oryginal23 28.05.10, 22:29 Automat biletowy na dworcu PKP, automat do wody z sokiem, automat telefoniczny. Pamiętacie jeszcze jakieś automaty z tamtych czasów? 23. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: Automaty w PRL 29.05.10, 08:04 Coś mi świta, że w pobliskiej drogerii lub aptece był automat z prezerwatywami. Odpowiedz Link
tymoteusz.a Re: Automaty w PRL 29.05.10, 09:15 Automat z prezerwatywami widziałem swego czasu w toalecie/ubikacji na którymś z dworców PKP w stolycy. Odpowiedz Link
bokertov1947 Re: Automaty w PRL 29.05.10, 16:02 Moze juz malo kto pamieta - ale w Katowicach na ulicy ...niestety nie wiem juz jak sie nazywala...- ale bedacej przedluzeniem estakady dworcowej, byl "Bar Automat". Mam jeszcze przed oczyma - jak przez mgle - szklane szufladki w scianach, z ktorych, po wrzuceniu pieniedzy (albo zetonu) - mozna bylo wyciagnac jakies hapahapa. O ile sie nie myle podobny bar automat byl w Warszawie, vis a vis domu towarowego dla dzieci. Pozdrawiam Odpowiedz Link
pompompom Re: Automaty w PRL 29.05.10, 22:23 Były lody włoskie z automatu. I, o ile dobrze pamiętam, były chyba automaty na poczcie z pocztówkami, ale mogłam cos pokrecić. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Automaty w PRL 30.05.10, 07:24 Te automaty do lodów nie były samoobsługowe. Natomiast te z pocztówkami tak. Odpowiedz Link
kkokos Re: Automaty w PRL 09.08.10, 21:05 > Te automaty do lodów nie były samoobsługowe. to prawda, ale w pewnej chwili były modną nowinką - a ja jako dziecko uwielbiałam, jak pani kręciła waflem pod tą wajchą, spod której lody szły :) i tak to się nazywało - lody włoskie z automatu. Odpowiedz Link
cromwell1 Re: Automaty w PRL 30.05.10, 13:34 wszystkie wspomniane to automaty elektryczne dzialajace na przekaznikach era tranzystorow dopiero nadchodzila w przemysle bylo kupe automatow czy calych linii automatycznych napedzanych hydraulicznie w wiekszosci sprzezonym powietrzem te powietrzne byly nadzwyczaj uciazliwe ze wzgledu na halas pzdr. Odpowiedz Link
kkokos Re: Automaty w PRL 09.08.10, 21:09 domyślam się, że drzwi z fotokomówką to też rodzaj automatu??? drzwi, które się same rozsuwają, jak przed nimi staniesz, były wielka atrakcją na świeżo oddanym do użytku dworcu centralnym :) no i oczywiście schody ruchome to też automaty, prawda? ale nie ma się co śmiać - jak gdzieś w okolicach 2000 roku pojawiły się pierwsze schody ruchome w toruniu (!), mieście uniwersyteckim (w kamieniczce na starówce przerobionej na dom handlowy), to miejscowe dzieciaki woziły się na nich jak my, nie przymierzając, biegaliśmy przez te drzwi na centralnym :) Odpowiedz Link
zigzaur Re: Automaty w PRL 01.06.10, 11:25 Szczyt odwagi w stanie wojennym? Podejść do zomowca, wsadzić mu złotówkę i skorzystać z automatu. Odpowiedz Link
a_weasley Re: Automaty w PRL 01.06.10, 15:22 W 1984 r. na dworcu Warszawa Zachodnia PKS był automat, który sprzedawał różne artykuły żywnościowe i kawę, i inny, który rozmieniał pieniądze. Odpowiedz Link
emikal10 Re: Automaty w PRL 01.06.10, 23:46 A automaty z woda, z kubkiem na sznurku/lancuchu pamietacie? Ostatnio widzialem taki we Lwowie, ciagle w uzytku i wciaz z kubkiem na sznurku ;) Odpowiedz Link
letalin Re: Automaty w PRL 09.08.10, 10:36 Automaty do gier. W latach 70-tych pojawił się "Salon Gier" w Bydgoszczy na rogu Al. 1Maja i Mickiewicza. Nie było bardziej ekscytujących zabawek niż te automaty...Była też sala z automatami klasycznie hazardowymi, jednoręcy bandyci itp. Odpowiedz Link