agent4 19.06.05, 19:20 Czy ból i wrażliwośc piersi oznaczają dni niepłodne? Nie mam czasu i ochoty na badanie szyjki ani mierzenie temp.Nie obserwuję u siebie typowo płodnego śluzu. Pytam z czystej ciekawości. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fiamma75 Re: ból piersi 19.06.05, 20:03 To zupełnie niemiarodajny objaw. Np. mnie piersi bolą czasem w czasie okresu, czasem od momentu pojawienia się śluzu płodnego a także przed okresem. Odpowiedz Link
osieuek Re: ból piersi 21.06.05, 17:59 Nigdy nie polecałabym tego jako jedynego objawu do badania :-) Ale myślę, że miarodajność tego objawu jest kwestią trochę genetyczną. Np. u mnie pojawia się wyraźnie pod wpływem progesteronu, czyli w 3. fazie. Gdy przez jakiś czas zażywałam tabletki, to identyczny objaw odczuwałam przez cały czas ich zażywania, czyli ustępował tylko w 7-dniowych przerwach po każdym opakowaniu. No więc u mnie jest to objaw całkiem regularny i wiem z grubsza, kiedy się go spodziewać. Traktuję go jako pomocniczy w stwierdzeniu fazy niepłodności poowulacyjnej. Czyli jeśli pojawią się wszystkie klasyczne objawy+ból piersi, to jest już na pewno ta faza. Mama mówiła mi, że ma tak samo i też wspomagała się tym objawem przy badaniu śluzu. A więc to może być coś genetycznego. Pewnie nie u każdej kobiety tak działa. Odpowiedz Link