Poniewaz mam dyzur, a temat wizyty duszpasterskiej zwanej koleda jest na naszym forum doroczny, to pozwole sobie zalozyc watek.
Na porady, ale i na dobre doswiadczenia. No, i na żale tez.
Zeby zaczac humorystycznie, to dzisiaj wlasnie wyczytalam, ze nie tylko wierni sie ostrzegaja przez roznymi kolegowymi niebezpieczenstwami. Niebezpieczenstwa moga takze czyhac na kaplanow, i powinni oni sie z nimi liczyc. Nasza Umilowana Archidiecezja uprzedza zatem:
"Jakie trudności czekać mogą na kapłana podczas kolędy:
- niewpuszczenie do mieszkania (ludzie tłumaczą się, że nie są przygotowani; że nic nie wiedzieli o kolędzie; że nie spodziewali się księdza...itp.);
- wyjście z mieszkania poszczególnych członków rodzin tuż przybyciem kapłana (najczęściej robią to ludzie, którzy są jakoś "na bakier" z Kościołem, boją się rozmowy z kapłanem; żyjący w konkubinatach czy innych nieprawidłowych związkach, chcący ukryć ten fakt; młodzież, która nie chodzi na religię; czy też osoby mające problem z alkoholem);
- ukrywanie trwałego mieszkania z kimś w nieprawidłowych związkach;
- zdziwienie na widok kapłana, np.: "O, jakiś nowy ksiądz w tym roku do nas przychodzi?!" (zabawne i smutne zarazem są sytuacje, kiedy ludzie ci po raz pierwszy widzą kapłana, który w parafii pracuje już 2, 3, 4 lata... lub nie znają swego proboszcza);
- agresywne zachowanie zwierząt, szczególnie psów. Można na czas kolędy (około 10 minut) zaprowadzić zwierzę do pustego pokoju, poprosić o popilnowanie zwierzęcia przez sąsiadów;
- niedotrzymywanie złożonych obietnic przez osoby żyjące w konkubinacie. Ta sytuacja powtarza się każdego roku: podczas wizyty kapłana osoby te obiecują w ciągu najbliższego roku uregulowanie swojego związku wobec Boga i Kościoła (zawarcie małżeństwa sakramentalnego), a na za rok okazuje się, że obietnice pozostały jedynie w sferze teorii.
- każda parafia prowadzi kartoteki swoich parafian, gdzie odnotowuje się dane, przyjęte sakramenty, informacje o sytuacji rodziny, problemy. Warto dbać, aby ta kartoteka była uzupełniana przez kapłana na kolędzie."
Poradnik kolędowy
[ja tez nie lubie psow!]
A powaznie, to pare cennych informacji okolokoledowych mozna tam wyczytac tez

)).