Dodaj do ulubionych

Kiedy owulacja ?

03.06.12, 14:42
Bardzo prosze o wskazówki jak mam rozumieć mój wykres:
enpr.pl/1522
skoro szczyt śluzu był w 13 dniu, potem tylko śluz biały , gęsty - typu niepłodnego sucho a skok temp dopiero w 19 dniu ?
I czy granica wyższych temp powinna być wyznaczona w 18 czy 19 dniu ?
I który dzień powinien być brany pod uwagę jako już niepłodny - 4-ty po szczycie śluzu , czy 4-ty po skoku ?
I co może być powodem ,że skok wystąpił tak pózno po szczycie- w metodzie bilingsów to śluz jest wyznacznikiem płodności , więc 17 dzień powinien być niepłodny....
Dodam ,że jest to 1-wszy cykl od ponad dwóch lat po porodzie ( właśnie odstawiłam córkę od piersi) więc może być zaburzony, a ja dopiero uczę się obserwacji po 3-letniej przerwie...
Poprzedni cykl :
enpr.pl/1522/71906
miał krótką fazę lutealną 8 dni więc organizm prawdopodobnie dopiero się rozkręca...
Obserwuj wątek
    • ogorkowa81 Re: Kiedy owulacja ? 04.06.12, 20:08
      Hej,
      moim zdaniem patrząc na temperatury i śluz owulacja mogła być 16 d.c. bo wtedy miałaś spadek a później wzrost, a kolejny spadek 18 d.c. nie przeszkadza.
      Ja też jestem nie tak dawno po porodzie, ale u mnie wróciło już chyba wszystko do normy. Ja jestem na OvuFriend.pl i tam system sam interpretuje. Zobacz sobie, możesz sobie prowadzić w dwóch miejscach, ja na początku tak robiłam a później się przeniosłam na Ovu, bo dobrze mi wyznacza, ja bym lepiej tego nie zrobiła.
      Faza lutealna 8 dni, to faktycznie byłoby bardzo krótko. Obserwuj to, bo powinna być przynajmniej powyżej 10 dni.
      Powodzenia!
      • bystra_26 do ogorkowa1 05.06.12, 08:44
        Dnia owulacji z wykresu nie wyczytasz!!!!

ogorkowa1 to jest kryptoreklama - niewiele można powiedzieć o serwisie, który co dopiero wystartował i próbuje przyciagnąć ludzi darmowymi miesiącami. Poza tym, ten serwis jest bardzo pazerny na dane osobowe!!!

Kolejne próby, nieważne pod jakim nickiem, będę kasować bezwzględnie.
    • bystra_26 za mało danych 05.06.12, 08:46
      forum.gazeta.pl/forum/w,14906,132014471,132014471,Jak_prosic_o_INTERPRETACJE_lub_POMOC_.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,14906,129207059,129207059,Jak_wyznaczyc_owulacje_w_cyklu_.html
      • nowako-wa Re: za mało danych 07.06.12, 22:15
        Nie bardzo wiem jakich danych za mało....
        Wiem że owulacji dokładnie wyznaczyć nie można - chodzi mi bardziej jak mam rozumieć różnicę między szczytem śluzu a skokiem temperatury ? I jeśli ten cykl właśnie dziś się zakończył @- trwał 26 dni to ile trwała faza lutealna? Mam liczyć ją od szczytu śluzu-13 d, czy od skoku temp -19d?
        I czy skok temp dobrze wyznaczam?
        I jeśli owulacja może być do 3 dni po szczycie, a skoku jeszcze nie było to są to dni płodne czy nie ?
        Moze to dla kogoś proste ale ja nie dość że się dopiero uczę, to mam pierwsze cykle po 3 latach....proszę o wyrozumiałość :)
        • bystra_26 Re: za mało danych 11.06.12, 11:24
          Nie podajesz jaką metodę stosujesz, gdzie i jak mierzysz itp. Od tego zależy, jak interpretować Twój wykres.

Faza lutealna to faza wyższych temperatur. Liczy się od pierwszej wyższej do przedednia miesiączki, ale co uznać za 1. wliczaną wyższą zależy od metody, którą stosujesz.,

Dni płodne i niepłodne - odsyłam do podręcznika. Ogólnie - faza płodna kończy się dopiero, gdy ustali się faza wyższych temperatur. Jeśli w okolicy dnia szczytu nie zaczynają się wyższe temperatury, to dalej są dni płodne.
          • nowako-wa Re: za mało danych 12.06.12, 16:59
            metoda roetzera, pomiar waginalny 7-7:30
            W/g tego wyższe temp powinnam liczyć od 19 dn ?
            21 dz w/g tego jest niepłodny ?
            I jeszcze raz zapytam- granica wyższych temp powinna być 18, czy 19 dnia ?
            Chyba że 17 dzień jest pierwszą wyższą biorąc pod uwagę temp z 18 dn jako zaniżoną ?

Dni płodne i niepłodne naprawdę świetnie widać podręcznikowo - gorzej jak trzeba je wyznaczyć i w dodatku dopiero się zaczyna :/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka