link
franek-b Re: 30 poduszek... 02.01.08, 14:56 > Za kilkanaście lat na tym forum ktoś kupi brykę i będzie miała trzydzieści podu > szek (liczbowo: 30 ). > Niemożliwe ??? He, he zobaczycie...a ostatnie dwie będą na "pitoka" lub "pisię" i na forum będą się licytować kto ma większą 'poduszkę' ;-) Odpowiedz Link
bassooner Re: 30 poduszek... 02.01.08, 16:19 Jak już to mniejszą...bo mniejsza poducha = większy "mały"...;-))) Odpowiedz Link
franek-b Re: 30 poduszek... 02.01.08, 16:30 > Jak już to mniejszą...bo mniejsza poducha = większy "mały"...;-))) ja bym stawiał większa poduszka = jest więcej do ochrony :-) Odpowiedz Link
bassooner Re: 30 poduszek... 02.01.08, 21:48 franek-b napisał: ja bym stawiał większa poduszka = jest więcej do ochrony :-) _____________________________________________________________________ He, he...no i Speszyl Mandingo Werszyn - w skrócie SMW - z podwójnej wielkości poduchą. Odpowiedz Link
franek-b Re: 30 poduszek... 03.01.08, 00:04 ____________________________________________________________________ > He, he...no i Speszyl Mandingo Werszyn - w skrócie SMW - z podwójnej wielkości > poduchą. to bylby najważniejszy parametr przy wyborze Entry Mandingo werszyn Entry Plus Mandingo Werszyn Standard MW Speszyl MW Speszyl Plus MW i na samej górze (a możę samej najdługości) Niger Long Mandingo Werszyn - wtedy byłaby to puducha porównywalna do kurtyny bocznej... Odpowiedz Link
czawez Crash Test 08.02.08, 16:52 Wczoraj moja zdolna żona wymusiła pierwszeństwo i mocno uszkodziła naszą Sabinkę. Poduszki strzeliły dwie. Na szczęscie nikomu nic się nie stało. Wielki szacunek dla szwedzkiej myśli technicznej. Auto wygląda tragicznie, a żona jeszcze wczoraj wróciła do domu. Saabinka czeka na wyrok w serwisie: naprawa lub kasacja. Odpowiedz Link
lexus400 Re: Crash Test 08.02.08, 18:09 Auto wygląda > tragicznie, a żona jeszcze wczoraj wróciła do domu. No to szczęście, że nic się zonie nie stało. Może to strzeliły te 2 brakujące poduszki:))? Odpowiedz Link
czawez Re: Crash Test 09.02.08, 11:28 lexus400 napisał: > No to szczęście, że nic się zonie nie stało. Może to strzeliły te 2 brakujące > poduszki:))? Właśnie się wyjaśniło!!! Było ich 10! He he!. Teraz się śmieje, bo skończyło się na strachu. Pan rzeczoznawca jest umówiony na wtorek, zobaczymy co orzecze. Odpowiedz Link
andrzej28aaa Re: Crash Test 08.02.08, 19:00 No tak, saaby z tego słyną, że są twarde. Mój stał ponad miesiąc u Obucha. Jeżdżę znowu od tygodnia. Nie wiem, czy polecać. Wygodne auto i dość szybkie i tyle. Odpowiedz Link
drpawelek Dla rownowagi ... 08.02.08, 22:26 Moj 9-3 wciaz jeszcze jest bezawaryjny - a jak sie cos stanie, to dostane "loaner car" od dilera. To moj piaty samochod i drugi 9-3. Powazny klopot mialem tylko raz w zyciu z VW polo, gdzie elektronika silnika odmawiala posluszenstwa na najgorszych warszawskich skrzyzowaniach. A swoja droga, to szkoda takiego nowego saaba - mam nadzieje, ze dobre ubezpieczenie pokryje wszystkie straty - i bedzie nowy. Ludzie nawracaja sie nna bezpieczne samochody po takim przezyciu. Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: Saab 9-3 2.2 TiD - co myślicie? 08.02.08, 22:12 W naprawie zminili stacyjke, blokade kierowkicy, jakis komputer i zakretke do paliwa. Normalnie juz coraz mniej oryginalnego Saaba zostalo... Odpowiedz Link