Dodaj do ulubionych

Sapkowski Żmija

07.01.09, 07:26
heja, zmija.mm5.pl/
będzie nowa powieść sapkowskiego. czego spodziewacie się w nowej lekturze?
akcja dzieje się współcześnie, bohaterem jest żołnierz rosyjski w czasie wojny
z afganistanem. sapkowski rusofil?
Obserwuj wątek
    • mich.z Re: Sapkowski Żmija 08.01.09, 19:48
      nikt nie zainteresowany sapkowskim?
      • eeela Re: Sapkowski Żmija 08.01.09, 19:52
        Ja czytałam tylko całą serię o Wiedźminie, a jak się zabrałam za Narrenturm, to
        mi jakoś kompletnie nie zaskoczyło. Może jeszcze kiedyś ponownie spróbuję.
        Chętnie zajrzę do nowej książki, ale nie mam zbyt wygórowanych oczekiwań -
        możliwe, że się mylę, ale w moim odczuciu Sapkowski wyprztykał się na Wiedźmina,
        Narrenturm wydał mi się lekko miałki i wtórny - ale nawet do połowy nie doszłam,
        więc może nie powinnam nic gadać.
        • iontichy Re: Sapkowski Żmija 12.10.09, 11:57
          Wg mnie Wiedźmin słabł mniej wiecej od połowy sagi (opowiadania najlepsze), a
          "Narrentum" ... no cóż, może nie potrafiłem docenić, ale po scenie z pierdzącym
          Zawiszą odstawiłem :-)
          • kiddo5 Re: Sapkowski Żmija 16.10.09, 06:56
            Zakladasz ze pierdzacy Zawisza to swietokradztwo? Przypuszczam ze zwolennikom
            kuchni z czasow Zawiszy tzw. gazy byle nieobce.

-
            To you I'm an atheist; to God, I'm the Loyal Opposition
            • iontichy Re: Sapkowski Żmija 16.10.09, 10:29
              Ja zakładam, że pierdzi każdy. A styl wojskowo-koszarowy już mnie nie bawi.
              Pozdrawiam
    • Gość: geigo Re: Sapkowski Żmija IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.09, 20:21
      Fragment w Newsweeku - słaby, po stylu nikt by nie poznał, że to Sapkowski. I
      chyba zbyt wyraźnie ujawnia sympatie autora. No ale to fragment, może w całości
      będzie wyglądać lepiej...

Wywiad za to kiepski i nic nie usprawiedliwia pana autora.
      • mich.z Re: Sapkowski Żmija 09.01.09, 06:50
        tez uważam wywiad za strasznie dretwy a fragment w newsweku, szkoda
        gadać. trylogię husycką przebrnąłem. ale nie wiem czy zabiorę sie
        za "zmiję". się wydaje, że autor na równi pochyłej w dół............
        • Gość: matek Re: Sapkowski Żmija IP: *.is.net.pl 26.03.09, 18:09
          Ja "Trylogie husycka" uwazam za bardzo dobre dzielo sapka.Co prawda nie ma sie
          co rownac z wiedzminem bo to bylo cos z czym niewiele tytulow moze sie
          rownac,ale narreturm i kolejne czesci trylogi sa godne polecenia.Zreszta to nie
          jest lektura dla kazdego...
          A co do Zmiji do spodziewam sie kolejnej dobrej ksiazki:)
          W koncu TO Sapek:)
          • Gość: Mirek B Re: Sapkowski Żmija IP: *.sip.rmo.bellsouth.net 21.05.09, 05:48
            "Zmija", mial byc pierwszy kwartal 2009. Teraz mamy polowe drugiego,
            a ksiazki wciaz nie ma (?). Czy ktos wie co sie stalo?
            • Gość: gekkon Re: Sapkowski Żmija IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.09, 08:13
              Żmija zdechła :)
              • nchyb Re: Sapkowski Żmija 10.10.09, 21:29
                premiera 19 października...
                • Gość: maarchewkowaa Re: Sapkowski Żmija IP: 94.75.112.* 06.09.10, 20:38
                  Czytałam Żmiję na kolonii... pożyczyłam od kolegi, bo już nie miałam, co czytać... cud, że doczytałam do końca... ciekawe robi się przez moment, jak ta żmiję spotyka... sceny bitew przeskakiwałam, wkurzał mnie ten ruski. pomine, że już wiem, czemu on miał książkę o Afganistanie i ruskim :// książka w moim uważaniu kiepska. i to bardzo. drugi raz w życiu [a czytałam baaardzo dużo książek nie wiedziałam, o co chodzi :/
    • watersnakes2 Re: Sapkowski Żmija 15.10.09, 21:18
      W dzisiejszym Duzym Formacie jest wywiad z Sapkowskim na temat Zmii.
      • Gość: bobza Re: Sapkowski Żmija IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.09, 10:38
        Książka jest dostępną od połowy zeszłego tygodnia między innymi w księgarni
        "Akapit" we Wrocławskiej Magnolii cena 33 zł wydanie beznadziejne papier
        ekologiczny od "Super Nowej" beznadzieja, książka czyta się sama jak to
        Sapkowski, natomiast uważam ją za słabsze dzieło wydaje mi się ze autor ucieka
        od fantastyki ku głównemu nurtowi cała "magiczność" jest takim dodatkiem nie
        potrzebnym do odbioru powieści. Książka jest o wojnie i tym co ona robi z ludzką
        psychiką.
        • Gość: nomak Re: Sapkowski Żmija IP: *.adsl.inetia.pl 28.10.09, 20:20
          Zgadzam się co do oceny wydania - 35zł za tak wydaną pozycję zakrawa na kpinę, format, ilość stron, jakość papieru... Jednak kupiłem, w końcu - kto ocenia książkę po okładce. Niestety, powiedzmy sobie szczerze - król jest nagi. Brak pomysłu, polotu, typowego dla Sapka humoru to wszystko składa się na co najwyżej przeciętną pozycję. Szkoda. Po kimś kto wykreował świetny świat Wiedźmina, kto napisał dużo dojrzalszą Trylogię Hysycką spodziewałem się znacznie więcej. Ale cóż - kredyty i rachunki trzeba płacić. Pozostaje mieć nadzieję, że mistrz wróci do formy :-)
          • Gość: Michalak Re: Sapkowski Żmija IP: 94.75.88.* 03.11.09, 20:56
            Może i książka nie najlepsza w dorobku Sapka, ale i tak nie jest zła. A co do
            ceny- tak, jest dość wysoka, ale to też można obejść, wystarczy sie porozglądać,
            gdzie taniej (patrz choćby
            merlin.pl/Zmija_Andrzej-Sapkowski/browse/product/1,696235.html - 30 zł).
            I oczywiście, że Wiedźmińska saga i Husycka trylogia są o wiele lepsze, ale tak,
            to nadal Sapkowski i da się to wyczuć :)
            • cristinka Re: Sapkowski Żmija 03.11.09, 21:27
              ksiegarniawarszawa.pl - zapłaciłam 26,47 zł
            • Gość: shadow Re: Sapkowski Żmija IP: *.n4u.abpl.pl 07.11.09, 22:50
              Najgorsza książka jaką przeczytałem ostatnimi laty. Jestem wielkim fanem
              Sapkowskiego, mam wszystkie książki na półce, ale to co zrobił w żmiji zakrawa
              na kpinę. Fabuła kiepściutka, język siermiężny, na siłe wtrącane rosyjskie
              słówka w łacińskiej pisowni, sztuczny , wojskowy żargon, o którym autor nie ma
              pojęcia. Amatorszczyzna straszna. Od razu wystawiam na sprzedaż a następnej
              książki Sapka w ciemno nie kupię.
              Wydanie też okropne, obrzydliwa okładka, w środku szara srajtaśma z 3mm
              marginesem na dole. Porażka
              • anka-is-me Re: Sapkowski Żmija 14.11.09, 11:04
                ja na wszytskie ksiazki sapkowskiego patrze przez pryzmat sagi wiedzminskiej, no
                moze dlatego niektore jego ksiazki lubie mniej lub bardziej, jezeli jest podobna
                do sagi to jest od razu lepsza, a jednak zmija taka nie jest wiec troche sie na
                niej zawiodlam, ale niestety to tylko moja wina. bo nie pisarza bynajmniej.
                ksiazke zamowilam smsem przez onestep i nie moge powiedziec ze zaluje, ale
                niestety nie zadowolilam sie do konca i czuje niedosyt. musze cos jeszcze przeczytac
    • stoerungsquelle Re: Sapkowski Żmija 14.11.09, 15:19
      opowiesci z Afganistanu znam z pierwszej reki.
      nie bede czytac na ten temat Sapkowskiego, bo wole jak sie ograniczy do swojej
      klasyki

---
      Wow, superrecenzja wersji polskiej Lovefool – Głupiec w miłości
      www.scholar-online.pl/viewpage.php?page_id=124&c_start=30#c13373
    • prazanka44 Re: Sapkowski Żmija 15.11.09, 21:02
      Nie uwierzę, że Sapkowski mógłby okazać się rusofilem, bo, sądząc choć-
      by po trylogii husyckiej, nie jest on skłonny do uwielbienia, bądź po-
      tępienia jakiegokolwiek narodu.
      Nie czytałam "Żmii", ale wyobrażam sobie, że autor mógł się kierować
      chęcią zainteresowania nas obecnością naszych wojsk w Afganistanie.
      Wysłaliśmy tam żołnierzy, ale nie widać, żebyśmy się nadzwyczajnie in-
      teresowali tym, kogo oni zabijaja i kto zabija naszych chłopców.
      Kraj daleki, a po Iraku udział w wojnach nieco spowszedniał.
    • bogucjusz Obejrzyjcie sobie "9 kompanię" 19.11.09, 10:16
      Będzie to samo, co u Sapka, ale ciekawiej, prawdziwiej, krócej i bez silenia się
      na elementy fantastyczne.
    • vivian.darkbloom rozczarowuje 19.11.09, 13:50
      jestem w trakcie. i juz dawno mnie ksiazka tak nie rozczarowala...
      • stary_zgred1 Re: rozczarowuje 19.11.09, 21:00
        No niestety się podpiszę pod opiniami osób które się rozczarowały - mniej więcej
        do jednej-trzeciej akcja kręci się zachęcająco a potem siada i wstać jej się nie
        chce. Nawet mnie nie dziwi że coś takiego wydano na papierze toaletowym. Innego
        byłoby po prostu szkoda.
    • Gość: rafał Re: Sapkowski Żmija IP: *.adsl.inetia.pl 23.02.10, 13:13
      Sapkowski jest dla mnie geniuszem. Wiedźmin to dla mnie najlepsza książka
      świata. Trylogia Husycka jest w ścisłej czołówce.
      Natomiast Żmija to jakieś nieporozumienie. W ciągu czterech dni dotarłem do 130
      strony i dopiero pojawiła się jakaś konkretna akcja i trwała jakieś dwie strony.
      Niestety z wielkim żalem stwierdzam, że ta książka jest do dupy! Szkoda po
      prostu kasy! Gdyby to napisał afgański żołdak z nudów przy służbie to uznał bym
      to za zwykły gniot. Ale Pan, Panie Andrzeju?????????????
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka