27.10.06, 05:07
Pamietacie Wiarusy? Zefiry? i jakies takie rumunkie smierdziele chyba DEESY
sie nazywaly? Nie pale juz od 20 lat ale wciaz pamietak pierwsze papierosy z
Pewexu - brazowe, takie waskie i dlugie. Jakzesmy z kolezanka (lat chyba 17
wtedy) celebrowaly ten ZAGRANICZNY papieros.
Obserwuj wątek
    • romanska.3463 Re: papierosy 27.10.06, 10:13
      pamiętam Giewonty, i bodajże Feminy
      • horpyna4 Re: papierosy 27.10.06, 10:36
        E, to ja jeszcze pamiętam Poznańskie, Wrocławskie, Grunwaldy...
        • lustroo Re: papierosy 27.10.06, 11:33
          Popularne, sporty.

W swoim życiu spaliłam tyle papierosów: 1 popularnego, właściwie nie całego, bo
          to był pierwszy miałam 18 lat i kolega się śmiał z mojego ksztuszenia :)
          pół żefirka, bo autobus przyjechał i 2 marlboro szpanersko :D
          • babiana Re: papierosy 27.10.06, 16:38
            Byly tez takie papierosy Damskie, i Sporty radomskie podobno lepsze od tych
            drugich Sportow. Carmeny i Caro z tych drozszych. No i w latach 70 pojawily sie
            polskie Marlboro po 28zl. To byl juz luksus dla palaczy. Cene dokladnie pamietam
            poniewaz moj maz je palil i wydatek ten byl przedmiotem naszych ciaglych sporow.
            • baja47 Re: papierosy 27.10.06, 18:49
              najmocniejsze to chyba były Mazury, ja podpalałam MDM-y, i takie lekko
              spłaszczone, niczym elipsy ,w pudełeczku kartonowym jak dla małych pralinek - to
              chyba Wawele były, a dekade póżniej Caro, po 2-ch kręciło sie w głowie, a te
              dzisiejsze tylko w nazwie te same a ile odmian....
            • robin153 Re: papierosy 27.10.06, 19:02
              Pamietam te Marlboro po 28 zl!!!!!! Byl to papieros z wyzszej polki :):):)
    • mister1 Re: papierosy 27.10.06, 19:49
      pamietam szpan - "Philip Morrisy" w plastikowych pudelkach ...
    • hajota Re: papierosy 27.10.06, 20:55
      Jak się prosiło w kiosku o "papierosy i gazetę", kioskarz bez namysłu podawał
      Sporty i "Express Wieczorny".

[uszanowanie dla forum, dotąd tylko podczytywałam, teraz debiutuję]
      • mister1 Re: papierosy 27.10.06, 21:07
        z "Expressu" zbieralem powiesc kryminalna Joe Alexa
        • mister1 Joe Alex 27.10.06, 21:09
          a powiesc nazywala sie "Cichym scigalem go lotem".
          • babiana Re: Joe Alex 29.10.06, 03:13
            Byla do kupienia w wydaniu ksiazkowyn na ebay za 4 zl.
            cgi.ebay.pl/CICHYM-CIGA-AM-GO-LOTEM-JOE-ALEX_W0QQcmdZViewItemQQitemZ110046388416
            • la_dolce_vita Re: Joe Alex 29.10.06, 12:31
              my w liceum chodzilismy jarac szlugi za winkiel

nikt nie palil mentolowych bo fama chodzila ze od tego mozna byc przez to
              bezplodnym

rodzice palili Klubowe po 7 zl, my dla szpanu Malboro wlasnie po 28 zl
              • maary5 mentolowe 29.10.06, 18:19
                No faktycznie tak mówiło sie o mentolowych.A KLubowe jak ja paliłm to kosztowały
                4,40.A Sporty to i na sztuki mozna było w kiosku kupic choć najmniejsze
                opakowanie to były "10"-tki.
                • lustroo Re: na sztuki 30.10.06, 14:50
                  Na sztuki, to i teraz w małych osiedlowych sklepikach pijaczkom sprzedają.
                  Widziałam :)
                  • minerwamcg Re: na sztuki 30.10.06, 15:21
                    W teatrze gdzie pracowałam też w bufecie były fajury na sztuki :) Ale tam to
                    było z innego powodu - w kostiumach aktorów nie ma kieszeni...
                    A z papierosów z lat 60. pamiętam "Płaskie" i "Damskie". Z lat 70. pamiętam
                    oprócz wszystkich wymienionych jeszcze "Dukaty", "Giewonty", "Piasty" i "Ekstra
                    Mocne" z filtrem (czerwony pasek na etykietce) i bez (żółty), zwane cekaemami.
    • madziula201 Re: papierosy 24.11.06, 11:37
      Pamietamy ojj pamietamy.Ja wtedy po trochu zaczynalam palic hahaha.Dzis juz nie
      pale.A te waskie dlugie to najprawdopodbniej Dunchile{nie wiem jak sie pisze
      ale fonetycznie to Dunszile}pozniej Camele do tej pory sa,no i Malboro.Wszelkie
      fajki kupowalam w pewexie ,to byl dopiero szpan hahahaha
    • derduch Re: papierosy 25.11.06, 07:51
      Te długi ciemne papierosy to były Dumont :-)
      tinyurl.com/y2emwy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka