zabka1233 01.07.06, 10:05 przepraszam za takie pytanie ale ja naprawde nie wiem nigdy tego nie robilam gdzie mierzy sie temp zeby okreslic dni plodne? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
barbie-torun Re: gdzie sie mierzy temp 01.07.06, 10:27 to musi być ciepłota wewnętrzna czyli mierzymy w ustach, pochwie lub odbycie sama zdecyduj gdzie Ci wygodniej ja mierzę w ustach, rano po przebudzeniu Odpowiedz Link
navojkaa Re: gdzie sie mierzy temp 01.07.06, 20:26 Ojej, a ja mierzę pod pachą!:( Czyli że wskazania będą błedne? Bo generalnie nawet sensowne mi wychodzą chociaż temp. mam bardzo niskie, może dlatego. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: gdzie sie mierzy temp 01.07.06, 20:37 Mogą być błędne. U mnie na przykład były to zupełnie różne temperatury i temperatura pod pachą praktycznie nie zmieniała się w trakcie cyklu. Odpowiedz Link
navojkaa Re: gdzie sie mierzy temp 01.07.06, 23:11 Ale głupia jestem :) No to od następnego cyklu mierzę w ustach. Chociaż mi się temp. zmienia. Odpowiedz Link
nglka Re: gdzie sie mierzy temp 03.07.06, 12:07 Ja tylko dodam, że mierzymy cały cykl w tym samym miejscu - co znaczy, że jeśli wybierzemy np. usta z lewej strony pod językiem to cały cykl mierzymy z lewej strony pod językiem. W ustach rozkład temperatur też jest bardzo różny, dlatego należy trzymać się tej zasady. Mierzenie pod pachą nie jest precyzyjne z kilku względów - zależy od tego na którym boku śpimy, czy byliśmy przykryci, czy nie itd. Odpowiedz Link
magatka1979 Re: gdzie sie mierzy temp 03.07.06, 12:36 Ja osobiście polecam mierzenie w pochwie. Temperatura w ustach jest zawsze wyższa niż w pochwie. poza tym pomiar w pochwie jet zdecydowanie bardziej dokładny. Przy okazji mierzenia można stwierdzić o jakości śluzu i czy w ogóle jest bo osadza się na termometrze.Poza tym jak sa dni "suche" to termometr trudniej "wchodzi", a po głębokości możesz stwierdzić o rozwarciu szyjki. Pozdrawiam Odpowiedz Link
nglka Re: gdzie sie mierzy temp 03.07.06, 13:23 magatka1979 napisała: > Ja osobiście polecam mierzenie w pochwie. Temperatura w ustach jest zawsze > wyższa niż w pochwie. A jakie to ma znaczenie? Żadne, jeśli pomiary wykonuje w tym samym miejscu przez cały cykl. W pochwie również jest różne rozłożenie temperatur zależnie od głębokości umieszczenia termometru. Nie liczy się różnica "wyższe / niższe" tylko precyzyjność dokonywanych pomiarów. > poza tym pomiar w pochwie jet zdecydowanie bardziej > dokładny. Raczej tak samo dokładny. > Przy okazji mierzenia można stwierdzić o jakości śluzu i czy w ogóle > jest bo osadza się na termometrze. Moetoda bjawowo termiczna polega na sprawdzaniu objawów, czyli także na badaniu szyjki - wówczas można stwoierdzić obecność śluzu. Dla niektórych niehigieniczne jest codzienne mierzenie w pochwie. > Poza tym jak sa dni "suche" to termometr > trudniej "wchodzi", a po głębokości możesz stwierdzić o rozwarciu szyjki. > Pozdrawiam Nie bardzo rozumiem, sugerujesz, że po głębokości można również stwierdzić o rozwariu bo termometr wejdzie do szyjki? ;-))) Ciężko mi to sobie wyobrazić. Może nie chodziło o rozwarcie szyjki (bo rozwarta jest tylko w owulację) a o jej umiejscowienie (wysoko / nisko)? Tylko, że jeden objaw szykli o niczym nie świadczy. Nie słyszałam o badaniu szyjki termometrem o_0 Odpowiedz Link
espree Re: gdzie sie mierzy temp 03.07.06, 13:37 poza tym mierząc w ustach można mierzyć także w czasie miesiączki lub pod jej koniec, a także podczas plamienia. (ja jako początkująca mierzę temp. codziennie) jakoś niehigieniczne wydaje mi się mierzenie w pochwie podczas ww sytuacji.... Odpowiedz Link
gienia_pigwa Re: gdzie sie mierzy temp 03.07.06, 20:18 podczas okresu przeciez nie musisz tempki mierzyc, a plamienia...przeciez sie termometr myje. Odpowiedz Link
navojkaa Re: gdzie sie mierzy temp 03.07.06, 21:47 Nie, mi się w pochwie też wydaje jakies nie bardzo. Jak ja mierzę to czasami podsypiam, jeszcze mi ten terometr tam wpadnie albo gdzies się zbije jak przycisnę. To juz lepiej w ustach. Chociaz tak jak pisałam, dziwna sprawa ale mi pod pachą wychodzi bardzo dobra krzywa, widzę temp. niskie i wysokie i chyba skok też widziałam ale to jeszcze was zapytam jak zmierze cały cykl :) Odpowiedz Link