Dodaj do ulubionych

Blok - wyciagnięte z galeri potraw

29.08.05, 14:01
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=26323852
Obserwuj wątek
    • o_ll_a Re: Blok - wyciagnięte z galeri potraw 16.11.05, 11:39
      o rany!!!

to jest PRAWDZIWY blok:-)
    • cereusfoto Re: Blok - wyciagnięte z galeri potraw 21.11.05, 14:40
      Swoim wyglądem nie zachęca do spożycia...
      • o_ll_a Re: Blok - wyciagnięte z galeri potraw 25.11.05, 10:12
        teraz są towary opakowane prześlicznie, tylko co do jakości tychże można mieć
        zastrzeżenia...
    • zoraz Re: Blok - wyciagnięte z galeri potraw 25.11.05, 16:22
      zrobiłam - lipa, tamten blok był inny, bardziej kruchy,pudrowy, ten wychodzi trochę gumowaty.
      • tamsin Re: Blok - wyciagnięte z galeri potraw 26.11.05, 04:48
        nie przypominam sobie tego bloku, moze nawet i lepiej..
        • o_ll_a Re: Blok - wyciagnięte z galeri potraw 26.11.05, 10:25
          szkoda:-(

zapamietam w takim razie smak z dzieciństwa...
          • kuba_halford Re: Blok - wyciagnięte z galeri potraw 22.12.05, 13:44
            pamietam !!!! moja matka mi takie cos robila ale nie pofalowane tylko takie
            kostkowate, super :)
    • maslany.rogalik Re: Blok - wyciagnięte z galeri potraw 27.12.05, 23:54
      Klasa sama w sobie. Słodki niemożliwie, ale się jadało w dzieciństwie;)))
      • horpyna4 Re: Blok - wyciagnięte z galeri potraw 30.12.05, 10:03
        Teraz takiego bloku nie da się zrobić. Nie ma już w sprzedaży tej
        najpaskudniejszej margaryny. A niepowtarzalność smaków PRL polegała na
        odpowiednim doborze surowców, he, he...
        • maslany.rogalik Re: Blok - wyciagnięte z galeri potraw 09.01.06, 02:00
          Faktycznie. Masz rację Horpyno. Ostatnio byłem w domu u rodziców, mama
          zapodała blok. Przełknąłem i... nie ten smak! Gremialnie doszliśmy do wniosku,
          że to chyba nie takie mleko w proszku co kiedyś. Jakieś nie tego. ;-/ Ale do
          czekoladopodobnych wyrobów wracać jednak nie chciałbym. Chociaż ostatnio
          natknąłem się na jakiś wafelek kakaowy w polewie czekoladopodobnej (sic! tak
          dumnie front opakowania obwieszczał - chociaż za szczerość punkty!;)))
          Przypuszczam, że nie zuważyłbym go w zalewie słodkości, gdyby nie ta "polewa
          czekoladopodobna".. ;)))
          • horpyna4 Re: Blok - wyciagnięte z galeri potraw 09.01.06, 16:29
            Rzeczywiście może chodzić o mleko w proszku. To, które było za komuny w
            normalnych sklepach spożywczych, nie było zalecane dla niemowląt ze względu na
            zbyt dużą zawartość przypalonego proszku. Stąd pewnie ten niepowtarzalny smak.
            • maslany.rogalik Re: Blok - wyciagnięte z galeri potraw 09.01.06, 17:51
              A tego akurat nie wiedziałem;))) Ale może i tak. Taki karmelowy posmak blok
              zyskiwał. Przez tę przypaleniznę oczywiście! ;)))
        • maary5 Re: Blok - wyciagnięte z galeri potraw 04.07.06, 10:01
          Powodowana nostalgia kupiłam blok czekoladowy z Wawela,pieknie zapakowany,ale
          smak zupełnie nie ten,niestety.Chociaz bardziej smakował mi blok jasny z
          kawałkami herbatników,kupowało sie go na wagę i nie kruszył sie tak jak ten
          dzisiaj.I jeszcze taka galatetke sie kupowało na wagę,wielokolorową,tez sie nie
          rozlatywała :)
    • ollus Re: Blok - wyciagnięte z galeri potraw 20.01.06, 12:32
      o Pani...
      dawali to na podwieczorek w przedszkolu,
      od przedszkola już się z tym nie spotkałam
      • tamsin Re: Blok - wyciagnięte z galeri potraw 20.01.06, 16:06
        u mnie w przedszkolu dawali cieple mleko z korzuchem..brrr..
        • gradowa Re: Blok - wyciagnięte z galeri potraw 20.01.06, 16:54
          w zamierzchłej podstawówce roznosili po klasach metalowe skrzynki przykryte
          gumą, a w nich w butelkach po śmietanie (ćwiartce) ciepłe mleko z kożuchem, a
          jakże
        • maslany.rogalik Re: Blok - wyciagnięte z galeri potraw 20.01.06, 17:10
          tamsin napisała:

> u mnie w przedszkolu dawali cieple mleko z korzuchem..brrr..

U mnie też dawali. Aaaa nie, ja w przedszkolu mleko z koŻuchem dostawałem..;)))
          Ale szpinaku, zrobionego obrzydliwe, jakimś trafem, nie. Może dlatego nie
          zdążyłem się zniechęcić;)))
          • tamsin Re: Blok - wyciagnięte z galeri potraw 20.01.06, 21:40
            cos mi sie te "r" wcisnelo niepotrzebnie ;-) Mnie w przedszkolu tez nie karmili
            szpinakiem, ale pamietam za to do picia czesto byl rozwodniony kisiel albo
            budyn. W ogole chodzilo sie bardzo spragnionym w przedszkolu, a nie daj boze
            jakby pani wychowawczyni zobaczyla, ze ktos pije wode z kranu!
            • samica1 Re: Blok - wyciagnięte z galeri potraw 21.01.06, 01:40
              Masz 100 procent racji z tym piciem. Wydaje mi się, że byliśmy totalnie
              odwodnieni wszyscy! Ksiel do picia pokutował jeszcze, kiedy mieszkałam w bursie
              w średniej szkole, obowiązkowo ze dwa razy na tydzień - polska norma jakaś?!
              Kompoty nigdy nie były w całym kubku (pomijając, że kubki były ponadgryzane).
              Na koloniach znów pamiętam olbrzymie gary ze słodką herbatą i kolejki, a
              właściwie dzicz wokół nich po dyskotekach.
    • nolwen58 Re: Blok - wyciagnięte z galeri potraw 15.08.06, 18:19
      blok to pamietam waniliowy z orzechami ziemnymi, ciemny to malo pamietam-pozny
      Gomulka, a zkolonii pamietam oogromne tace z pajdami chleba z pastami - rybna i
      zdajsie jajeczna, na sniadanie zupy mleczne - blee, obrzydliwa slodka i czarna
      herbate tez, no i sztucce z aluminium po ktorych mialam wieczne zaja, do
      czekoladopodbnych sie nie przyznaje bo ich nie znosilam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka