Dodaj do ulubionych

czy luteine mozna brac tylko 8 dni - zabieg

19.01.11, 22:04
mam pytanie do naszych specjalistek. Otóż, dzis jest 31 dzien cyklu bezowulacyjnego (bez skoku). i własnie dzis dowiedzialam sie, ze 31 stycznia, a wiec za 12 dni mam sie zgłosic do szpitala na zabieg usuniecia sledziony. I teraz nie wiem co zrobic: zaczac brac luteine i np. brac ja tylko przez 8 dni i odstawic, po dwoch dniach powinnam miec okres i spokojnie swieżo po miesiaczce isc na zabieg, czy nie robic nic i czekac, bo cykle bez luteiny mam nawet 60 dniowe (wysokie FSH)

prosze o szybką porade, bo każdy dzien sie liczy :)
Obserwuj wątek
    • bystra_26 ulotka!!! 19.01.11, 22:14
      Nie jesteśmy lekarzami, a luteina jest na receptę, więc albo pytaj lekarza, albo czytaj ulotkę.

Syntetyczne hormony to nie cukierki, żeby je brać jak się chce.
      • norah Re: ulotka!!! 20.01.11, 22:07
        luteine biore juz kilka ladnych cykli i wiem, ze nie sa to cukierki (tym bardziej ze biore ja dopochwowo :))

zawsze trzymam sie przepisowych 12 dni,a le teraz sytuacja jest wyjatkowa, dlatego chciałam sie poradzic, bo liczy sie czas. do operacji zostalo jakies 10 dni, wiec po prostu nie wiem czy warto zaczynać

w ulotce niestety nie opisuja takich wyjatkowych przypadków
    • horpyna4 Re: czy luteine mozna brac tylko 8 dni - zabieg 20.01.11, 11:04
      A dlaczego chcesz iść na zabieg świeżo po miesiączce?
      • norah Re: czy luteine mozna brac tylko 8 dni - zabieg 20.01.11, 21:56
        no bo wtedy bede pewna, że ona nie przyjdzie :)
        chirurdzy chyba jej nie lubią , bo juz kolejny raz słyszałm "tylko zeby pani nie miala wtedy miesiaczki"
        mysle, że chodzi o osłabienie, krwawienie itp.

a poza tym bede pewna ze nie jestem w ciąży
        • horpyna4 Re: czy luteine mozna brac tylko 8 dni - zabieg 21.01.11, 08:18
          Tyle, że często po operacjach brzusznych i tak dochodzi do krwawienia. Nawet jak operacja odbywa się krótko po miesiączce, widocznie organizm tak działa "na wszelki wypadek". Znam przypadek, kiedy dziewczyna wybrała się na operację zaraz po miesiączce, żeby mieć w szpitalu z tym spokój. Niestety nie miała, po kilku dniach nastąpiło krwawienie.

I rzeczywiście w przypadku wczesnej ciąży jest duże ryzyko jej utraty. Rozumiem też, że lekarze nie chcą operować w trakcie miesiączki, nawet jeżeli nie tylko o osłabienie chodzi.
    • nglka Re: czy luteine mozna brac tylko 8 dni - zabieg 20.01.11, 12:43
      norah napisała:

>I teraz nie wie
      > m co zrobic: zaczac brac luteine i np. brac ja tylko przez 8 dni i odstawic, po
      > dwoch dniach powinnam miec okres i spokojnie swieżo po miesiaczce isc na zabie
      > g, czy nie robic nic i czekac, bo cykle bez luteiny mam nawet 60 dniowe (wysoki
      > e FSH)
      >
      > prosze o szybką porade, bo każdy dzien sie liczy :)

Nie brać.
      Miesiączka po luteinie, jeśli nie było owulacji - może nadejść do 10 dni od odstawienia (ulotka) i może się zdarzyć, że zaczniesz krwawić na dzień przed, w dzień zabiegu lub dzień po. Nie ma co ryzykować.
      • norah Re: czy luteine mozna brac tylko 8 dni - zabieg 20.01.11, 22:03
        ngelko, bardzo dziekuje za odpowiedz
        juz sama nie wiem, bo wczoraj sie złamałam i wzięłam juz dwie tabletki dopochwowo
        biore luteine juz naprawde kilka (moze nawet kilkanascie) cykli i zawsze dostawałam okres po 1-2 dniach od odstawienia, wiec moze jednak kontynuować?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka