Dodaj do ulubionych

Biblioteka chrześcijańska/katolicka w Warszawie?

17.03.05, 11:30
Czy jest w Warszawie jakaś tego typu biblioteka? W mojej osiedlowej w ogóle
nie ma literatury religijnej, a gdybym chciała kupować wszystko, co warte
przeczytania, tobym zbankrutowała, niestety. Jeśli ktoś cos wie, to będę
bardzo wdzięczna za adres. Również za namiary na księgarnie, z których za
czytanie na miejscu nie wypraszają wink
Będę Wam też bardzo wdzięczna za jakieś propozycje dobrych i mądrych lektur
dla osoby "zielonej". Szczególnie dotyczących codziennego życia duchowego w
małżeństwie/rodzinie, ale też wszelkie inne.
Dzięki, pozdrawiam, Wierzba
Obserwuj wątek
    • sion2 Re: Biblioteka chrześcijańska/katolicka w Warszaw 17.03.05, 12:06
      wierzba_b napisała:

> Czy jest w Warszawie jakaś tego typu biblioteka? W mojej osiedlowej w ogóle
      > nie ma literatury religijnej, a gdybym chciała kupować wszystko, co warte
      > przeczytania, tobym zbankrutowała, niestety. Jeśli ktoś cos wie, to będę
      > bardzo wdzięczna za adres. Również za namiary na księgarnie, z których za
      > czytanie na miejscu nie wypraszają wink
      > Będę Wam też bardzo wdzięczna za jakieś propozycje dobrych i mądrych lektur
      > dla osoby "zielonej". Szczególnie dotyczących codziennego życia duchowego w
      > małżeństwie/rodzinie, ale też wszelkie inne.
      > Dzięki, pozdrawiam, Wierzba

O to gorąco polecam bibliotekę sióstr franciszkanek Służebnic Krzyża, na Starym
      Mieście na ulicy Piwnej
      wejście jest jak wejdziesz w uliczkę Piwną od pl.Zamkowego za jakieś 100 m po
      lewej jest najpierw tzw. furta i tam tez jest wejście do biblioteki a póxniej
      dopiero w uliczce jest wejście do koscioła

jest to jedna z najlepiej zaopatrzonych bibliotek chrzescijanskich w Warszawie,
      gromadnie nawiedzana zwłaszcza przez młodzież studiująca
      znajdziesz tam wszystko :od mądrych dzieł filozoficznych przez dzieła
      teologiczne po zwykłą chrześcijańską beletrystykę
      jest duzy wybór dzieł w oryginalnych językach np. dzieła Jana od Krzyża po
      hiszpansku itd.
      niestety nie pamietam ani telefonu ani godzin otwracia ale wystarczy ze w
      książce telefonicznej wyszukasz "Franciszkanki na Piwnej" i jak zadzwonisz to
      powiedzą ci godziny otwracia smile
      • minerwamcg Re: Biblioteka chrześcijańska/katolicka w Warszaw 17.03.05, 16:02
        O, dzięki, mnie też się może przydać... W bibliotece parafii, w której będę
        mieszkać najnowsze nabytki pochodzą sprzed Soboru Watykańskiego. No nie,
        przesadzam - ale Tischnera czy choćby ostatnio wydanych tekstów Bocheńskiego
        tam nie widziałam.
        • alex05012000 Re: Biblioteka chrześcijańska/katolicka w Warszaw 17.03.05, 16:35
          pytanko mam , czy w każdej parafii jest Biblioteka???
          • sion2 Re: Biblioteka chrześcijańska/katolicka w Warszaw 17.03.05, 17:47
            raczej w każdej, w mojej mieścinie też jest, ale wiele zależy od proboszcza,
            popatrz na "tablice ogłoszeń" jaka jest przy każdej parafii, powinno być
            napisane czy i kiedy czynna jest biblioteka parafialna
            • samboraga Re: Biblioteka chrześcijańska/katolicka w Warszaw 17.03.05, 21:38
              Wierzbo, fajnie ze zadałaś takie pytanie, ja tez sie zbierałąm ale jakos sie
              nie zebrałam...
              Sion, dziekuje za informacje o bibliotecewink
          • mama_kasia Biblioteka w parafii 17.03.05, 23:20
            U nas nie ma sad
            • isma Re: Biblioteka w parafii 18.03.05, 08:14
              U nas jest. Ale prowadzi ja animatorka parafialnej Rodziny Radia Maryja ;-(((.
              Korzystam z biblioteki PAT, a i, nie powiem, biblioteka wojewodzka jest nie
              najgorzej w stosowna literature wyposazona. No, i kolega ma ksiegarnie
              internetowa, wiec czasem co z nowosci uzyczy do szybkiego przeczytania przed
              wyslaniem klientom.
              • kramla Re: Biblioteka w parafii 18.03.05, 09:15
                Kurcze, a ja nawet nie mam kiedy czytać a mam nawet kilka ciekawych lektur w
                zanadrzu.Właśnie finiszuję kurs Prawa Jazdy i dużo jestem w trasiesmile)).No a w
                wolniejszych chwilach (a mam ich tak niewiele ostatnio!) stukam testy
                egzaminacyjne.Och byłoby obciach gdybym te testy oblała, bo egzamin z
                ptaktycznego traktuję jako próbę generalną, przed kolejnymi podejściamiwink.

A jeśli chodzi o ksiązki to u nas we wspólnocie jedna z sióstr wszystkich
                ostatnio obdarowywuje książkami Jacka Pulikowskiego.Fakt- bardzo życiowe i
                nawet mój mąż ostatnio jedną z nich "przerobił" i był bardzo zadowolony.Polecam
                naszym mężom "Warto być ojcem", a nam (zwłaszcza tym świeżym mężatkom albo
                narzeczonym, chociaz i te ze stażem również zyskają) "Krokodyla dla
                ukochanej".No i pozostałe bardzo dobre książki tego autora: o teściowej, o
                naszej seksualności.Polecam.
                • mama_kasia Re: Biblioteka w parafii 18.03.05, 09:54
                  Pulikowskiego polecam także. Co prawda książki nie czytałam, ale na
                  rekolekcjach letnich słuchaliśmy jego katechez (nagarnych na CD).
                  Dużo radości przy tym było smile
    • mader1 Re: Biblioteka chrześcijańska/katolicka w Warszaw 18.03.05, 11:57
      byla kiedys przy parafii na Chlodnej i jest w mojej obecnej.
      Na Bielanach, w Lasku Bielanskim w UKSW.
      Kiedys korzystalam z Seminaryjnej na Krakowskim Przedmiesciu.
      I Bobolanum na Rakowieckiej - ale nie wiem, czy to tylko czytelnia
      czy tez biblioteka, bo rzeczy, ktore czytalam i tak nie bylyby do
      wypozyczenia.
    • wierzba_b Re: Biblioteka chrześcijańska/katolicka w Warszaw 18.03.05, 18:35
      Dzięki serdeczne wszystkim za odpowiedzi smile przyda się bardzo.
      Pozdrawiam, Wierzba
      • szwedka_kredka Re: Biblioteka chrześcijańska/katolicka w Warszaw 06.05.05, 10:01
        Wierzbo, czy może już przetestowałaś te bibilioteki?
        smile
        właśnie miałam rozpocząć wątek i natknęłam się na Twój post
        pozdrawiam
    • morgana_le_fay Re: Biblioteka chrześcijańska/katolicka w Warszaw 06.05.05, 22:24
      Parafialna przy kościele Dzieciątka Jezus na Żoliborzu. Kiedyś była i prężnie
      się rozwijała. W zeszłym roku zaszły duże zmianysad( w stronę OD Tischnera do
      RM, ale może biblioteki nie objęły...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka