11.02.10, 21:01
zwariuje! mam zespół policystycznych jajnikow, a co za tym idzie rzadkie
owulacje. skoro chce zajsc w ciaze to po co lekarz przepisal mi duphason na
podtrzymanie ciazy, skoro zeby podtrzymac ciaze to musi do niej dojsc a zeby
do niej doszło to trzeba miec owulacje, wiec dlaczego nie dostałam nic na nią?
a poza tym nie rozumie tego ze duphason jest na uregulowanie okresu, bo po co
mi regularny okres (i to tylko wtedy kiedy bede brala duphason)skoro nie bede
miala owulacji?
Obserwuj wątek
    • tusia1267 Re: duphason 12.02.10, 08:01
      vanilia ja myslę, że powinnaś iść jeszcze do innego lekarza, niech Ci zleci
      badania hormonów i wtedy podejmie właściwe kroki bo rzeczywiście sam duphaston
      nic nie pomoże. Może masz za wysoką prolaktynę i trzeba ją zbijać żeby wystąpiła
      owulacja. Mam podobny problem do Twojego i wiem jak to człowieka potrafi dobić.
      • bluelolita Re: duphason 14.02.10, 04:55
        Duphaston (syntetyczny progesteron) pomaga, podobnie jak luteina w zagnieżdżeniu
        i utrzymaniu ciąży. Suplementacja progesteronu stosowana jest między innymi w
        przypadku poronień zagrażających lub nawykowych. Pomaga utrzymać bardzo wczesną
        ciążę wtedy gdy jeszcze o niej nie wiemy, przepisywany jest bardzo często
        kobietom z niedomogą lutealną, czyli niedoborem progesteronu właśnie. Jest on
        produkowany przez ciało żółte po owulacji, w przypadku nieprawidłowej funkcji
        ciałka nawet jeśli do zapłodnienia doszło a progesteron zacznie spadać ciąża nie
        utrzyma się, wiele kobiet nawet nie wie że w ciąży było, miesiączka może
        nastąpić w terminie lub nieznacznie się opóźnić, suplementując progesteron nie
        pozwalamy na to, dajemy szansę na prawidłowe zagnieżdżenie i rozwój zarodka do
        czasu aż rola ciałka żółtego zostanie przejęta przez łożysko. Wiem, że
        suplementacje progesteronu stosuje się również w leczeniu cykli bezowulacyjnych
        więc sensowne jest chyba to co proponuje lekarz, oczywiście najlepiej
        porozmawiaj z nim o swoich wątpliwościach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka