Dodaj do ulubionych

TRYBUNA LUDU

30.01.04, 12:43
To piękne czasopismo służyło nie tylko do czytania ale również do.....
podcierania się i często do pakowania mięsa!
Obserwuj wątek
    • michalina04 Re: TRYBUNA LUDU 30.01.04, 20:26
      Pamiętam akcję bojkotu "Trybuny Ludu" w 1980 roku :) Bojkot nie polegał na
      niekupieniu gazety, bo w słusznie minionym ustroju nikogo nie obchodziło, czy
      sztandarowe pismo komunizmu polskiego jest sprzedawane, czy nie. Należało
      kupić Trybunę, co z mamą zrobiłyśmy z pewnym dreszczykiem, bo pierwszy raz w
      życiu, a następnie upuścć ją na chodnik, podeptać i zostawić. Niestety. bojkot
      się nie udał, bo co chwila ktoś usłużny podawal nam gazetę, którą zgubiłyśmy.

Ot, takie urocze wspominki...
      • zzdorka Re: TRYBUNA LUDU 31.01.04, 18:30
        A pamietacie inne gazety? Ja pamietam (chyba) "Sztandar mlodych". To tam po raz
        pierwszy czytalam o Tytusie. Taka gazeta dla mlodziezy. Fajna nawet byla.
        • michalina04 Re: TRYBUNA LUDU 01.02.04, 17:09
          A to nie był "Świat Młodych"? Byłam jego wierną fanką, pamietam te polowania w
          kioskach, bo było to pismo deficytowe.

Kioskarka wprawdzie miała teczki dla specjalnych klientów, w które wkładala
          przychodzące pisma od razu, spod lady, co znakomicie ułatwiało zakupy, ale
          teczki te były również reglamentowane. Trzeba było poczekać, aż wykruszy się
          stały klient, żeby odziedziczyć po nim teczkę. Nigdy nie udalo mi się dostapic
          zaszczytu posiadania tego niematerialnego dobra. Niedawno nawet zatęskniłam za
          teczkami. Może poproszę panią w sąsiednim kiosku, żeby mi założyła takową ;-P
          • zzdorka Re: TRYBUNA LUDU 01.02.04, 17:21
            A zdziwilabys sie. Istnieja teczki nadal. Bylam swiadkiem.

A ja to mialam chody bo moja mama kioskarka przez chwile byla.

I faktycznie. "Swiat Mlodych". Fajne to bylo. Duzo lepsze niz przymuszana do
            czytania "Murziłka". Czy ktos to czytal?
    • tradycja1 Re: TRYBUNA LUDU 04.02.04, 07:55
      Proletariusze wszystkich krajow, laczcie sie !
      W Trybunie byl dobry program TV, czasami kupowalam :)
      • mammaja Re: TRYBUNA LUDU 06.02.04, 23:43
        Ja pamietam Murzilke ,z pieknymi obrazkami i drugie pisemko Oganiok - dla
        starszych dzieci! I bajki Michalkowa .
        • zzdorka Re: TRYBUNA LUDU 06.02.04, 23:55
          Po Murzilce mielsmy cos tam dla kobiet. Nie pamietam tytulu, ale w jednym
          numerze byla na okladce kobieta na traktorze. No bajka!
      • batafuko Re: TRYBUNA LUDU 02.08.05, 13:00
        To była jedyna gazeta, w której istniała pełna lista ekip startujących w
        wyścigu pokoju.Wszystkie nazwiska zawodników.Wycinało się je i wrzucało do
        kapsla z flagą.No a potem rysowanie trasy kredą na chodniku i zaczynał sie nasz
        wyścig.
    • apodemus Re: TRYBUNA LUDU 13.10.04, 10:44
      > To piękne czasopismo służyło [...]

...do pakowania dóbr wszelakich, bo i opakowań wiecznie brakowało... kiedy mama
      kupowała np. włoszczyznę to wysyłała mnie nieświadomego kilkulatka :-) po T.L.
      coby zdobyte dobro zapakować... duża była to i się nadawała.
      Aha, i program TV miała dość przejrzyście rozpisany...
      Ech czasy... to se ne vrati... na szczęście!
      Pozdrawiam
    • gaudencja Re: TRYBUNA LUDU 30.07.05, 13:06
      Jakos nie mogę się odzywczaić, że "Trybuna" dziś już nie jest "Ludu". Czegos
      jej zdecydowanie brakuje ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka