Dodaj do ulubionych

Prośba o interpretację wykresu

28.01.14, 13:30
Witam dziewczyny, mam prośbę o interpretację wykresu:
www.fertilityfriend.com/home/493522
Jakie widzicie tu potencjalne problemy? Czy to cykl owulacyjny? Kiedy mogła wystąpić owulacja?
Oto moje "dane":
a) jaką metodę stosujesz i jak długo.
TERMICZNA + dodatkowo testy owulacyjne, przez 5 cykli
b) jaki masz cel - ciąża czy unikanie poczęcia
CIĄŻA
c) jaki masz termometr, o której mierzysz temp., gdzie
Elekroniczny Microfile, 7 rano, w ustach
d) czy cierpisz na jakieś choroby lub bierzesz jakieś leki, które mogą mieć
wpływ na obserwacje
NIE, aczkolwiek mam wątpliwości czy nie mam za wysokiego TSH - mój wynik to TSH 2,27.
e) czy jesteś w szczególnej sytuacji np. po odstawieniu hormonów, po porodzie, karmisz piersią, w pobliżu przekwitania
TAK. Karmię piersią 16 miesięczną córkę, cykl z linku jest piątym cyklem po porodzie.

Wykresy wyglądają zawsze podobnie - wychodzi mi pozytywny test owulacyjny, jutro lub pojutrze od pozytywnego testu temperatura powolutku idzie w górę, 4-5tego dnia następuje znaczący skok.
Obserwuj wątek
    • lithe Re: Prośba o interpretację wykresu 28.01.14, 13:50
      Odnośnie stosowanej metody - w sumie to nie stosuję żadnej nazwanej. Mierzę temperaturę o stałej porze, sprawdzam śluz szyjkowy i dodatkowo robię testy LH. I zadję się na wyliczenia mądrych programów :)
      Z góry dzięki i pozdrawiam!
      • bystra_26 długie wytłumaczenie 29.01.14, 10:30
        lithe napisała:

> Odnośnie stosowanej metody - w sumie to nie stosuję żadnej nazwanej. Mierzę tem
        > peraturę o stałej porze, sprawdzam śluz szyjkowy i dodatkowo robię testy LH. I
        > zadję się na wyliczenia mądrych programów :)

Właściwą interpretację można wykonać tylko, jeśli ktoś stosuje się do wszystkich zasad określonej, naukowej metody rozpoznawania płodności. Portale w internecie niestety mają algorytmy, które nie do końca współgrają z zasadami którejś z metod NPR i nie wymagają od użytkowników stosowania się do ściśle określonych sposobów prowadzenia obserwacji i pomiaru PTC. Dlatego należy do nich podchodzić z pewną ostrożnością, a jeśli ktoś unika poczęcia, to lepiej jednak polegać na własnej interpretacji.

Na moje oko, to na przebieg tych 2 wykresów wpływa Twoja sytuacja i prawdopodobnie też sposób pomiaru.
        a) masz małe dziecko, karmisz, wstajesz w nocy - masz fizjologicznie podwyższoną prolaktynę, co może powodować takie opóźnienie wzrostu temperatur i skróconą fazę lutealną., co w pierwszych cyklach po porodzie jest normalne; w ten sposób organizm nie pozwala sobie na zbyt wczesną kolejną ciążę
        b) to, że pojawia się dzień szczytu i faza wyższych temp. świadczy, że to są cykle raczej owulacyjne, ale skrócona faza wyższych temp. znacząco zmniejsza szanse na ciążę
        c) na zakłócony pomiar PTC może mieć wpływ - mniej niż godzina leżenia przed pomiarem, zmiana miejsca w ustach - ogólnie powinno się mierzyć pod językiem w tym samym miejscu zawsze, mówienie lub picie przed pomiarem.

Testy owulacyjne mówią tylko, że jest wyrzut LH, ale nie dowodzą, że po nim będzie owulacja. Tę samą informację masz z rozwoju objawu śluzu.

Co do TSH>2,, to jest to taka statystyczna granica przy której warto by się było lepiej przyjrzeć swojej tarczycy - zrobić komplet badań TSH+FT3+FT4 z jednego pobrania, przeciwciała ATPO i ATG, i USG
    • horpyna4 Re: Prośba o interpretację wykresu 29.01.14, 10:34
      Kiedy mogła nastąpić owulacja, tego z wykresu nie dowiesz się; jest kilkudniowe okienko. Po prostu należy współżyć w dni ze śluzem.

Chyba nie masz rewelacyjnie długiej fazy lutealnej. Może z powodu tarczycy, ale ja obstawiałabym w pierwszej kolejności karmienie piersią. Organizm wtedy dostaje sygnał, że lepiej wstrzymać się z następną ciążą i jeżeli nawet zaczęły się owulacje, to może być skracana faza lutealna, żeby utrudnić zajście. Jest ono oczywiście możliwe, ale po zaprzestaniu karmienia staje się łatwiejsze. Oczywiście nie u wszystkich kobiet to tak działa, albo nie w tym samym stopniu, ale jednak może mieć znaczenie.

Nawiasem mówiąc, pięć cykli starań to jeszcze niedużo. Wyluzuj.
    • bystra_26 Uwierz w mądrość organizmu 29.01.14, 22:15
      > Czy jeśli przez te 5 cykli FL ciągle jest skrócona to jest w ogóle szansa, że t
      > o się unormuje jeśli nie odstawię młodej od piersi?

Nie wiadomo. Może Ci się wydłużyć w kolejnych cyklach, ale nie musi. Po odstawieniu może się unormować od razu albo za kilka cykli dopiero.
      To nie jest tylko kwestia karmienia, ale całego obciążenia organizmu też.
      Jeśli pół roku po całkowitym zaprzestaniu karmienia conajmniej 2 razy wyjdzie Ci podwyższona prolaktyna, to przyjrzałabym się tej tarczycy - bo wysoka niefizjologiczna prolaktyna ma często związek z niedoczynnością tarczycy.

> Przed ciążą nie prowadziłam co prawda obserwacji - zaszłam w drugim cyklu z tes
      > tami owulacyjnymi. Ale z tych 2 cykli wiem, że FL też była bez szału bo pozytyw
      > ne testy LH wychodziły mi w 16DC przy cyklach 28/29 dniowych. Wtedy nie zastana
      > wiałam się nad tym głębiej, a szkoda :)

Ale nie wiesz, ile dni wyższych temp. byś miała, bo temp. mogą wchodzić na wyższy poziom też kilka dni przed owulacją.

> Ważne, że cykle wyglądają na owulacyjne to znaczy ze nie jestem bez szans :)
      > A jak sądzicie są już tutaj podstawy do ingerencji medycznej? Jakiś progesteron
      > po owulacji? Czy poki co jeszcze zdać się naturę?

Twoje pragnienie ciąży nie jest podstawą medyczną. Poza tym żaden rozsądny lekarz nie da matce karmiącej hormonów. Uwierz w mądrość organizmu - nie jest jeszcze gotowy na ciążę.
      • lithe Re: Uwierz w mądrość organizmu 30.01.14, 13:39
        Mój doktorek na razie kazał mi łykać tylko magnez z wit. b6.
        Tarczycę sprawdzę, ale na spokojnie.
        Dzięki za pomoc, pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka