05.08.08, 07:36
Dostałam Cital na doła i lęki.Już po kilku dniach zamiast łagodzić tak mi pogłębił lęki że mi oczy z orbit wychodziły ze strachu od rana do wieczora a w nocy wybudzałam się z potężnym biciem serca.Co za badziew dla mnie ten Cital.Co to w ogóle za antydepy co w skutkach ubocznych mają wypisane lęki i myśli samobójcze jak ten np.
Obserwuj wątek
    • matrioszka42 Re: Cital 05.08.08, 08:41
      Z tego ca zauważyłam, większość antydepów ma wpisane, że w początkowym okresie zażywania mogą potęgować myśli samobójcze.
      Mnie Cital wpędził w początki manii.
      • meggi_gi Re: Cital 05.08.08, 09:08
        Zdawałam sobie sprawę,że mogę czuć się gorzej na początku,ale ile można czekać na wdechu z przerazenia i z wytrzeszczem oczu na działanie?!Boję się antydepa,ale nie mam innego wyjścia bo sama lamo to dla mnie za mało.Znowu muszę czekać na kolejne działanie leku a ja nie mam na to czasu!
        • matrioszka42 Re: Cital 05.08.08, 12:25
          Mi lekarka zamieniła cital na seronil. Efekt był po ok tygodniu.
        • xsenia Re: Cital 06.08.08, 08:58
          zamien citalopram na escitalopram - to samo tylko działa szybciej i
          silniej
          • meggi_gi Re: Cital 06.08.08, 09:15
            ale lęków nie zwiększa?
            • xsenia Re: Cital 06.08.08, 09:50
              Escitalopram
              escitalopram
              antidepressivum
              N06AB
              Działanie: Farmakologicznie czynny S-enancjomer citalopramu,
              selektywny inhibitor wychwytu zwrotnego serotoniny (SSRI) o
              działaniu przeciwdepresyjnym. Nie wykazuje powinowactwa lub wykazuje
              bardzo niewielkie powinowactwo do wielu receptorów, w tym 5-HT1A, 5-
              HT2, dopaminergicznych D1 i D2, receptorów adrenergicznych a1, a2 i
              ß oraz receptorów histaminowych H1, muskarynowych,
              benzodiazepinowych i opioidowych. Działanie przeciwdepresyjne
              występuje zazwyczaj po 2-4 tyg. stosowania, maksymalną skuteczność w
              leczeniu lęku napadowego osiąga się po ok. 3 mies. stosowania. Z
              przewodu pokarmowego lek wchłania się niemal całkowicie, pokarm nie
              wpływa na wchłanianie, tmax wynosi 4 h, stan stacjonarny osiągany
              jest po ok. tygodniu podawania leku. Escitalopram i jego główne
              metabolity wiążą się z białkami osocza w mniej niż 80%. W wątrobie
              ulega demetylacji do farmakologicznie czynnych metabolitów, głównie
              z udziałem izoenzymu CYP 2C19 cytochromu P-450, w mniejszym stopniu -
              CYP 3A4 i CYP 2D6. Wydalany jest przez wątrobę i nerki. t1/2 w
              fazie eliminacji, po podaniu wielokrotnym wynosi ok. 30 h, t1/2
              głównych metabolitów jest znamiennie dłuższy. Eliminacja
              racemicznego citalopramu zachodzi wolniej u osób w podeszłym wieku
              oraz osób z upośledzoną czynnością wątroby lub nerek. U osób wolno
              metabolizujących leki z udziałem CYP 2C19 stężenie escitalopramu w
              osoczu jest 2-krotnie większe niż u osób szybko metabolizujących.

Wskazania: Leczenie dużych zaburzeń depresyjnych. Leczenie zespołu
              lęku napadowego z agorafobią lub bez niej.

Działanie niepożądane: Występują najczęściej w 1.-2. tyg. stosowania
              leku; częstość ich występowania oraz nasilenie zmniejszają się
              zwykle podczas leczenia. Podobnie jak w przypadku stosowania
              citalopramu, mogą wystąpić: zmniejszenie łaknienia, zaburzenia
              czynności seksualnych, bezsenność, senność, zawroty głowy,
              zaburzenia smaku, zaburzenia snu, zapalenie zatok, nudności,
              biegunka, zaparcia, zwiększone pocenie się, uczucie zmęczenia,
              gorączka. W czasie stosowania innych leków z grupy SSRI występowały
              również następujące działania niepożądane: lęk paradoksalny
              (zwłaszcza w 1.-2. tyg. leczenia), napady drgawkowe, niedociśnienie
              ortostatyczne, hiponatremia, nieprawidłowe wydzielanie wazopresyny,
              zaburzenia widzenia, wymioty, suchość błon śluzowych jamy ustnej,
              jadłowstręt, reakcje anafilaktyczne, zwiększenie aktywności enzymów
              wątrobowych, bóle mięśni i stawów, zaburzenia neurologiczne z
              zespołem serotoninowym włącznie, zaburzenia psychiczne, zatrzymanie
              moczu, mlekotok, wysypka, wybroczyny, świąd, obrzęk naczynioruchowy.
              W pierwszych tygodniach leczenia zwiększa się ryzyko popełnienia
              samobójstwa.

Dawkowanie: Duże zaburzenia depresyjne. Zwykle 10 mg raz na dobę co
              najmniej przez 6 mies. W razie potrzeby dawkę można zwiększyć do 20
              mg/d. Zespół lęku napadowego. Początkowo 5 mg przez tydz., następnie
              10 mg/d przez kilka mies. Dawka maksymalna 20 mg/d.

------------------------

ja to brałam, to jest tali lepszy cital, działa szybciej i silniej,
              mniej skutków ubocznych. lęków u mnie nie zmniejszał, ani nie
              zwiększał.

na lęki dobra jest sertralina i mianserin, tzn. na mnie to działa
              • meggi_gi Re: Cital 06.08.08, 09:59
                dzięki za opis.Z lekami to loteria,na kazdego działa co innego i inaczej.
                • mea-22 Re: Cital 08.08.08, 10:11
                  Ja to rewelacyjnie czulam sie po citalopramie..do czasu jak
                  stwierdzilam ze lykam sobie lykam i dalej ide w dol. wiec zwiekszono
                  mi dawke co zaskutkowalo niemozliwoscia dobudzenia sie po 30 paru
                  godzinach snu, oczywiscie zawalona praca a nastepnego dnia w pracy
                  trzesaca sie jak osika i ataki paniki tak potworne ze tylko myslalam
                  nazrec sie nasennych i juz nie czuc tylko spac...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka