Dodaj do ulubionych

Podatek smieciowy

01.07.11, 21:03
Dziś, 1 lipca, Sejm ostatecznie przyjął nowelizację ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminie. Czeka ona tylko na podpis Prezydenta RP i opublikowanie. Nakłada na wszystkich powszechny obowiązek płacenia na rzecz gmin opłaty śmieciowej, której wysokość uchwali rada gminy. Gmina też przejmie obowiązek zorganizowania odbioru śmieci i ich zagospodarowania zgodnie z zaostrzającymi się normami unijnymi. Może pozwoli to wreszcie zlikwidować dzikie wysypiska i śmieci w lasach czy przy drogach, bo skoro każdy z góry będzie musiał zapłacić za wywóz swoich śmieci, to będzie od gminy wymagał ich sprawnego wywozu ze swojej posesji i nie będzie miał żadnego interesu aby wywozić je do lasu czy podrzucać sąsiadom w blokach.
Może więc doczekamy się czystych lasów?
Obserwuj wątek
    • mieszkanieczielonki Re: Podatek śmieciowy 01.07.11, 21:05
      Ustawa ma wejść w życie od dnia 1 stycznia 2012 roku.
    • mla102 Re: Podatek smieciowy 03.07.11, 01:35
      mieszkanieczielonki napisał:

> .....cut....
      Może pozwoli to wreszcie zlikwidować dzikie wysypiska i śmieci w
      > lasach czy przy drogach, bo skoro każdy z góry będzie musiał zapłacić za wywóz
      > swoich śmieci, to będzie od gminy wymagał ich sprawnego wywozu ze swojej poses
      > ji i nie będzie miał żadnego interesu aby wywozić je do lasu czy podrzucać sąsi
      > adom w blokach.
      > Może więc doczekamy się czystych lasów?

oby.... jestem "za"..!!!
    • zielonkowianka Re: Podatek smieciowy 03.07.11, 20:45
      mieszkanieczielonki napisał:

> Dziś, 1 lipca, Sejm ostatecznie przyjął nowelizację ustawy o utrzymaniu czystoś
      > ci i porządku w gminie. Czeka ona tylko na podpis Prezydenta RP i opublikowanie
      > . Nakłada na wszystkich powszechny obowiązek płacenia na rzecz gmin opłaty śmie
      > ciowej, której wysokość uchwali rada gminy.

Też mam nadzieję, że problem śmieci w lasach, jeśli nie zniknie, to zmaleje.
      Mam jednak obawy co do tego, czy wysokość tego podatku nie uderzy nas po kieszeniach.
      Jestem mieszkanką jednego z zielonkowskich osiedli i uczciwie miesiąc w miesiąc płacę w czynszu za wywóz odpadów komunalnych. Jako Wspólnota Mieszkaniowa podpisaliśmy umowę z firmą i miesięcznie płacimy 6,70zł/os. Jak dla mnie to nie jest wygórowana cena. Nie wiem czy ten "podatek śmieciowy" ma być zamiast tej opłaty którą płacę, czy może dodatkowe opodatkowanie wszystkich obywateli?
      Ciekawa jestem też jaką opłatę "zafunduje" nam gmina, bo z tego co obserwuję to wszystko idzie w górę gdy ktoś decyduje za nas.
    • piorek Re: Podatek smieciowy 04.07.11, 13:56
      Interesu może w tym nie będzie miał, ale nie od dzisiaj wiemy, jak silne są w mieszkańcach Zielonki tradycje rodzinne i zwykłe przyzwyczajenia ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka