Dodaj do ulubionych

szyjka macicy

28.01.14, 18:03
Witajcie,

zasadniczo korzystam z LC (3 lata), obserwuje też sluz, rysuje sobie wykres, odnotowuje dystraktory i czasem na tej podstawie działam wbrew LC (jest to urządzenie bardzo restrykcyjne). Chciałabym jeszcze badać szyjkę, ale pomimo przeczytania tysiąca (wiem, przesadzam) opisów tego co to znaczy, ze jest wysoko lub nisko nie potrafie tego stwierdzić. Nie wiem gdzie to jest. Czy mogę poprosić jakiś "chłopski" opis? Myślę, że potrafię wyczuć kiedy jest miękka.
Obserwuj wątek
    • bystra_26 Re: szyjka macicy 29.01.14, 10:05
      LC - domyślam się, że piszesz o urządzeniu Lady Comp, a nie o jakiejś mało znanej naturalnej metodzie rozpoznawania płodności (planowania rodziny).

Najważniejszymi cechami szyjki są konsystencja (miękka/średnia/twarda) i stopień otwartości, pozycja (nisko/wysoko) ma znaczenie wtórne.

Początek fazy płodnej na szyjce to jakakolwiek zmiana w konsystencji, otwartości lub pozycji. Dla większości kobiet pozycja "wyjściowa" szyjki jest taka, że odczytują ją jako nisko, a potem wysoko - czyli, że trudniej jej im dosięgnąć. Jednak czasami kobieta ma taką budowę, że ten opis nisko-wysoko jest nieadekwatny. W związku z tym należy za swoje "nisko" przyjąć takie wyczucie szyjki, jakie się ma przed fazą płodną i w niepłodności (pozycja "wyjściowa"), a za zmianę w kierunku "wysoko" każdą zmianę położenia (w dół, w bok, w górę) ze swojej pozycji "wyjściowej".

Natomiast do wyznaczania końca płodności na szyjce liczy się zamykanie i twardnięcie szyjki macicy.
      • kraina_lesnych_ludkow Re: szyjka macicy 29.01.14, 16:20
        Tak LC to Lady Comp. Swoją drogą - jak go oceniacie ekspertki z tego forum?

Dzięki. Myślę, że teraz w końcu rozumiem:) Naprawdę dzięki!
      • sorpressa Re: szyjka macicy 17.02.14, 22:03
        T ja już jestem cała głupia...zawsze rozumiałam, że jak łatwo dosięgam szyjkę to jest nisko i zawsze wówczas była miękka i otwarta - płodna.
        A teraz okazuje się że płodna jest wysoko - czyli trudno dostępna? (bo u mnie jest bardzo wysoko że ledwo sięgam).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka