tarja30 12.09.08, 16:30 Czy sa tu mamy ktore urodzily w 36tc? Jesli tak to czy z maluszkami bylo wszystko ok? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marzena280476 Re: 36 tc to wcześniak? 12.09.08, 17:20 Kamil- rocznik 2001 36tc.Dopiero jak trafiłam na forum to pomyslałam o nim jako o wcześniaku.Bo według mnie to żaden wcześniak(oczywiście to zależy od dziecka).Czasami dzieci urodzone o czasie też mają kłopoty.Kamilek urodził się z wagą 2810,52 cm.Żadnych problemów i oznak wcześniactwa.Jasiu to już inna historia Odpowiedz Link
workmama Re: 36 tc to wcześniak? 12.09.08, 17:30 Tak,moja druga córka urodziła sie w 36tyg. z waga 2.850kg.,54cm.Traktowali ja jak donoszone dziecko.Dostałam ja po pół godzinie i juz ze mna była.Na trzeci dzień wypisali nas do domu.Zachowywała się jak donoszone dziecko,żadnych oznak wcześniactwa.W 28tyg.dostałam tzry serie "Dexavenu" na rozwój płucek.Tak więc wszystko w porządku.Dzis to prawie 11letnia panna Odpowiedz Link
gk102 Re: 36 tc to wcześniak? 12.09.08, 17:35 Etam z 36 tc dziecko traktowane jest jak donoszone. Moja starsza była z 36 tc po 3 dniach nas wypisano, nigdy nie usłyszałam że to wcześniak. Do czasu...gdy urodziłam młodszą (29 tc), wtedy córka mająca 10 lat powiedziała mi że jest TEŻ WCZEŚNIAKIEM)) Odpowiedz Link
mama-cudownego-misia Re: 36 tc to wcześniak? 12.09.08, 21:15 Mniej więcej taki wcześniak, jak 18-latek jest dorosły. Jeśli dziecko nie ma wad, infekcji ani nie jest mocno niedotlenione, tylko się urodziło, bo np.: szyjka macicy nie wytrzymała, to wszystko będzie ok. Dzielna jesteś, że wytrzymałaś dla swojego maleństwa tak długo Odpowiedz Link
milena-83 Re: 36 tc to wcześniak? 12.09.08, 21:34 ja tez ma dziecko z 36 tyg niebylo z nim zadnych problemow po porodzie urodzil sie z waga 2720, 53cm, sam oddychal i mialam go caly czas przy sobie wyszlismy do domu na 3 dzien, co prawda jak dziecko mialo 6 m okazalo sie ze ma wzmozone napiecie miesniowe i musialam z nim troszke pocwiczyc zeby nadrobil zaleglosci(sadze jednak ze jego wczesniactwo niemialo na to wplywu, poprostu tak czasami bywa) ale wszystko poszlo gladko i szybko zacza chodzic majac 11 miesiecy. Wiec niemasz sie czym martwic pozdrawiam pa Odpowiedz Link
akaef Re: 36 tc to wcześniak? 12.09.08, 22:02 Mój drugi syn (teraz 13-letni) też z 36 tyg. Przy czym poród został sprowokowany bo troszkę sączyły mi się wody, choć nie wiadomo skąd się sączyły, gdyż w trakcie porodu trzeba było przebić pęcherz W każdym razie chłopak urodził się zdrowy, 3330 g., 55 cm, 10 Apgar, nikt nigdy nie określił go nawet terminem "wcześniak". Ale... jest masakrycznym dysortografikiem i dysgrafikiem, a kilka lat temu na kontroli w poradni psych.-ped. okazało się, że ma zaburzenia równowagi (co nie przeszkadza mu z powodzeniem uprawiać szermierki). Tyle, że to chyba może być wina okręcenia pępowiną - takie małe niedotlenienie okołoporodowe, którego nikt wcześniej nie zauważył. Odpowiedz Link
tolka11 Re: 36 tc to wcześniak? 13.09.08, 18:04 A moje 3 dziecko Sara urodzona 33/34 z powodu konfliktu serologicznego, miała wadę serca, ale sama zanikła podobnie przepuklina. I wiesz co? jak miała 3 tygodnie to lekarka w przychodni nie uwierzyła mi, że to wczesniak Urodziła się z wagą 3 kg i 55 cm wzrostu. --------------------------- Judyta 40Hbd, Miłosz 28Hbd, Sara 33/34Hbd Odpowiedz Link
aneciamamawiki Re: 36 tc to wcześniak? 13.09.08, 18:20 Moja 2,5 letnia coreczka Wiktoria urodzila sie prawie w 36tc tzn 35tc+4dni.Urodzila sie po odklejeniu łozyska jako wczesniak z waga 1800 47cm dł podwojnie owinieta pepowina supeł na pepowinieni.Przeszla sepse.Miala zalegania w zoładku oraz wgłobienie jelita.sporo przeszlismy ale na szczescie to był juz taki moment ciazy w ktorym dziecko ma bardzo duzo siły by walczyc zycze powodzenia! Odpowiedz Link
tarja30 Re: 36 tc to wcześniak? 13.09.08, 21:22 od czego wiec zalezy,ze niektore malenstwa z 35/36 tc rodza sie i jest ok a niektore maja takie problemy? Moj maluch juz w 32 tc wazyl 2300 wiec pewnie juz ma ponad 3 kg Odpowiedz Link
aneciamamawiki Re: 36 tc to wcześniak? 13.09.08, 21:37 yhm u mnie duzo zalezalo od kompetencji lekarza.Wogole nie sluchał co mowie.Puchlam dla nie go bylo ok kolatanie serca skoki cisnien wszystko wydawalo sie ok.A okazalo sie to co podejrzewalam nieleczone zatrucie ciazowe.Ja mialam drgawki podczas CC nie bylo łatwodo tej pory nie wiem dlaczego wiki taka malutka sie urodzila czy przez zatrucie ciazowe czy przez supel na pepowinie czy przez wade macicy( dwurożna)czy to jakas hipotrofia poporostu nie wiem.Zawsze zostanie pytanie dlaczego to moja Wiki byla taka malutka? dlaczego zachorowala na sepse ale tego juz sie nie dowiem,na szczescie teraz jest duza pannica i bardzo madra kruszynkapozdr Odpowiedz Link
nati1011 Re: 36 tc to wcześniak? 13.09.08, 21:40 to wszystko zależy. Mój siostrzneiec urodził się 35/36 tydzień z dużymi cechami wcześniaczymi. Było troche kłopotów. czasem dziecko z 40 tygodnia tez ma problemy Odpowiedz Link
mama-cudownego-misia Re: 36 tc to wcześniak? 13.09.08, 21:42 Od tego, dlaczego się urodzą. Generalnie wcześniej rodzą się dzieci z wadami (np. serca albo genetycznymi), wcześniej tez inicjują poród dzieci niedotlenione i źle odżywione np. ze względu na niewydolne łożysko albo węzeł na pępowinie. Ty masz niewydolną szyjkę, jak zrozumiałam, i zdrowe bobo. Będzie dobrze . Odpowiedz Link
agusia79-dwa Re: 36 tc to wcześniak? 13.09.08, 22:15 mama-cudownego-misia napisała: > Od tego, dlaczego się urodzą. Generalnie wcześniej rodzą się dzieci z wadami > (np. serca albo genetycznymi), czyli rozumiem, że moja Mała mogła się urodzić wcześniej przez wrodzoną wadę serca?bo do dziś nie poznałam przyczyny (chociaż moje CRP w dniu porodu wynosiło ponad 100)? Odpowiedz Link
mama-cudownego-misia Re: 36 tc to wcześniak? 17.09.08, 20:59 Przepraszam, ze dopiero dzisiaj odpowiadam. Mam grypę i trochę w malignie się po forum poruszam Wysokie CRP sugeruje infekcję. Zależy, gdzie ta infekcja była, mogła być wewnątrzmaciczna, a mogły to być migdałki. Dziecko wymagało antybiotyku po urodzeniu? Niestety mogła się urodzić za wcześnie ze względu na niewydolność krążenia związaną z wadą serca (a można spytać, jaką? Bo niezamknięty botal, naturalny u noworodków, i małe ubytki w przegrodzie raczej przedwczesnego porodu nie powodują) Odpowiedz Link
tarja30 Re: 36 tc to wcześniak? 13.09.08, 23:08 z szyjka u mnie chyba ok...lekarz nic nie wspominal jedyne co mowil to to,ze maly jest za nisko Pierwszego syna stracilam (urodzony w terminie)mial wade serca drugi urodzony w 37 tc zdrowy jak ryba a teraz czekam na trzeciego i strasznie sie boje Odpowiedz Link
tarja30 Re: 36 tc to wcześniak? 13.09.08, 23:10 jutro koncze 36 tc a czuje sie strasznie boli mnie doslownie wszystko,ledwo oddycham Odpowiedz Link
andaba Re: 36 tc to wcześniak? 14.09.08, 10:23 Ja urodziłam dwoje w 35 tygodniu, z waga powyżej 2500 i nie byli traktowani jak wcześniaki - wypisani w trzeciej (czy nawet w drugiej w przypadku młodszego) dobie, bez problemów. Najmłodszej, urodzonej w 34 z wagą 1900 też nie traktuję jak wcześniaka - w wieku 11 miesięcy całkowicie dogoniła rówieśników, a mam wrażenie, że nawet wielu przegoniła. Problemów zdrowotnych zero. Odpowiedz Link
tarja30 Re: 36 tc to wcześniak? 14.09.08, 11:07 andaba napisała: > Ja urodziłam dwoje w 35 tygodniu, z waga powyżej 2500 i nie byli traktowani jak > wcześniaki - wypisani w trzeciej (czy nawet w drugiej w przypadku młodszego) d > obie, bez problemów. Najmłodszej, urodzonej w 34 z wagą 1900 też nie traktuję j > ak wcześniaka - w wieku 11 miesięcy całkowicie dogoniła rówieśników, a mam wraż > enie, że nawet wielu przegoniła. Problemów zdrowotnych zero. a co u ciebie bylo przyczyna wczesniejszych porodow? podrawiam Odpowiedz Link
andaba Re: 36 tc to wcześniak? 14.09.08, 22:21 tarja30 napisała: > a co u ciebie bylo przyczyna wczesniejszych porodow? > podrawiam Nie wiem, wody mi odchodziły i tyle. Nie roztrząsałam tego, dla mnie nie było to żadną tragedią - wolę pięć tygodni wcześniej niż tydzień później - wbrew pozorom to się często gorzej kończy. Odpowiedz Link
jk1977 Re: 36 tc to wcześniak? 14.09.08, 11:10 witam,ja tez urodziłam w 36tyg, odejście wód płodowych. Przez pierwsze 3 dni ok, ale cały czas dziecko bardzo kwiliło. Pierwsze godziny leżal w cieplarce. Po 3 dniach bardzo wysoka żółtaczka, jąderko zeszło , wylew 1 stopnia- po miesiącu ani śladu, no i do tej pory dziurka w serduszku-mam nadzieję,że się zrośnie A tak to waga ok-prawie 3kilo . Zobacz masz już skonczone 36 tygodni i już będzie wszystko ok. ja wyszłam po tygodniu ze szpitala. Także bądz szczesliwa ,że ładnie maluszek sobie siedzi w brzuszku a jak już bedzie pchał się na świat no to bedzie dobrze. pozdrawiam i samych szczęsliwych dni. Odpowiedz Link
tarja30 Re: 36 tc to wcześniak? 14.09.08, 11:15 Martwie sie bo jak juz wspominalam moj pierwszy synek zmarl na wade serca... ta ciaza do lekkich nie nalezy gdy zaszlam w ciaze bylam na lekach przeciwdepresyjnych ktore musialam nagle po 2 latach odstawic (odstawilam w ok 6 tc) dosyc dlugo palilam bo odstawianie lekow i papierosow przeroslo mnie no i ciagly stres... leki pomagaly mi na ataki paniki itp.w ciazy pozostala tylko neospasmina boje sie o malego pomimo zapewnien lekarza,ze jest duzy i zdrowy Odpowiedz Link
jk1977 Re: 36 tc to wcześniak? 14.09.08, 11:23 nie martw się, jesteś pod opieką lekarza a on już czuwa żeby było z maleństwem ok. Masz za sobą już 36 tygodni - a to dużo już dla maleństwa. Także musi byc dobrze a każdy dzień dodatkowy to jeszcze lepiej. A jęsli chodzi o serduszko to u nas jest taka wada ,że nie trzeba będzie jej operowac- mam taką nadzieję. Wierz w to że Twoje maleństwo będzie miało zdrowe i pięknie bijące serduszko. Mój mały (2 lata), właśnie szaleje po mieszkaniu. usmiechnij się i nie zamartwiaj, bo przecież musi byc wszytsko ok!! Odpowiedz Link
tarja30 Re: 36 tc to wcześniak? 14.09.08, 11:29 jk1977 napisała: > nie martw się, jesteś pod opieką lekarza a on już czuwa żeby było z > maleństwem ok. Masz za sobą już 36 tygodni - a to dużo już dla > maleństwa. Także musi byc dobrze a każdy dzień dodatkowy to jeszcze > lepiej. > A jęsli chodzi o serduszko to u nas jest taka wada ,że nie trzeba > będzie jej operowac- mam taką nadzieję. Wierz w to że Twoje > maleństwo będzie miało zdrowe i pięknie bijące serduszko. Mój mały > (2 lata), właśnie szaleje po mieszkaniu. > usmiechnij się i nie zamartwiaj, bo przecież musi byc wszytsko ok!! lekarz wie,ze jestem przewrazliwiona na punkcie serca i przy kazdej wizycie oglada szczegolowo serce no ale niepokoj jest u pierwszego synka zauwazyli dopiero w 2 dobie ze cos jest nie tak i bylo za pozno...ale to bylo wiele lat temu wiesz...jak urodzil sie drugi maluch to mialam silna depresje i o porze w ktorej przywozili maluchy chowalam sie w ubikacji bo balam sie,ze mojego nie przywioza...ze cos zlego mu sie stanie te lęki zostaly Odpowiedz Link
jk1977 Re: 36 tc to wcześniak? 14.09.08, 11:38 wierzę Ci ,że jest Ci cięzko. Ale o ile uda Ci się to zamnknij tamten rozdziła życia, uwierz ,że teraz będzie inaczej. Sama napisałas,że parę lat minęło. Z pewnością lekarze teraz zrobią wszystko aby dzidzius wrócil z Tobą szybcuitko do domku cały i zdrowy. Postaraj się nie wracac myslami to tego co było-wiem ,że łatwo mi powiedziec, bo nie wiem co czujesz. Ale zrób to nie tylko dla siebie, ale głównie dla maluszka,żeby nie czuł lęków. Nie cofniesz czasu ,postaraj się zacząc wszystko od nowa. Zdrówka ,zdrówka dla maluszka i uściski dla Ciebie Odpowiedz Link
ivonne76 Re: 36 tc to wcześniak? 14.09.08, 17:23 Ja pierwszego synka straciłam w 21 tc - poród przedwczesny , drugi synek urodził się dokładnie w 35+6tc z wagą 2750 i 53 cm, dostał 9 pkt. Na drugi dzień pojawiły się problemy z oddychaniem (nierozwinięte płucka) został podłączony do tlenu. Po 7 dniach było juz OK, dostał jeszcze żółtaczkę i wyszlismy dopiero po 12 dniach do domku. Nie martw się, to juz bardzo bezpieczny okres dla dziecka. Natomiast musisz postarać sie zamknąć tamten rozdział w życiu. Teraz juz bedzie dobrze, zobaczysz. Życzę powodzenia i duzo zdrówka Odpowiedz Link
tarja30 dzis zaczynam 37 tc 15.09.08, 10:53 jutro jade do lekarza i jestem ciekawa co i jak ale i tez sie boje Odpowiedz Link
anulka_99 Re: 36 tc to wcześniak? 15.09.08, 14:39 moja córcia jest z 35 tygodnia. wazyła 2400, długa na 52 cm. 8-8-9 pkt apgar. od początku oddychała samodzielnie. jedynie przez kilka godzin wygrzewała się w cieplarce bo była chudziutka. w szpitalu przeszła żółtaczkę i bya naświetlana przez prawie 4 doby. potem spała przez to 24 na dobę i miała problem z przybieraniem na wadze.jedyną jej "wada" była anemia wcześniacza z którą już sobie poradziliśmy. jutro kończy 4 miesiące i jest dużym, pogodnym, prześliczcznym, uśmiechniętym zdrowym dzieckiem. Odpowiedz Link
niuniadr Re: 36 tc to wcześniak? 16.09.08, 12:51 Jak się dzisiaj czujesz?Mam nadzieję, ze wszystko w porządku.Widzisz, juz bardzo mało zostało a 36 tc to juz maluszek jest bezpieczny.Leż, odpoczywaj i niczym się nie martw. Pozdrawiamy Odpowiedz Link
tarja30 Re: 36 tc to wcześniak? 16.09.08, 14:21 czuje sie srednio,troche panikuje bo pobolewa mnie brzuch na 19.15 jestem umowiona na wizyte u mojego gin pierwsze wyjscie od prawie 4 tyg.i to ja za kolkiem boje sie wyjscia (agorafobiczka jestem) ale dam rade Odpowiedz Link
mama-cudownego-misia Re: 36 tc to wcześniak? 16.09.08, 15:15 Kochana, dociągnęłaś do 36 t.c., dasz radę wszystkiemu. Strasznie dzielna jesteś. Nawet nie wiesz, ile cierpień i niebezpieczeństw oszczędziłaś swojemu dziecku Powodzenia i obiecaj nam, że jak już za te 3-4 tygodnie wrócisz z pięknym bobo na rękach do domu, to jeszcze raz wejdziesz na to forum i się pochwalisz . Nam mamom wczesniaków takie mamy, którym się udało donosić (albo prawie) mimo powikłanej ciąży dają ogromną nadzieję na przyszłość, bo połowa z nas jeszcze nie ma dość dzieci ) Odpowiedz Link
tarja30 i po wizycie 17.09.08, 12:09 moge juz normalnie funkcjonowac Poczatek 36 tc maly wazy 2700 glowka juz sie nie obniza Odpowiedz Link
niuniadr Re: i po wizycie 17.09.08, 20:54 Widzisz, już wszystko jest OK Bardzo ładna waga, wszystko będzie dobrze i byle do minimum 38 tc i czekamy na wiadomość jak juz maluszek się urodzi Pozdrawiamy Odpowiedz Link
tarja30 Re: 36 tc to wcześniak? 21.09.08, 14:47 Moj maly chyba pcha sie do wyjscia od nocy strasznie kłuje mnie w dole...poruszac sie nie moge Odpowiedz Link
oyate Re: 36 tc to wcześniak? 21.09.08, 21:51 Moje córki przyszły na świat w 36 tc z dużą hipotrofią. Ich stan określono na "wczesne wcześniactwo". Były karmione dożylnie, miały hipoglikemie, hipokalcemie (czy jak to się tam pisze) i takie tam problemy jak infekcje wrodzone. Problemy z oddychaniem. Urodziły się z wagą 1750 i 2 kg, spadły z wagą do 1680 i 1910. Obecnie zdrowe, dumne zerówkowiczki) Odpowiedz Link
asiaw1978 Re: 36 tc to wcześniak? 22.09.08, 19:58 Witam serdecznie. Ja własnie urodziłam w 36 tc w szpitalu mi powiedziano że to wcześniak, ale teraz jestem po raz drugi w ciąży i moja lekarz mi powiedziała i zresztą ja sama też tak wyczytałam w "mądrych" gazetach że termin porodu zaczyna się od 36 tc a kończy 40 tc. Także 36 tc to nie jest wcześniak. Z moją córeczką wszystko było ok i na czwartą dobę wyszłysmy do domku. Także nie ma obaw niektóre dzieci po prostu już są przystosowane do życia poza macicą i jest to rzecz normalna. Pozdrawiam Odpowiedz Link
s.dominika Re: 36 tc to wcześniak? 07.10.08, 19:26 Ja urodziłam w 36tc. Mały ważył 3010g, 52 cm, dostał 10 pkt Apgar. Nikt nie traktował go jako wcześniaka. Miał tylko dużą żółaczkę (14,4 w najwyższym momencie).U mnie poszły skurcze i już dalej poszło, chociaż szyjka mi się skracała regularnie od 31 tc i miałam przez miesiąc pessar. Tydzień po wyjęciu pessara urodziłam. Odpowiedz Link
opale Re: 36 tc to wcześniak? 07.10.08, 22:00 ja urodziłam w 36 tyg., w dodatku jeszcze hipotrofika. Masa urodzeniowa 1800 i 46 cm , 10 ptk apgar. Traktowana jako wcześniak. 3 tyg. w szpitalu, z czego 5 dni w inkubatorze- bez tlenu - reszta to czekanie na magiczne 2 kg. Na szczęscie córka okazała sie silną kobietą i radzi sobie bardzo dobrze. Oczywiście rahabilitacja jest niezbedna, ale dzięki niej dogoniła juz dzieci urodzone w terminie. Tylko waga jest niska, tzn. na jej gabaryty ok. Nie przybiera na wadze tak jak dzieci nazwijmy je pełnowymiarowe, ok. 450-500 g miesięcznie, teraz waży 5 kg. Odpowiedz Link
kinder0610 Re: 36 tc to wcześniak? 13.10.08, 19:04 Też 36 tyg cc. Nie udało się dłużej dotrzymać. Waga 2100 - czekaliśmy do 2kg z cc i się udało. Wylew, rehabilitacja - wzmożone napięcie mięśniowe. Ciężki 1 rok ale wszystko w porządku. Odpowiedz Link
puma-mama Re: 36 tc to wcześniak? 13.10.08, 21:33 3,5 miesiaca temu urodzilam malucha dokladnie w 35t+6d. fakt ze miesiac wczesniej wyladowalam z jakimis skurczami w szpitalu i dali mi sterydy na plucka. Maly mial 3200 i 52 cm. od razu dostal 10. Dzien profilaktycznie przelezal w inkubatorze ale wieczorem (urodzil sie o 10:40 rano) juz mialam go przy sobie. Gdyby nie wysoka zoltaczka i 3 doby pod lampami to bym nie wiedziala ze mam wczesniaka. Zadych oznak wczesniactwa, rozwija sie bardzo dobrze a nawet powiedzialabym super. jest cudownym rozesmianym dzieckiem i coraz bardziej rozgadanym Odpowiedz Link
izusia1984 Re: 36 tc to wcześniak? 16.10.08, 15:30 Witam, Nasza Karolinka urodziła się w 36 tygodniu ciąży, 15 czerwca 2008. Waga 2700 gram, dlugość 49 cm. 9/10 punktów w skali Apgar. W 3 dobie życia zostaliśmy wypisani ze szpitala. Żadnych objawów wcześniactwa. Teraz mała ma 4 miesiące, jest silnym brzdącem, zaczyna dźwigać się do siadania. Odpowiedz Link