Dodaj do ulubionych

Niebezpieczny szlaban

26.01.16, 17:58
Dziś widziałem taki obrazek na przejeździe przy stacji. Opuszczał się szlaban, a kierowca samochodu chciał jeszcze przejechać. Szlaban zatrzymał się mu na dachu. Dróżnik uniósł szlaban, samochód przejechał przy wpół uchylonym szlabanie. Wykorzystując te fakt starszy człowiek, chciał jeszcze przebiec w drodze do pociągu i wtedy szlaban spadł mu na głowę. Podniósł się i pobiegł do pociągu.
Wniosek: Szlaban od pewnego kąta uchylenia sam zapewne już opada i dróżnik nie kontroluje tego. Nadto pociągi do Warszawy przyjeżdżają i stoją jeszcze na stacji. Osobom spieszącym się
może przydarzyć się taka nieprzyjemna sytuacja. Stare szlabany zamykały się stopniowo i wolno i były bezpieczniejsze. A może teraz dróżnicy nie uważają.
Zatem ostrzegam.
Obserwuj wątek
    • woj-31 Re: Niebezpieczny szlaban 26.01.16, 18:59
      Ale jak to "dróżnicy nie uważają"? W momencie rozpoczęcia opuszczania szlabanu, każdy uczestnik ruchu (zarówno pieszy jak i pojazd) ma bezwzględny nakaz zatrzymania. A tak z ciekawości, o której godzinie miało miejsce owo zdarzenie? Jeśli między 9 a 16, to co tam robił ten samochód?
      Jakaś dziwna mania rodzi się w społeczeństwie. Przyzwolenie społeczne na ignorowanie przepisów.
      Jak szlaban się opuszcza, to gazu, może zdążę. Dostanę szlabanem, to winny dróżnik. ZŁY DRÓŻNIK.
      Jak chcę przejść przez przejście dla pieszych, to nic, że mam obowiązek się zatrzymać, rozejrzeć i upewnić, czy mogę przejść bezpiecznie, wchodzę i niech się kierowca martwi. Jak mnie potrąci, to będzie jego wina. ZŁY KIEROWCA.
      Jak przekroczę prędkość i policja wlepi mi mandat to wina policjanta.ZŁY POLICJANT.
      Może zatem, zamiast ostrzegać przed szybko opuszczającym się szlabanem, zaapelujmy o przestrzeganie przepisów, które są po to, by zwiększyć nasze bezpieczeństwo.
    • marek_k84 Re: Niebezpieczny szlaban 27.01.16, 06:52
      "starszy człowiek, chciał jeszcze przebiec w drodze do pociągu i wtedy szlaban spadł mu na głowę. Podniósł się i pobiegł do pociągu"
      Niech ten cytat wystarczy za komentarz, a "starszy człowiek" niech się cieszy że jeszcze może biegać.
      Przez takiego idiotę dróżnik mógł mieć prokuratora na głowie...
    • michal_prickstein Re: Niebezpieczny szlaban 30.01.16, 10:55
      Wytłumaczenie: stare szlabany miały krótsze ramiona. Każda zapora zamykała 1 pas ruchu. Nowe szlabany mają długie ramiona, zamykające 2 pasy ruchu i chodnik. Mechanizm opuszczania jest taki sam, ale skok końcówki przez to dłuższy. Obrazowo: na zegarku ręcznym skok wskazówki minutowej to ok. 1mm. Skok wskazówki zegara na Pałacu Kultury to zapewne kilkadziesiąt centymetrów.
      • marek_k84 Re: Niebezpieczny szlaban 30.01.16, 19:28
        Zależy w którym miejscu wskazówki. ;). Niezależnie jednak od długości zapór, nie należy biegać pod nimi. W Zielonce to jednak sport narodowy. Matki z wózkami, dziadkowie o kulach, rowerzyści, wszyscy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka