Dodaj do ulubionych

duphaston a temperatura

09.03.10, 06:52
czy branie duphastonu ma wpływ na skok temp? czy moze nawet jak biore dupka to
gdyby nie było owulacji to czy temperatura by skoczyła? jestem 3 dni po 1
tabletce i rano był skok temp, fakt 4 dni temu miałam objawy nadchodzacej
owulacji (szyjka wysoko, otwarta, sluz plodny, a testy pozytywne), czy mimo
wszystko moglo nie dojsc do owulacji??
Obserwuj wątek
    • nglka Re: duphaston a temperatura 09.03.10, 13:54
      Może miec związek, choć ie musi, to kwestia indywidualna.
      Duphaston zawsze bierzemy po owulacji (po kilku pierwszych wyższych) bo można sobie zblokować jej wystąpienie.
      • vanilia_cz Re: duphaston a temperatura 09.03.10, 20:02
        wzięłam dzien po najwyzszych objawach swiadczacych o owulacji. nie mogłam czekac
        na wyzsze temp bo to i tak był juz 25 dc. czyli rozumie ze wyzsza temperatura
        moze swiadczyc o tym ze owulacja była, i ze niekoniecznie jest to spowodowane
        braniem duphastonu (wole te bardziej optymistyczną opcje o owulacji ;))
        • nglka Re: duphaston a temperatura 09.03.10, 20:40
          Nie ma czegoś takiego jak objawy owulacji, każdy objaw tego typu świadczy o płodności, owulacja może odbyć się nwet do 3 dni po zakończeniu wszelkich objawów płodnych, mając na uwadze również ból okołoowulacyjny.
          Dzień cyklu nie ma żadnego znaczenia a wyłącznie objawy. O przebyciu owulacji świadczą 3 lub 4 wyższe po szczycie śluzu. Jedna wyższa nie jest wyższą w rozumieniu metody, jeśli dalsze nie spełnią warunku - lub, jeśli nie wiemy jakie są dalsze czy mogą być zakłócone w jakikolwiek sposób (np wzięciem leku hormonalnego).
          • vanilia_cz Re: duphaston a temperatura 10.03.10, 17:13
            no dla mnie okreslenie "objawy owulacji" jest jak najbardziej trafne. ja nie
            twierdze ze miałam akurat tego dnia owulacje i wogole nie o to pytałam tylko
            proste pytanie, czy wiecie moze czy duphaston moze powodowac wzrost temperatury
            tak jakbym byla po owulacji?
            • nglka Re: duphaston a temperatura 10.03.10, 22:11
              vanilia_cz napisała:

> tylko
              > proste pytanie, czy wiecie moze czy duphaston moze powodowac wzrost temperatury
              > tak jakbym byla po owulacji?

"Autor: nglka☺ 09.03.10, 13:54

Może miec związek, choć nie musi, to kwestia indywidualna."
              • vanilia_cz Re: duphaston a temperatura 12.03.10, 09:44
                kurcze :/ dziekuje baaardzo za odpowiedzi
                • nglka Re: duphaston a temperatura 12.03.10, 12:08
                  No niestety, to też kolejny powód do tego, by jednak poczekać na owu (tym bardziej, że duphaston zbyt wcześnie odstawiony w stosunku do wystąpienia owulacji po prostu rozwala organizm i zamiast wydłużać fazę lutealną - skraca ją).
                  W ulotce informują o braku wpływu na PTC ale zycie pokazuje, że kobieta to nie regułka do wpisania w ulotkę. U mnie Luteina podwyższała PTC mimo, że w czystej pisemnej teorii - nie wpływa. A Luteina to w zasadzie ten sam mechanizm, co Duphaston.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka