Dodaj do ulubionych

pęcherzyk Graffa

31.01.05, 13:27
Witajcie, ma pytanie: w 25 dc badanie usg wykazało, ze pęcherzyk Graffa nie
pękł i ma 26 mm. W tym cyklu brałam luteinę od 15 do 24 dc. We wcześniejszych
cyklach (bez luteiny) wzrost temp. obserwowałam w 20-22 dc, bardzo późno bo
cykle mam 26-28 dniowe. Czy luteina mogła spowodować, że pęcherzyk nie pękł?
Endometrium - 7mm, czy to ok? Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • aksikon Re: pęcherzyk Graffa 31.01.05, 16:50
      chyba za malo danych... wiek, przebieg leczenia, inne obserwacje...
      • delta.x Re: pęcherzyk Graffa 31.01.05, 17:37
        Mam 26 lat, 3-letnie dziecko, nie zachodzę w ciążę już 16 cykli. Leczenie to
        dopiero 3 miesiąc luteiną.
        • aksikon Re: pęcherzyk Graffa 01.02.05, 01:05
          6-7mm jest OK. - norma. Wg. mnie problem lezy w krotkiej fazie lutealnej.
          pisalas ze masz cykle krotkie i pozny skok i luteina w twoim przypadku w 15 dc
          to bez sensu. wogole luteina tu jest niepotrzebna. czy twoj lekarz zna NPR i ma
          swiadomosc poznego skoku i krotkiej fazy lutealnej w kazdym cyklu?? a jak bylo
          przed poczeciem dziecka 4 lata temu ? I czy w tych ostatnich 16 cyklach nie
          bylo choc jednego przedluzonego cyklu z wyzsza temperatura ? Przy krótkiej
          fazie lutealnej można spróbowac pomóc sobie, zażywając ziołowe preparaty
          Castagnus lub Perionorm ale bez luteiny... to rada, ale konsultuj z lekarzem :)
          • delta.x Re: pęcherzyk Graffa 01.02.05, 11:05
            Dziękuję za odpowiedź :-). Mój lekarz zainteresował się moimi wykresami ale
            trudno mi powiedzieć czy się dobrze zna na NPR, chodzę do niego od niedawna.
            Najdłuższa ilość wyższych temperatur w ostatnich 16 cyklach to było 10 dni -
            raz się tak zdarzyło, potem znowu wahało się w granicach 7 dni.Przed pierwszą
            ciążą skoki temp. też miałam dość późno bo ok 18-20 dc przy 28-30 dniowych
            cyklach. Jednak zaszłam w ciążę bez problemu (chyba że to był przypadek). Po
            porodzie wzięłam kilka zastrzyków Depo-Provera i mimo, że od ostaniego minęło
            już 21 miesięcy to mam podejrzenie, że one są przyczyną moich problemów.
            Mam jeszcze pytanie: czy jak w następnych cyklach zastosuję testy owulacyjne
            (załóżmy, że nie będę brać żadnych leków) i test wykaże owulację i dodatkowo
            będzie się to zgadzało z wykresem temperatur to czy oznaczać to będzie, że
            pęcherzyk na pewno pękł i uwolnił kom. jajową?
            • burczykowa Re: pęcherzyk Graffa 01.02.05, 11:52
              Ewidentna niewydolność ciałka żółtego.Wazne wiedziec, z jakies przyczyny- LUF
              czy pecherzyk Graffa nie odpowiada na LH albo jego otoczka jest zbyt gruba,
              niepodatna na pęknięcie. Jesli wykres PTC po peknięciu bedzie marny (zazwyczaj
              skok minimalny)to nie musi to oznaczać, że komórka się uwolniła.Możesz miec
              także problemy z wytworzeniem się ciałka żółtego. Tak czy inaczej: luteina
              powinna byc podawana po skoku. Jesli problem tkwi w niewydolności ciałka
              żółtego, to luteina pomoże. Warto by było jednak sprawdzić na USG, czy
              pęcherzyk faktycznie pęka- jesli nie, to są preparaty na ten problem.Niestety,
              zastrzyki nie cieszą się dobra sławą wśród kobiet, które planuja jeszcze w
              niedalekiej przyszłości ciążę.Przyczyniaja się do PCO i hiperprolaktynemii. Czy
              badałaś poziom PRL? Czy masz oznaczone LH i FSH? Jesli nie, to warto zacząć od
              tego. PRL wyjasni, czy potrzebny Castagnus lub Bromergon, a LH i FSH czy mogą
              byc problemy z fazą pękania pęcherzyka. Te badania najlepiej robic 2-4 dc.
              • delta.x Re: pęcherzyk Graffa 01.02.05, 12:38
                Czy wszystkie wymienione badania najlepiej zrobić w 2-4 dc?
                • burczykowa Re: pęcherzyk Graffa 01.02.05, 13:37
                  Tak.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka