Dodaj do ulubionych

czy to biegunka???

20.02.07, 22:29
od dwóch dni moja Julka robi kupy ze śluzem, raz rzadką, raz "musztardową",
ale tylko jedną dziennie. Czy mam to traktować jako biegunkę? stosuję dietę
hypoalergiczną (karmię moim mlekiem), bo mała 2 tyg. temu zareagowała alergią
prawdopodobnie na krowie mleko i robiła kupy z krwią, miała wówczas odstawione
moje mleko na tydzień i podawany bebilon pepti. Co zrobić teraz?
Obserwuj wątek
    • mamaigora1 Re: czy to biegunka??? 21.02.07, 08:54
      a co Ty jesz?
      Jesli pije Twoje mleko to może reagowac alergicznie na to co Ty zjadłaś lub
      wypiłaś smile
    • mamanatanielka Re: czy to biegunka??? 21.02.07, 11:26
      A może spóbuj podawać jej lacidofil lub inny tego typu środek. Napewno nie
      zaszkodzi gdyż będzie osłaniał jej jelitka. jeżeli jeszcze tego nie podawałaś
      to zacznij od połowy kapsułki, nawet 2 x dziennie. Jeżeli robi taką kupkę raz
      dziennie to narazie się nie martw. Przy biegunkach najgraźniejsze jest
      odwodnienie - tutaj to nie grozi skoro jedna taka kupa. Gdyby coś się
      pogorszyło spróbuj smekty: 1/3 saszetki rozpuść w takiej ilości picia jaką
      wypije dzidzia. Może to być nawet 1 łyżka stołowa. Powodzonka i naprawdę nic
      się nie martw. Niestety każda z nas to przechodziła ze swoimi skarbami.
      • zapalka151206 Re: czy to biegunka??? 22.02.07, 03:17
        no i teraz już nie mam wątpliwości, że to biegunka: kilka razy dziennie i ze
        smużkami krwi. Moja dieta jest już tak okrojona, że z ew. uczulających rzeczy
        pozostało jedynie pieczywo. Czy wy w takich przypadkach odstawiałyście od
        swojego mleka?I na jak długo? Trochę się załamałam, tym bardziej że przestrzegam
        diety zleconej przez lekarza, a po bebilonie pepti układ trawienny mojego
        dziecka "przegina" w drugą stronę:robią się zaparcia
        • kicia031 Re: czy to biegunka??? 22.02.07, 11:15
          Zapalko, mu mielismy podobny problem – ja karmilam piersia. Musicie zrobić
          następujące rzeczy – badanie kalu na posiew i w kierunku salmonelli, bo krew w
          kupce wystepuje przy zakazeniu salmonella. Jeśli wykluczycie infekcje, to
          niestety nie mam dobrych wiadomości w tym sensie, ze bardzo trudno jest ustalic
          przyczyne takiej krwi w kupie, my się z tym bujaliśmy 2 miesiace i pomoglo
          dopiero gdy Groszkowiec skończył 5 miesięcy i wprowadzilimy mu do diety zupki
          jarzynowe. Ale ja dopóki nie skończył 9 miesięcy bylam wciąż na diecie
          eliminacyjnej, która sklada się z: ryzu, pieczywa, gotowanego indyka i
          gotowanej marchwi. U nas było podejrzenie uczulenia na jabłko, wiec nawet tego
          nie mogłam jesc.
          Co do Lacidofilu, to ja bym ci raczej polecala Enterol, podobno Lacidofil może
          zawierac laktoze i sladowe ilości bialka z mleka i w związku z tym nie jest
          polecany.
          No i ja bym mimo wszystko nie odstawiala od piersi, ale to już chyba lekarz
          musi zdecydowac.
          Krew w kupce budzi straszne przerażenie u rodzicow, ale wedle tego co mowil
          nasz gastrolog, zazwyczaj nie jest to nic strasznego. Serdecznie pozdrawiam i
          zycze wytrwałości w diagnozowaniu problemu.
          • adi1311 Re: czy to biegunka??? 22.02.07, 22:23
            miałam taki sam problem z niespełna 3 miesięcznym bąblem lekarka dała nam 2
            razy dziennie lakcid po rozrobieniu musi odstać ok 30 minut oraz na unormowania
            stolca ors hipp to taki kleik do kupienia w aptece podaje się go wg waga
            dziecka krew w kupce może być od podraznienia odbytu jeżeli była krwista tzn
            świeża a jeżeli byla strawiona taka jak fusy to musisz szybko skonsultować sie
            z lekarzem pozdrawiam
    • zapalka151206 Re: czy to biegunka??? 22.02.07, 12:02
      Kicia dzięki za informacje.
      Badanie kału robiliśmy, nie wyhodowano nic oprócz nielicznych grzybów
      drożdżopodobnych. Dziś kontaktowałam się z pediatrą, sugerowała aby przejść na
      bebilon pepti na stałe, ale nie jestem przekonana co do jej decyzji. Spróbuję
      jeszcze odstawić pieczywo ze względu na gluten i na własną rękę wrócić za kilka
      dni do karmienia piersią (nie wiem czy powinnam tak ryzykować , ale czuję że
      dobrze by było spróbować jeszcze w ten sposób). Inna sprawa, to że lekarka
      zasugerowała wizytę u chirurga i usg jamy brzusznej- mała miała robione usg
      miesiąc temu i nic nie wykazało.
      Kicia u jakich lekarzy ty szukałaś rozwiązania?
      • kicia031 Re: czy to biegunka??? 22.02.07, 12:38
        My tez mielismy usg u chirurga dzieciecego, byliśmy u kilku pediatrow I u
        gastrologa. Wszyscy nam zalecali diete u mnie, Enterol i wyluzowanie, choć ja
        nie bylam w stanie wyluzowac, jak Groszkowiec robil codzinnie kupke z krwia. A
        w jakim wieku jest Julka? U nas problemy zaczely się w wieku 6 tygodni, kiedy
        to kupy zrobily się zielone i zaczął się w nich pojawiac sluz. Ilość – 3 – 5
        dziennie, dosc rzadkie, ale nie biegunka. Stopniowo z mojej diety były
        eliminowane kolejme produkty, ale to nic nie pomagalo. Wreszcie w wieku 3.3
        miesiaca pojawila się w kupce krew. Wtedy zastosowałam te super eliminacyjna
        diete, a o której pisałam, i to pomoglo o tyle, ze kupy przestaly być zielone,
        zrobila się normalnie zolta, ale nadal był w nich sluz z krwia i nadal 3 – 5
        dziennie. Wszystko ustąpiło od dnia rozszerzenia diety, z tym, ze my nie
        mielismy wprowadzac owocow, ani sokow tylko warzywa i zupki z przewaga
        marchewki i z mieskiem. Wprowadziliśmy tez Sinlac, a jak kupy się robily
        rzadsze, to dodawalam do zupek i do Sinlacu extra porcje marchewki i to
        pomagalo.
        Jak odbedziecie wszystkie niezbędne badania i nic nie wyjdzie, to pewnie
        stanie na takiej diagnozie jak u nas: niedojrzałość układu pokarmowego.
    • zapalka151206 Re: czy to biegunka??? 22.02.07, 17:12
      Julka ma 2 mies.i tydzień wieku kalend., a 3 tyg. korygowanego. Problemy zaczęły
      się jak miała 7 tygodni, tyle że u nas akcja była szybsza: kupa zielona ok 2
      tyg.i bardzo rzadka(lekarze mówili, że to od żelaza), 3 dni śluz potem krew. Po
      przejściu na bebilon kupa żółta, gęsta, ale bez czopka ani rusz.
      Teraz podobnie 3-4 dni śluz (tłumaczono, że to niedojrzałość układu
      pokarmowego), potem krew (kazano jechać do chirurga albo najlepiej do szpitala).
      Chyba przejdę na dietę równie okrojoną jak Twoja, choć myślę też o odstawieniu
      pieczywa i za parę dni wrócę do karmienia moim mlekiem- zobaczymy jaki będzie
      efekt. Swoją drogą porobię badania, ale od szpitala na razie będę się trzymać z
      daleka.
      Wprowadzałaś swojemu maleństwu nowe pokarmy w 5 m-cu kalendarzowym czy korygowanym?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka