Dodaj do ulubionych

agafrytka-można?

24.07.07, 21:03
Witaj,
byłam dzisiaj u tutejszego gina i zaczęłam wreszcie mierzyć temperature;) Tak sobie więc yślę, czy mogłabym się zapytać o kilka rzeczy. Tylko nie wiem, czy zaśmiecać forum. Z drugiej strony nie chcę też zapełaniać Ci skrzynki;)
Kilka innych dziewczyn (wiosenka na przykład) również były osoatnio pomocne, ale jakoś śmiałości nabrałam do Ciebie;)
pozdrawiam wakacyjnie
Obserwuj wątek
    • wiosenka1 Re: agafrytka-można? 24.07.07, 23:26
      Agusia urlopuje. Pozdrawiam.
      • audrey2 Re: agafrytka-można? 24.07.07, 23:52
        Dzięki wiosenko. Czy w takim razie moge opisać kilka spraw i zabrać Ci trochę czasu?
        Agnieszkę i pewnie i tak dopadnę;)
        • trzpiotka51 Re: agafrytka-można? 25.07.07, 11:18
          a proszę, postaram się pomóc a Aga później poprawi i uzupełni
          • audrey2 Re: agafrytka-można? 25.07.07, 11:52
            Dzieki;)Opisze swoj problem po powrocie z pracy.
            • audrey2 Re: agafrytka-można? 25.07.07, 19:50
              Witam ponownie. Chcialam sie poradzić, ale żeby to zrobić muszę chyba opowiedzieć wszystko od początku. Troszkę ponad 3 lata temu trafiłam do kompetentnej pani doktor, która na podstawie badań hormonalnych i USG stwierdziła, że najpewnie mam PCO i niewielkie szanse na naturalną ciążę. Przepisała mi też enkorton, którego jednak nigdy nie brałam (wtedy jeszcze nie starałm się o dziecko). Kilka miesięcy temu jednak sytuacja się na tyle wyjaśniła, że podjęliśmy decyzję o dziecku. Zrobiłam kolejne badania i oto ich wyniki: LH 7,48 (norma 1-18), FSH 5,49 (norma 4-13), prl 17, 10 (norma 1,39-24,20) i testosteron 0,44 (norma 0,05-0,8). Badania robiłam w 3 dniu cyklu. Na tej podstawie oraz USG (pecherzyki na jednym jajniku, choć ginka twierdziła, że w tamtym cyklu była owu) lekarka przepisała 2 tabletki bromku i duphaston od 16 dnia przez 10 klejnych dni, standardowo. Bromku brałam jednak tylko 1 tabletkę. Uznalałam, po pewnych konsultacja, że to 2 to za dużo.
              Wczoraj wreszcie byłam u gina (nie mieszkam w PL), żeby sprawdzić, czy wszystko ok i czy nie powinna moze przerwać brania leków. Lekarka po konsultacji ze swoją szefową (byłam w klinice gin. przy szpialu uniwersyteckim, ale u zwykłego gina; taka procedura), że generalnie trzeba się starać 2 lata, żeby mówić o niepłodności. Kazała odstwić wszystkie lekii za 3 miesiace zgłosić sie na badanie hormonów i USG. Powiedziała też, że owu prawdopodbnie mam.
              W zasadzie nie mam nic zo zarzucenia tej lekarce. Staram się dopiero kilka miesięcy, ale przez ten cały czas sądziłam, że przez PCO będą problemy. Faktycznie, w ciązy ciągle nie jestem.
              Zgodnie z sugestiami dziewczyn z tego foru, zaczęłam też mierzyć temperarurę. NIestety nie wiem, na ile wykres jest miarodajny, ponieważ całkiem często zdarza mi się wtawać w nocy do toalety i nie zachowuje 3 przepisowych godzin snu przd pomiarem. Poza tym zacęłam mierzyć w dniu cyklu, najpierw w ustach, ale temperatura była bardzo niska (teraz wiem, że to mozliwe), więc w 6 dniu zazęłam mierzyć w pochwie. Skok mimo wszystko zauważyłam, poza tym podwyższona tempka utrzymuje się cały czas. Śluzu płodnego nie zauważyłam w ogóle, niestety.
              Jeśli komuś coś przychodzi do głowy lub chciałby jakoś tę sytuację skomentować, będę wdzięczna.

pozdrawiam

www.fertilityfriend.com/ttc/index.php
              • horpyna4 Re: agafrytka-można? 25.07.07, 21:28
                Krótkie wstanie w nocy, np. do toalety, albo do niemowlaka, nie ma większego
                znaczenia. Zresztą sama piszesz, że zauważyłaś skok, a najważniejsze jest własne
                doświadczenie, bo każdy organizm może reagować nieco inaczej na różne czynniki.
                • wiosenka1 Re: agafrytka-można? 25.07.07, 22:38
                  Audrey ja to zawsze cos nie tak zrobie, ten nick na literkę t... to ja, dla
                  żartów go założyłam, bo u nas na starankach czasem jest wesoło, własnie
                  jestesmy na etapie przesyłania sobie fotek i forumki tak mnie sobie wyobrażały
                  jak w nicku, cała to w sumie historia.
                  zapraszam Cie serdecznie na nasz wątek i forum
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19585&w=66292163&a=66292163&wv.x=2
                  jest duzo dziewczyn z ogromna wiedza, ja oczywiście zaraz cos napiszę, ale moze
                  akurat bedziesz i w miedzyczasie wrzucisz linka ff, bo ten niestety nie działa

po lewej masz kolumnę, kliknij "sharing" dalej "email your chart" a później
                  masz "Your Charting Home Page Web Address:" i pod spodem jest prawidłowy link

będę tu jeszcze
                  • wiosenka1 Re: agafrytka-można? 25.07.07, 22:52
                    Audrey wyniki masz dobre, prosze wrzuc jeszcze swoja wypowiedź na forum "dla
                    starających" moze dziewczynom cos jeszcze nasunie sie na mysl, skoro starsz sie
                    zaledwie kilka msc to ja bym nie robiła z tego tragedi, to krótki czas,
                    naprawdę, jest u nas na forum, forumka która z pco starała sie 4 lata i obecnie
                    jest w ciąży, mieszka w Niemczech.
                    Na mój gust cykl warto zmonitorowac w okolicach owu, czy faktycznie dochodzi do
                    wzrostu pecherzyka i czy on pęka, przy stwierdzonym pco, wiem że owulacja jest
                    kilka razy do roku.
                    Nie wiem gdzie mieszkasz ale forumki piszą (te nie mieszkające w Polsce) że
                    czasem to jest b. kosztowne.
                    Wzwyzka tempki nie zawsze świadczy o przebytej owu, ja tak miałam w cyklu
                    majowym, w czerwcowym owu miałam potwierdzona monitoringiem, i obecny mój cykl
                    lipcowy trwa, i w piatek ide na monitoring, ja z kolei miałam podwyższona prl,
                    która najprawdopodobniej hamowała wzrost pęcherzyka. Byłam juz dwa razy w ciąży
                    i dzieki dziewczynom z forum poszłam na usg w 4 cyklu starań, obecnie mój 6
                    cykl i cóż cierpliwie czekam.
                    Wszystko tez rozbija się o wiek, czy masz chęci jeszcze troszkę poczekać.
                    • s_biela Re: agafrytka-można? 28.07.07, 11:51
                      Wiosenko powiedz mi prosze, czy jak miałaś wzrost tempki, ale nie było owu to
                      ten podwyższony poziom utrzymywał się standardowo długo czy był krótszy?

Ja mam taki problem, bo mój wykres właśnie wygląda standardowo, ale w czasie
                      cyklu wytworzyła się torbiel, która dzień przed nowym cyklem pękła. i
                      zastanawiam się teraz czy to możliwe, że cykl był bezowulacyjny, a torbiel to
                      poprostu przerośnięty pęcherzyk graffa? Co prawda nie robiłam potem USG i nie
                      wiem na 100%, że torbieli już nie ma, ale jak mnie ginekolog badał to nic nie
                      wyczuł...

28dni.pl/s_biela/wykresy/2007-06-05
                      • wiosenka1 Re: agafrytka-można? 28.07.07, 20:46
                        S biela zobacz w stopce mojej, cykl z maja to bez owu, lutealna zawsze tyle
                        samo dni ma, ok 12

cykl z czerwca była owu lutealna też 12 dni

a teraz lipcowy wlasnie w trakcie monitoringu

u nas na staraniach sa trzy przypadki, wszystkie mamy cykle dwufazowe, mi
                        czasem pecherzyk nie dojrzewa do ok 20mm a tempka wzrasta

forumka ma pecgherzyk 26mm i nawet po pregnylu nie pęka

a kolejna forumka ma pęcherzyk 16mm i pęka za wcześnie, jajo pewnie jest
                        niedojrzałe

w Twoim przypadku torbielka to pewnie efekt przerosnietego pęcherzyka, warto
                        monitorwac takie cykle

ja zawsze mam cykle dwufazowe, nawet nie miałam bladego pojęcia że moge nie
                        miec prawidłowej owu, a tak jest niestety

pozdrawiam
    • ell_anna Przepraszam, że się wcinam... 25.07.07, 22:43
      Wiosenko jesteś jeszcze??? Zerknij proszę do mojego wątku, bo mam poważne
      wątpliwości, będę wdzięczna
      Pozdrawiam
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14906&w=66332756&v=2&s=0
      • agafrytka Ania 28.07.07, 22:54
        Odpowiedziałam Ci w Twoim wątku.
        Ale Ty pewnie już wszystko wiesz i cieszysz się lutealną.
        powodzonka
        • agafrytka Audrey 28.07.07, 23:01
          Hej,nie było mnie trochę.
          Chciałam wejść w Twój wykres,ale mi się nie otwiera.
          Możesz wrzucic go jeszcze raz?
          Na razie jestem w domu,więc będę czuwać.
          Pozdrawiam Cię serdecznie
          • audrey2 Agnieszka 29.07.07, 19:34
            Witaj, mam nadzieje, ze urlop sie udał:) Pozwolilam sobie przemeilowac Ci mój wykres, bo pomimo zastosowania isntrukcji wiosenki, nie mogłam wkleic go na forum.Byc moze mam jakies dziwne ustawienia. Dzisiaj zmierzyłam tempkę o 5:30, bo wcześnie rano wyżedżaliśmy. Poza tym w czwartek i piatek bardzo bolały mnie piersi, ale jednocześnie czułam, że zbliża sie @ (choć to był 19/20 dc dopiero). Dzisiaj spokój, zero dolegliwości. Jak również wiesz z poprzediego wpisu, w trakcie cyklu zmienilam forme mierzenia tempki (zamiast w ustach zaczęłam mierzyć w pochwie). Byc moze więc wykres jest niemiarodajny.Zerknij i podpowiedz coś, jesli znajdziesz chwile czasu.
            Przepraszam jeszcze raz, ze wyslalam Ci wykres na prywatną pocztę, ale nie mialam innej możliwości.
            pozdrawiam
            • agafrytka Re: Agnieszka 29.07.07, 20:34
              Kasia,no co Ty nie przepraszaj,zawsze mozesz napisać na priv do mnie.
              Jest tylko jedno ale,sprawdzałam swoje dwie skrzynki i na żadnej nie mam
              wiadomości od Ciebie.Nie wiem co się dzieje.
              Może gdybyś znalazła chwilkę to tutaj napisałabyś ręcznie swój
              wykres,niekoniecznie cały,aby tylko wyłapać sześć tempek przedwzrostowych.
              Bolące piersi to też objaw okołoowulacyjny,ale również mogą boleć w fazie
              lutealnej aż do samej @.
              Urlop w porządku,w zasadzie to cały czas urlopuje,bo mam wakacje.Ciągle jestem
              w ruchu,ale czasami wpadam do domu.W tym tygodniu chyba posiedzę właśnie w
              domku.
              Kasiu,daj znać.
              • wiosenka1 Re: Agnieszka 29.07.07, 20:38
                Audrey ale co tam nie idzie ze nie możesz wkleic pomoge Ciu, nie możesz czegos
                znależć co napisałam? na końcu tej drogi ktora opisałam jest link taki, z
                cyferkami na koncu, to link do wykresu. daj znac

czesc Agusia jak wypoczynek?
                • agafrytka Re: Agnieszka 29.07.07, 21:16
                  Hej Wiosenka,dzięki.
                  Na maksa spędzam czas z dziewczynami,szalejemy.Szkoda,że to już połowa wakacji.
                  Zagladam czasami do domu.
                  A u Ciebie?Daj mi link na starania,czasami tam zerknę.
                  • audrey2 Re: Agnieszka 29.07.07, 21:42
                    Wiosenko,
                    na końcu tej drogi, która opisałas, pojawia się tylko okienko na email, nie ma
                    żadnych cyferek. Agafrytka, jeśli chcesz, możesz skomentować wykres na forum.
                    • agafrytka Re: Agnieszka 29.07.07, 21:58
                      Chciałabym skomentować,ale nie widzę go,nie przyszło nic do mnie na skrzynkę.
                      • agafrytka Re: Agnieszka 30.07.07, 09:49
                        Spróbowałam "przefaksować" Twój wykresik zaraz zobaczymy jak to wygląda.
                        www.fertilityfriend.com/home/1b62a5
                        • agafrytka Re: Agnieszka 30.07.07, 10:01
                          Kasia,masz bardzo ładny wykres,systematycznie mierzona temka.
                          Jesteś w drugiej fazie,tempka utrzymuje się na wyższym poziomie,wszystko jest
                          ok.
                          Na razie nie spada.I oby nie spadała.
                          Mam nadzieję,że utrzyma się na wyższym poziomie.Jeszcze trochę cierpliwości.
                          Pozdrawiam
                          • wiosenka1 Re: Agnieszka 30.07.07, 15:35
                            Aguś link dla staraczek etatowych
                            forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=19585, lipcowy taki długasny to nasz
                            wątek wiodący, gdzie dziennie mozna spędzić 2 godziny czytajkąc wszystko od
                            dechy do dechy

Audrey piękny wykresik, oby sie tak trzymał.
                            • audrey2 Re: Agnieszka 30.07.07, 15:39
                              Dziekuje Wam kochane, ale pamietajcie, ze ja troche z ta tempka
                              kombinowalam...A poza tym czuje, ze @ sie zbliza. Bo poza tym faktycznie
                              piekny;) Moze to dobra wrozba na przyszlosc.

pozdrawiam bardzo
                              • agafrytka Re: Agnieszka 30.07.07, 19:11
                                Nie kombinowałaś - takie kombinowanie to żadne kombinowanie.Ale się
                                wysłowiłam.Masło maślane.
                                Mierz tempki zobaczymy co z tego kombinowania wyjdzie.
                                Buziaki
                            • agafrytka Re: Agnieszka 30.07.07, 19:09
                              Wiosenko wchodząc w ten link mam ciągle info,że podane forum jest niedostepne
                              lub nie istnieje.Nie wiem o co chodzi.
                              • agafrytka Audrey 19.08.07, 17:01
                                Co tam u Ciebie?
                                Nie odzywasz się?Co słychać.
                                Napisz chociaż kilka słów.
                                Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka