Dodaj do ulubionych

kto ma rację-ja czy moja gin?

22.06.10, 18:14
Byłam dziś u ginekologa, zrobiła mi usg, zerknęła na mój wykres i powiedziała,
że wg. niej owulację miałam ok 19 dc. Ja uważam, że była dopiero ok. 23 dc-
czyli w okolicach soboty. Ona twierdzi, że to niemożliwe, bo gdyby owu była
teraz, to na usg widoczny byłby płyn za macicą, a już go nie ma. Zerknijcie na
moje temperatury - śluzu nie podaję, bo już sama się zakręciłam.
1 @
2 @
3 @
4 @
5 @ 36,31
6 plamienie 36,38
7 36,42
8 36,30
9 36,43
10 36,37
11 36,26
12 36,35
13 36,46
14 36,38
15 36,51
16 36,54
17 36,47
18 36,36
19 36,28
20 36,35
21 36,51
22 36,41
23 36,45
24 36,67
25 36,54
26 36,72

Mnie się zdaje, że ja mam rację - ale z kolei ona mówiła o tym płynie na usg,
którego brak i juz sama nie wiem.
Obserwuj wątek
    • aneta-bs Re: kto ma rację-ja czy moja gin? 22.06.10, 18:23
      z tego co ja wiem, to USG to chyba jedyne pewne źródło przez które można
      potwierdzić owulację
      • nglka Re: kto ma rację-ja czy moja gin? 22.06.10, 18:31
        Nie, jest jeszcze badanie krwi ale nie o to chodzi. Żadna nie miała racji :-)
        NPR nie określa DNIA owulacji a wyłącznie FAZY cyklu co znaczy w praktyce, że
        owulacja odbywa się - mając na względzie temperaturę - do 4 dni przed wzrostem i
        do 2 dnia temp. wyższej po szczycie.. Czyli jest to minimum 6 dni.
        A którego dnia cyklu byłaś u gina - bo o tym nie piszesz. USG wykazałoby
        przebycie owulacji na podstawie płynu, owszem, ale jeśli owu odbyła się
        niedawno, tj do kilkudziesięciu godzin wstecz.

No i ta sprawa z owulacją, której nie da się określić domowym sposobem.

A jak grube było endometrium? Mierzyła? Było widoczne ciałko żółte? Szukała wo g
        ogóle?
        • kahakasurdo Re: kto ma rację-ja czy moja gin? 22.06.10, 19:10
          a na ugd byłam dziś, czyli 26 dc. Ja wiem, że nie wyznaczamy dnia owulacji,
          tylko "okienko", w którym ona mogła być. Nie pasuje mi to co ona mówiła, bo
          wzięłam pod uwagę śluz, tego 19 dc (o którym ona twierdzi, że było owu) było
          całkiem sucho, śluz płodny zaczął mi się 20 dc a skończył 23 dc. Może teraz coś
          więcej da się powiedzieć?
        • kahakasurdo nglka 22.06.10, 19:12
          Piszesz: "USG wykazałoby
          przebycie owulacji na podstawie płynu, owszem, ale jeśli owu odbyła się
          niedawno, tj do kilkudziesięciu godzin wstecz." A GDYBY owu była 23 dc, to w 26
          dc da się zobaczyć jeszcze ten płyn? Po jakim czasie od owu jest on już
          niewidoczny na usg?
          • nglka Re: nglka 22.06.10, 21:55
            Od kilku do kilkunastu godzin. Zdarza się dłużej (24, 48) ale rzadziej. Więc
            nie, po 3 dniach nie byłoby już płynu.
            Stąd padło pytanie o endometrium i ciałko żółte.
            Rozmiar endometrium 4,7 odpowiada fazie okołoowulacyjnej (przejściowe). Wyżej
            niż przeciętnie dla fazy folikularnej i niżej niż przy lutealnej. Gdyby
            odpowiadało lutealnej to znaczyłoby, że owulacja wystąpiła przynajmniej kilka
            dni wcześniej.
            Domyślam się, że pęcherzyków dominujących już nie było bo pani dr powiedziałaby,
            nie da się tu też stwierdzić dokładnej daty przebycia owu.
            • nglka Re: nglka 22.06.10, 21:57
              tj po grubości endometrium skłaniałabym się, że owu była bliżej 23 dc niż 19 ale
              wiesz, to takie gdybanie, jedna ma w luteanej endo = 8,0 mm a inna 12,0 mm, gdy
              ta druga osiąga szybciej wartość 8,0 niż ta pierwsza. To wszystko sucha teoria.

A tak właściwie, czy to ma jakiekolwiek znaczenie - inne, niż zaspokojenie
              ciekawości? :)
              • kahakasurdo Re: nglka 23.06.10, 06:44
                Nie ma znaczenia, ciekawska jestem i tyle :) a może orientujesz się jeszcze,
                jaka musi być grubość endo minimalna, żeby doszło do ciąży?
                Ale pytania zadaję trudne, co? :) Dzięki za cierpliwość ;)
                • nglka Re: nglka 23.06.10, 08:33
                  Mówi się o minimum 8 mm
    • bystra_26 nie wiemy 22.06.10, 18:33
      Z wykresu NIE WYCZYTASZ dnia owulacji. NIE DA SIĘ. Kropka.

Przy linii na 36,51 C masz potencjalne 2 wyższe 24 i 26 dc. Jeśli przy dalszych
      temp. okaże się, ze 1. wyższa była rzeczywiście 24dc, to mogłaś mieć owulację
      20dc, 21dc, 22dc...

Dlaczego?
      Bo owulacja może być w okienku od 4 dni przed pierwszą wyższą temp. (po dniu
      szczytu śluzu) aż do 2. dnia wyższych (po dniu szczytu śluzu) lub nawet 3. dnia
      wyższych (po dniu szczytu śluzu), gdy trzecia wyższa nie spełnia warunku wysokości.

Ból okołoowulacyjny wrzuć w wyszukiwarkę, to znajdziesz dlaczego NIE RÓWNA się
      on owulacji.
      • kahakasurdo Re: nie wiemy 22.06.10, 19:07
        ja nic nie piszę o bólu okołoowulacyjnym.
        Na usg było widać ciałko żółte, endometrium było ponoć cienkie (nie podała wymiaru).
    • kahakasurdo Re: kto ma rację-ja czy moja gin? 22.06.10, 19:36
      na zdjęciu usg znalazłam wymiar endometrium - 4,78 mm - to chyba bardzo mało.
      • lacitadelle Re: kto ma rację-ja czy moja gin? 23.06.10, 11:21
        kahakasurdo napisała:

> na zdjęciu usg znalazłam wymiar endometrium - 4,78 mm - to chyba bardzo mało.

no przy takiej grubości endo nie wiem, jak ona wywnioskowała, że jest tydzień po
        owu.
        • kahakasurdo Re: kto ma rację-ja czy moja gin? 23.06.10, 13:49
          Bardzo Wam dziękuje za odpowiedzi :) moja wersja o owulacji w okolicach 23 cyklu
          jest dla mnie bardziej wygodna ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka